Је ли могућа просјечна плата од 2.000 марака?

Чини се да је постало устаљена пракса то да се у сваком изборном циклусу обећава све и свашта, од повећања плата, издвајања за социјално угрожене категорије преко тога да ће се распасти држава и отцијепити Република Српска - списак обећања је предугачак.

Република Српска 24.06.2024 | 19:59
Је ли могућа просјечна плата од 2.000 марака?

Народ у Српској ће 2026. године имати просјечну плату већу од 1000 еура, помпезно је недавно најавио предсједник Српске Милорад Додик.

Међутим, проблем је што ни тренутну просјечну плату од 1 400 КМ не прима ни половина грађана у Српској, па смо истражили да ли је онда могуће очекивати просјечну плату од 2000 марака за двије године.

И док сви причају о фамозној просјечној плати, нико конкретно не објашњава како се заправо долази до износа просјечне плате. Економисти кажу да се просјечна плата не рачуна тако што се број исплаћених плата подијели са укупним бројем запослених него са укупним бројем оних који су примили плату.

Проблем настаје када се у обрачун не уврсте они који нису примили плату, што даје искривљену слику. Управо зато би поред просјечне, требало рачунати такозвану медијалну плату као средњу вриједност и тек тада би се видјела права слика стандарда живота у Српској.

Разлог због којег треба увести медијалну плату је смањење разлике између екстремно високих и ниских примања, чиме би се пружила реалнија слика о томе колико већина становништва зарађује. То је већ одавно пракса у Србији и Хрватској гдје подједнаку пажњу дају и просјечној и медијалној плати.

У Републици Српској о томе не размишљају али зато су пуни обећања да ћемо живјети скоро као у Швицарској. Питали смо пословну заједницу колико је заиста извјесно да ће код нас просјечна плата бити 1000 евра, како је најавио предсједник Српске?

"То се не може десити само од себе и потребно је уложити велике напоре да би се дошло до тога, а напори су промјена структуре привреде јер ниједна држава која се заснивала на радно интензивној производњи није успјела подизати примања радника", каже Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца РС.

"Ово је нека пројекција од 30-40% што мислим да тренутно није реално и неће држава утицати на раст плата него привреда која ће бити или неће бити у стању да заради. Мислим да је највећа заблуда у друштву да држава одређује плату у привреди јер једини који могу плате зарадити су радници и њихови послодавци", истиче Саша Тривић, Унија послодаваца РС.

Републички Синдикат сматра да се плате морају повећавати свим категоријама радника у Српској, без обзира на стручну спрему, уколико желимо задржати раднике на овим просторима.

"Ми баш радимо на једном новом систему да не би дошли у ситуацију да се само одређеним категоријама повећавају плате   плате се морају повећати и средњој стручној спреми и високој  и да имамо баланс између радних мјеста јер имате 80% радника који су око минималне плате што није добро", каже Горан Станковић, генерални секретар Савез синдиката РС.

И док политичари често говоре о повећању просјечне плате, стручњаци наглашавају важност медијалне плате као кључног показатеља ситуације у којој се налазимо.

Међутим,узалуд све најаве повећања плата ако се то заиста не догоди, јер у тој чекаоници званој испуњење обећања, радници одлазе у иностранство без жеље за повратком у Српску.

Шта на све најаве каже струка?

„Мислим да стварно морамо ресетовати систем и запитати се  на који начин сачувати радну снагу и дати јој веће плате јер ово што можемо да видимо да је присилно прикупљање средстава по основу исплате плата односно доприноса довело до тога да имамо све мање уплата  а све више пензионера“, каже Зоран Павловић, економиста.

„Данас је куповна моћ новца много мања него прије неколико година и ова просјечна плата данас се увијек треба ставити у однос са нечим, да ли је то са просјечном синдикалном потрошачком корпом или са неком другом групом производа који чине основне животне намирнице па да можемо говорити да ли је реално или није и шта то значи у смислу квалитета живота“, каже Јелена Тривић, економиста.

Чини се да је постало устаљена пракса то да се у сваком изборном циклусу обећава све и свашта, од повећања плата, издвајања за социјално угрожене категорије преко тога да ће се распасти држава и отцијепити Република Српска - списак обећања је предугачак.

Једино што је чињеница, од свих обећања и најава, је то да грађани од обећања не плаћају рачуне, него од реалне плате о којој се код нас радо не прича.