Закон који је Грузију зауставио на ЕУ пут, опасан и за БиХ

Чланови Европског савјета у Бриселу закључили су како усвајање такозваног Закона о страним агентима у Грузији доводи ову земљу до заустављања процеса приступања Европској унијии, а организације упозоравају како оваква судбина чека и Босну и Херцеговину уколико власти у Републици Српској одлуче усвојити сличан закон.

Босна и Херцеговина 29.06.2024 | 19:24
Закон који је Грузију зауставио на ЕУ пут, опасан и за БиХ

Након што су средином маја, упркос вишеседмичним протестима хиљада грађана на улицама Тбилисија, грузијске власти усвојиле такозвани Закон о страним агентима, из Европског савјета након посљедње сједнице стигло је упозорење да су такве акције власти назадовање у процесу приступања Унији, пише Детектор.

Забринутост стањем у Грузији

-Изражавамо озбиљну забринутост у вези са недавним дешавањима у Грузији, посебно због усвајања Закона о транспарентности страног утицаја.

То представља назадовање у корацима наведеним у препоруци Комисије за статус кандидата, наводи се у саопштењу из Европског савјета чији су чланови позвали грузијске власти да разјасне своје намјере, а грађанима поручили да их подржавају у жељама да њихова земља остане на путу ка еуропској будућности.

Мамука Андгуладзе, предсједавајући Коалиције за медијско заговарање у Грузији, сматра како се његова земља могла наћи у друштву Украјине и Молдавије, које су прије неколико дана започеле процес преговора, али да им је закон инспирисан руским рјешењима отежао позицију.

Сличан закон власти у Републици Српској недавно су повукле из парламентарне процедуре, уз појашњење како га желе ускладити са еуропском легислативом.

Закон као алат за уцјене

Власти у Српској су своје настојање да усвоје овај закон образлагале различитим тврдњама, како није ријеч о руском, него о америчком закону, те како је он у складу са демократским вриједностима.

Представници невладиног сектора у БиХ упозоравају како због овог закона, али и бројних других проблема, слична судбина као у Грузији, очекује и БиХ.

-Ја вјерујем да ће се тај закон поново користити као један алат за уцјену, који може успорити или чак зауставити у потпуности европски пут БиХ.

Видјели смо реакцију ЕУ на скоро исти закон у самој Грузији, чиме је ова земља заустављена на путу ка ЕУ, сматра Ален Гудало, координатор Иницијативе за мониторинг еуропских интеграција БиХ.

Додаје и како посљедњи извјештај Еуропске комисије показује како су представници ЕУ примијетили овакве активности и у БиХ и да су бројне реакције амбасада европских земаља показале колико је ово рјешење опасно за БиХ.

Упозорења Транспаренсија

Срђан Траљић из Транспаренцy Интернатионала у БиХ наводи како је ова организација и раније упозоравала да овај закон доноси посљедице не само по невладине организације и медије, него и по цијело бх. друштво.

-Нису само на удару били медији и тај неки цивилни сектор, него је проблем пуно шири, опасан и по европски пут БиХ, јер се БиХ обавезала и кроз споразум о стабилизацији и придруживању, али и друге споразуме да ће поштовати и унаприједити људска права и слободе.

Наш утисак је да се крећемо у погрешном правцу и да разни закони који су донесени или најављени у Републици Српској представљају велику опасност по тај европски пут, наводи Траљић.

 Навео је и да сматра бесмисленим образложење власти да су закон повукли јер га желе ускладити са европски вриједностима и да ће он бити враћен у парламентарну процедуру.

-Ми вјерујемо да се од тог закона у суштини није одустало и да ће он увијек бити ту над главом и стајати ту негдје као пријетња невладиним организацијама, медијима и свима који указују на било какав проблем да ће једноставно бити под неком врстом притиска, мишљења је Траљић.

(Фокус)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Домаци странац

29.06.2024 19:47

Тим боље за "главоњ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

29.06.2024 20:33

Све по узору на Грузију, Иран, С.Кореју, Бјелорусију. Уз подршку баћушки.

Name

Милутин

29.06.2024 19:56

Све законе које Додик доноси у своју корист а глупаци то подрзавају је пут у пропаст ентитета Р.Српска и нестанак овог wнтитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.06.2024 19:57

Да ли у Русији има такав закон. Или је то само са Запада дошао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ат

29.06.2024 20:07

Ако Додик мозе зауставити процес ЕУ пута онда народима цијеле Босне није мјесто у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудрац

29.06.2024 21:39

Ко је мало пажљивије пратио, видио је да је Португал пустао Грузији, а да је судија добио задатак да уништи Чешку како би Грузија прошла. Ту је Турска имсла среће јер би и поразом против Чешке била трећа, а Грузија четврта. Разлоге помоћи Грузији гледајте ускоро кроз демонстрације "НВО" у Тбилисију. Народ је глуп, ускоро ће бити убијеђени да их Европа воли, те да их влада која не да суверенитет води у пропаст. Запамтите, ускоро ће тамо пријатељи православног грузијског народа изазвати крвопролиће, смјену владе и довођење слуге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.06.2024 12:54

Јел ви стварно мислите да је један закон био препрека Грузији з ЕУ? Мозда би је примили у нато, па да им децу саљу на Москву. Тако и дејтонка, це цекати у реду за ЕУ, бар јос 50 година. Осим тога у Европи политика је у урнебесу, преслагују се коцкице. Урсула да би остала на власти, спадјала се са екстремном десницом у Италији. Распад ЕУ је могуц, ако Урсула зајаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А за тебе

01.07.2024 14:33

Су и сендвици бесплатни. Благо теби!!