Фирме санкционисане због веза са Додиком на тендерима узеле 500 милиона КМ

Компаније које су САД ставиле на листу санкција због повезаности са породицом Додик добиле су од домаћих институција тендере у вриједности већој од пола милијарде марака, показује Детекторова анализа више од хиљаду појединачних тендера.

Република Српска 25.06.2024 | 08:35
Фирме санкционисане због веза са Додиком на тендерима узеле 500 милиона КМ

Уз “Проинтер”, који је сам добио тендере вриједне више од 280 милиона, и “Калдеру” са 180 милиона, комапанија “Сириус 2010” побиједила је на набавкама вриједним 50 милиона, од чега је половина уговор из јануара ове године за дигитализацију ТВ сигнала.

Три од укупно седам компанија које су Сједињене Америчке Државе (САД) ставиле на нову листу санкција због повезаности с породицом Милорада Додика, на тендерима су од свог оснивања добиле послове вредније од 512 милиона марака, показују подаци Портала јавних набавки које је анализирао Детектор.

Ове три компаније добиле су више од 1.400 тендера, највише њих од институција у Републици Српској. Међу тим институцијама издвајају се Пореска управа Републике Српске и ентитетска “Електропривреда”, али и државна компанија “Електропренос”.

Амерички Уред за контролу имовине странаца (ОФАЦ) Министарства финансија је у свом саопштењу објаснио да седам компанија доноси главне изворе прихода предсједнику Републике Српске Милораду Додику, као и његовој породици. Додик је искористио свој положај за лично богаћење кроз компаније повезане с њим и његовим сином Игором, наводи ОФАЦ.

Споменули су и конкретан примјер у којем су Милорад и Игор контролу коју имају над високим званичницима у власти Босне и Херцеговине искористили за манипулисање израдом државног буџета БиХ како би се уговор на државном нивоу могао додијелити компанији “Проинтер ИТСС” мимо натјецатељског процеса.

ОФАЦ није навео о којем уговору се ради. Према подацима званичног државног Портала јавних набавки, ова компанија је у 2024. години склопила најмање четири уговора с државним компанијама или институцијама.

Канцеларија за ветеринарство БиХ је у фебруару додијелила посао куповине рачунара и монитора за 34.000 марака кроз конкурентски захтјев који је мање транспарентна процедура у односу на отворене позиве.

“Електропренос” је у априлу “Проинтеру”, као једином понуђачу, дао уговор од 250.000 марака за САП подршку. Портал Цапитал је раније објавио да је “Проинтер” због претходних санкција изгубио САП лиценцу, али да су пронашли начин да добијају послове подршке.

Регулаторна агенција за комуникације БиХ је такође у фебруару посао одржавања мреже, вриједан готово 30.000 марака, кроз отворени поступак додијелила “Проинтер ИТСС-у” са сједиштем у Бањалуци.

Највећи посао компанија је на државном нивоу добила у јануару од Независног оператора система (НОС). За нови дата центар НОС је издвојио више од пола милиона марака у отвореном поступку.

За три од седам санкционисаних компанија нема званичних података да су добијале тендере, док је једна компанија добила тек један тендер. Али компаније “Проинтер ИТСС”, “Сириус 2010” те “Калдера” заједно су на више од 1.400 тендера добиле послове вриједне више од пола милијарде марака, показују званични подаци.

ОФАЦ сматра да је Додик искористио свој службени положај како би уговоре с Владом Републике Српске усмјерио на мрежу приватних компанија које он и Игор надзиру.

“Док Игор контролише многе компаније у овој мрежи, он прикрива своју личну повезаност с тим компанијама ослањајући се на различите номиналне власнике и директоре”, наводи се у саопшењу, гдје се објашњава да је “Инфинитy Интернатионал Гроуп” холдинг компанија у БиХ која директно или индиректно посједује, или је већински власник, још најмање пет компанија са сједиштем у БиХ – “Проинтер ИТСС” Бања Лука, члан “Инфинитy Интернатионал Гроупа”, “Калдера Цомпанy ЕИ ПГП”, “Инфинитy Медиа”, “К-2 Аудио Сервицес” Бања Лука те “Уна Wорлд Нетwорк”.

Осим ове групације, компанија ОФАЦ је посебно истакла фирму “Сириус 2010” из Бање Луке, за коју су навели да послује унутар мреже породице Додик.

