Продаја електричних тротинета биљежи константан раст

Већ 10-ак година се користе у градовима широм свијета и увелико су дио урбаног амбијента, но без обзира на то и даље изазивају различита реаговања. И на нашим улицама их је све више.

Република Српска 30.06.2024 | 20:28
Продаја електричних тротинета биљежи константан раст

-Електрични тротинети - за једне одлично рјешење приликом пробијања кроз саобраћајне гужве, а за друге средство за забаву, док према мишљењу треће групе представљају опасност за све учеснике у саобраћају.

Кориштење тротинета јасно је дефинисано законом о саобраћају РС:- Возач мора имати преко 14 година и минимално положен испит из Познавања саобраћајних прописа;  Ако се креће по коловозу, мора посједовати свјетлосну и звучну сигнализацију и ограничивач брзине, подешен на 25 км/х, а ако се креће по тротоару до 6 км/х и катадиоптере. У оба случаја возач мора носити кацигу.

“Електрични тротинети морају да посједују идентификациону потврду о техничким карактеристикама возила и идентификациону наљепницу која се поставља на возило. Оба документа издају овлаштене станице за техничке прегледе.

Прописи из безбједности саобраћаја који уређују област која се односи на возаче бицикала, примјењују сеи на лака, лична, електрична возила када се крећу по коловозу, а прописи из безбједности саобраћаја која се односи на пјешаке, примјењују се и на  ова возила када се крећу по тротоару”, појаснио је Раденко Кнежевић, инспектор за безбједност саобраћаја у ПУ Бијељина

“На подручју Бијељине до сада су забиљежене свега двије саобраћајне незгоде у којима су учествовали возачи електричних тротинета, што ово возило сврстава у ред безбједнијих, док је његова злоупотреба строго кажњива, а казне се крећу од 300 до 900 КМ”, каже Кнежевић.

Продаја електричних тротинета биљежи константан раст, а осим продаваца, зараду од овог превозног средства остварују и они који се баве њиховим изнајмљивањем.

Миљан Миловановић из Бијељине, који се бави продајом, поправком и изнајмљивањем тротината, каже да је на ту идеју дошао јер је протеклих десетак година, радећи као туристички водич и обилазећи бројне европске метрополе, видио колико је у њима развијен овај вид транспорта и колики су његови потенцијали.

“Тротинети се изнајмљују на минут. Цијена минута је 10 фенинга у предсезони, док је у сезони 25 фенинга, тако да сат времена кориштења тротинета у предсезони износи око 10 КМ, а у  сезони око 25.  Њавише их наравно изнајмљују дјеца. Трудимо се да поштујемо прописе. Према нашем закону, дијете до 14 година смије да изнајми тротинет. Наши тротинети имају сигналне и уређаје за праћење, као И уређаје за ограничење брзина кретања.

У сваком моменту могу да видим гдје се тротинет налази. Тротинети посједују предње и задње свјетло за ноћне вожње, затим мигавце, када се скреће. Брзина је ограничена на 20 и 25 км/х. Све кориснике, који код нас изнајмљују тротинете, упућујемо у правила и како да се понашају на тротоару или на улици, а уз тротинет добијају на употребу и сигурносну кацигу, која је обавезна приликом вожње”, појаснио је Миловановић.

О томе да ли су тротинети безбједно превозно средство и да ли подржавају овај вид превоза, питали смо грађане, чија су мишљења по правилу различита и крећу се од тога да су то изузетно корисна превозна средства, до оних да су веома опасна, како за кориснике, тако И за остале учеснике у саобраћају..

Било како било, употреба електричних тротинета постаје реалност, коју су млади увелико прихватили, док вечина родитеља неће имати мира док год њихова дјеца на овим двоточкашима крстаре улицама.

(БН) Фото: БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

...

30.06.2024 20:45

Добра ствар само је треба јасно дефинисати законом и увести одредјена правила коју сви морају постовати. Нису се ни коцијаси радовали аутомобилима, па ево нас данас, висе аутомобила на улици него пјесака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поматрач

30.06.2024 21:21

Наравно, полиција ништа не ради, и ниједно од ових правила није поштовано. Возе се дјеца, често по двоје или троје, возе се по тротоару ненормалном брзином, излијећу на пјешачки без гледања и још пуно тога. Сви то виде, осим полиције. Изгледа да је клима у Шкоди и друштвене мреже пуно дражи од бављења својим послом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа Чудно

30.06.2024 21:53

Бог је човјека створио да се физички креће,а овде се пропагира дебилизам . Када видим,да родитељи ,дебелом-претилом дјетету, купе електрични тротинет,ја би се убио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

30.06.2024 23:14

Ради тротинета несташица струје у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

01.07.2024 02:13

Све је то добро. Али нико не прича о томе да су литијумске батерије подложне самозапаљењу. Тесла гори ко лила. А и ови тротинети. На жалост домаћи медији о томе не говоре.. Имате на интернету гомилу снимака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дашо

01.07.2024 08:48

Само забранити право ресење

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

01.07.2024 09:29

Док мало још стисне криза, сви ће ово возити. Тако ће бити и са електричним аутима и хибридима. Нагло ће појефтинити, а власници аута на гориво ће сваке године плаћати све већу еко таксу, што ће их брзо натјерати да батале ауто. Живи били па видјели!

ОДГОВОРИТЕ