Свечана академија: Видовдан био и остао испит српској вјери

"У сусрет Видовдану" назив је свечане академије која је одржана у Епархијском културном центру у Бијељини.

Република Српска 27.06.2024 | 19:53
Свечана академија: Видовдан био и остао испит српској вјери

Током програма наступили су Етно група “Просвјета”, Драмско-рецитаторска секција “Просвјета” и малишани из Дјечијег вртића “Чика Јова Змај”. Том приликом уручене су награде ученицима генерације 2023/2024.год. и екипама са Републичке манифестације “Ћирилице, чедо моје!”

Са свечане академије поручено је да је Видовдан био и остао највећи испит српској вјери.

"Јер, да није било жртве кнеза Лазара и свих косовских мученика, тешко да би Срби сачували идентитет. Тај “Косовски завјет” гради јединство међу српским живљем, те представља живи бедем у борби за очувањем српске територије, српског језика, православне вјере и комплетне нематеријалне културе од Немањића до данас.

Наша судба од памтивијека била је омеђена истоком и западом, калемљена на трусном тлу који је често гутао све оно што су генерације наших предака с муком стицале и стварале…

Видовдан је капија у Царство Небеско, те свак’ који је отшкрине, знаће да је битније оно што смо зидали на Небу, нег’ на земљи, јер једино то је живоносно и бесмртно…

Због тога причати о побједи или поразу на Косово пољу је небитно, колико је важно да смо били и остали спремни да страдамо зарад имена Божијег и вијечног живота...Само тако се исписује велика историја вриједна сваког памћења…", поручено је са академије.

Да смо мали народ велике историје потврђују и чињенице, по којима смо баш на Видовдан много пута кроз историју страдали, али смо и васкрсавали. 

Организатор поменутог догађаја је ГО СПКД “Просвјета” Бијељина.

(БН) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сигурно

27.06.2024 20:13

Догодине це Додик укинути видовдан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.06.2024 19:52

Али не постоји Српска вјера него православна. То би било као да би рекли Хрватска вјера или Босанскохерцеговацка вјера. Неписменог народа ослободи Бозе. Све побркали. Водје их висе залудиле па незнају јесу ли дошли или посли .

Name

Ре

27.06.2024 21:07

То оно кад је као изгинуо неки средњовјековни кнез од силне силе у коју се убиједио, па налетио на рогатијег. Па син му је веца фаца, али га нико не спомиње јер је био добар са бајазитом, а та прица опет не одговара баснама среброљубаца, аца и слицних паризера...

ОДГОВОРИТЕ