Svečana akademija: Vidovdan bio i ostao ispit srpskoj vjeri

"U susret Vidovdanu" naziv je svečane akademije koja je održana u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini.

Republika Srpska 27.06.2024 | 19:53
Svečana akademija: Vidovdan bio i ostao ispit srpskoj vjeri

Tokom programa nastupili su Etno grupa “Prosvjeta”, Dramsko-recitatorska sekcija “Prosvjeta” i mališani iz Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”. Tom prilikom uručene su nagrade učenicima generacije 2023/2024.god. i ekipama sa Republičke manifestacije “Ćirilice, čedo moje!”

Sa svečane akademije poručeno je da je Vidovdan bio i ostao najveći ispit srpskoj vjeri.

"Jer, da nije bilo žrtve kneza Lazara i svih kosovskih mučenika, teško da bi Srbi sačuvali identitet. Taj “Kosovski zavjet” gradi jedinstvo među srpskim življem, te predstavlja živi bedem u borbi za očuvanjem srpske teritorije, srpskog jezika, pravoslavne vjere i kompletne nematerijalne kulture od Nemanjića do danas.

Naša sudba od pamtivijeka bila je omeđena istokom i zapadom, kalemljena na trusnom tlu koji je često gutao sve ono što su generacije naših predaka s mukom sticale i stvarale…

Vidovdan je kapija u Carstvo Nebesko, te svak’ koji je otškrine, znaće da je bitnije ono što smo zidali na Nebu, neg’ na zemlji, jer jedino to je živonosno i besmrtno…

Zbog toga pričati o pobjedi ili porazu na Kosovo polju je nebitno, koliko je važno da smo bili i ostali spremni da stradamo zarad imena Božijeg i viječnog života...Samo tako se ispisuje velika istorija vrijedna svakog pamćenja…", poručeno je sa akademije.

Da smo mali narod velike istorije potvrđuju i činjenice, po kojima smo baš na Vidovdan mnogo puta kroz istoriju stradali, ali smo i vaskrsavali. 

Organizator pomenutog događaja je GO SPKD “Prosvjeta” Bijeljina.

(BN) Foto: BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sigurno

27.06.2024 20:13

Dogodine ce Dodik ukinuti vidovdan.

ODGOVORITE
Name

Re

28.06.2024 19:52

Ali ne postoji Srpska vjera nego pravoslavna. To bi bilo kao da bi rekli Hrvatska vjera ili Bosanskohercegovacka vjera. Nepismenog naroda oslobodi Boze. Sve pobrkali. Vodje ih vise zaludile pa neznaju jesu li došli ili posli .

Name

Re

27.06.2024 21:07

To ono kad je kao izginuo neki srednjovjekovni knez od silne sile u koju se ubijedio, pa naletio na rogatijeg. Pa sin mu je veca faca, ali ga niko ne spominje jer je bio dobar sa bajazitom, a ta prica opet ne odgovara basnama srebroljubaca, aca i slicnih parizera...

ODGOVORITE