Адвокати огорчени, запријетили штрајком пред Судом БиХ

Адвокатске коморе Федерације и Републике Српске упутиле су допис Суду Босне и Херцеговине у којем траже да се суђења у предметима у којима поступају адвокати по службеној дужности заказују једном мјесечно, те да ће у супротном одмах донијети одлуку о обустављању рада.

Босна и Херцеговина 28.06.2024 | 17:14
Адвокати огорчени, запријетили штрајком пред Судом БиХ

Дописом су упозорили и да ће заузети заједнички став да адвокати у потпуности обуставе рад на предметима у којима поступају по службеној дужности, ако се до августа не ријеши питање исплате накнада браниоцима по службеној дужности.

Коморе су овај допис послале и Високом судском и тужилачком савјету, те министарствима финансија и правде БиХ, јер адвокатима, због неусвајања државног буџета, нису исплаћене накнаде већ пола године.

"Предлажемо да се пред Судом БиХ у свим предметима у којима поступају браниоци по службеној дужности у наредном периоду заказује највише једно рочиште мјесечно, а у притворским предметима највише два рочишта мјесечно. Уколико Суд БиХ не прихвати ово прелазно рјешење, скупштине адвокатских комора ће донијети одлуку да се одмах обустави рад у свим предметима у којима поступају браниоци по службеној дужности", наводе у допису.

Далибор Мрша, предсједник Адвокатске коморе Републике Српске, изјавио је за Детектор да је ово први пут да се на овај начин обраћају државном суду. Додао је да још нису добили одговор ни од једне институције којој су се обратили.

"Сачекаћемо у сваком случају одговоре. Ако одговора не буде било, с 1. августом ми бисмо обуставили рад у тој врсти предмета", казао је Мрша.

Предсједник Адвокатске коморе Федерације Бекир Гавранкапетановић појаснио је да скупштине одређују да ли ће бити штрајк, те да се неће моћи водити "тешки" поступци пред Судом БиХ, гдје је обавезна одбрана, уколико адвокати одлуче да не раде.

"Ми очекујемо да искажу мало поштовања према адвокатској дјелатности јер и адвокати су људи који требају да зараде, да ли је њима плата ускраћена", поручио је Гавранкапетановић

(Фена)  Фото: БИРН БИХ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Драган

28.06.2024 17:32

Е стварно ви адвокати мало зарадјујете незнам како и одакле имате за хљеба. Срам вас било церупате овај народ и увјек вам мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљуга

28.06.2024 18:39

Бас тако,,, раде посао за који узимају паре низасто и то сто имате вам је пуно ,како се не бојите пред бозији суд гресне дусе,,,рецимо онај неко урадио убијство за ким неко цијели зивот је у цримини и ви узмите лову и тамо на суду блебецете како је он управу..марс бре стоко несколована.и ТО вам треба смањити..

Name

Николај

28.06.2024 18:41

Никакву подрску никог немате,мафијаси који цијели зивот,цијели радни вијек за паре неког у црно завијате и узивајте огромне лову и сад вам мало маму ван бем..

Name

Мојјј

28.06.2024 18:41

Пуно ви и имате како ниста не радите ,олоси и лопови.

Name

Аа

28.06.2024 18:42

Да појасним. Ствари овако стоје, односно шта се крије иза ове приче. Адвокати немају начина да сруше доказе прикупљене кроз Скy апликацију. Иако у овим случајевима не бране по службеној дужности него су изабрани браниоци, покушавају на све начине уз помоћ политичара да блокирају рад суда, јер кроз Скy се суди крупним рибама. А наши медији не прате суђења за Скy у иностранству, тако да већина нема увида колике су пресуде у тим предметима. Иако на прву ове двије ствари немају ништа заједничко, итекако су повезане

Name

РЕ Драган

28.06.2024 20:43

Вараш се... Тачно је да 1% адвоката зарађује БАСНОСЛОВНО, још 10% зарађује јако добро, али двије трећине има на крају мјесеца можда 2-3000 КМ за себе, а 2000 ти сад у БЛ има и конобар са бакшишом

Name

Ре ре Драгана

29.06.2024 05:16

Не будите смијесни. За двије странице текста узму,по вриједности спора, минимум 760КМ. По роцисту просјецно 500КМ. Зарада је веца али мало је.

Name

Цезар

28.06.2024 17:33

Само фискалне касе липовима и то уз то липовима порез 40% ста су то они бољи паметнији од било кога другог или неке друге брансе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погресан наслов

29.06.2024 07:35

Нису адвокати него лопови и крвопије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

29.06.2024 09:52

Зашто адвокати који бране по службеној дужности пред судовима у Р С не ступе у страјк иако им влада мјесецима не плаћа одбране? Молим одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.06.2024 10:41

И вама није несто добро, једва крпите крај са крајем. Цему брига, само замолите Урсулу да вам да неку кинту. А она је галантна, цасти тудјом кинтом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

29.06.2024 23:23

Уведите И'м фискалне Касе ,најбогатији су а немају фискалне касе.

ОДГОВОРИТЕ