“Уз ‘Проинтер’ и ‘Калдеру’, ‘Сириус’ је у БиХ добро познат по уносним уговорима с владом”, наводи се у саопштењу.

Ова фирма је од свог оснивања побиједила на скоро 200 тендера, вриједних више од 50 милиона марака. Половину од овог износа чини уговор из ове године који је потписао државни министар промета и комуникација Един Форто за дигитализацију ТВ сигнала.

У одговору поруком Форто је рекао да се већ огласио саопштењем, у коме је навео да је већ затражио да се од “Сириуса” захтијева изјашњење да ли ће моћи испоштовати уговор.

Друге највредније набавке “Сириусу” су додијелили Пореска управа Републике Српске те Министарство унутрашњих послова и Универзитетски клинички центар Републике Српске, гдје је директор Владо Ђајић, високи функционер СНСД-а.

Амерички ОФАЦ је описао како је у санкционисаним компанијама Игор често из сјене укључен у пословање. Навели су примјер из априла 2024. године, када је тадашњи директор “Сириуса” поднио оставку, а Игор је, према саопштењу, учествовао у запошљавању замјене.

“Игор је био у коначници одговоран за осигуравање да свака компанија – укључујући ‘Проинтер’, ‘Сириус’ и ‘Калдеру’ – изврши плаћања како би испунила своје финансијске обвезе”, описује ОФАЦ и додаје како је Игор такође учествовао у организацији састанка на којем је разговарао о новим уговорима са својим сарадницима и генералним директором ‘Проинтера’”.

Ова компанија добила је јавне послове вриједне стотине милиона марака. Само је Пореска управа Републике Српске додијелила “Проинтеру” више од 30 тендера, вриједних 56 милиона, међу којима је највреднији тендер од 31 милиона, за услуге прављења система за фискализацију.

Пореска управа, “Електропренос” и Министарство просвјете и културе Републике Српске додијелили су “Проинтеру” трећину укупно зарађеног новца путем тендера.

ОФАЦ сматра Игора Додика кључним човјеком унутар “Проинтера”, али и компаније “Калдера”.

“Игор у коначници усмјерава финансијске одлуке за компаније унутар мреже, укључујући ‘Проинтер’ и ‘Калдеру’, а за пословне одлуке потребно је Игорово одобрење”, наводи се у санкцијама.

“Калдера” је кроз систем јавних набавки добила послове вриједне више од 180 милиона марака. Највише уговора склопљено је са “Електропреносом БиХ”, “Електропривредом Републике Српске” и Олимпијским центром “Јахорина”, готово 100 милиона марака само са ове три јавне компаније.

Осим Министарства промета и комуникација, друге институције и компаније које имају уговоре са санкционисаним фирмама нису се оглашавале о одлуци ОФАЦ-а и како би она могла утицати на сарадњу са седам компанија.

Детектор је покушао контактирати више њих који су додијелили велике уговоре, али у њима нико није одговарао на захтјеве за разговор.

“Проинтер”, “Калдера” и “Сириус 2010” тренутно су у процесима набавки, гдје, према званичном порталу, очекују потписивање уговора у 16 набавки, вриједних око 1,5 милиона марака.

(Детектор.ба) Фото: Твитер 

Коментари / 134

Оставите коментар
Name

Бобан

25.06.2024 08:37

А што сте љубоморни, зарадите и ви ако знате и умијете..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања Вулиц-Прпљесиц

25.06.2024 10:20

Браво! Ко то казе, ко то лазе, да Бурло не развија привреду?

Name

Дјука бобану

25.06.2024 10:22

Хоћеш рећи, украдите, ако умијете, боту секташки. Једи мрвице мишу и пати се.

Name

Бране

25.06.2024 10:23

Не лупетај глупости ето ти Додок ..

Name

Ре

25.06.2024 10:24

Бас си смијесан, Б као бисерко

Name

Ре

25.06.2024 10:25

А јеси глупан!

Name

Реално

25.06.2024 10:29

И неко казе РС је сиромасна , сацица злотвора се добацује са милонима ма милијардама бам,,, ко на утакмици, а 70% народа на рубу презивљавања,,,, ста казе народ???????? све ста мисли казе на изборима.Зато млади одлазе па и стари.... Ја се размисљам вратити на рад у мрску ЕУ,,,

Name

ј

25.06.2024 10:33

Таман толики и кредит треба да се задуже па да привредници иду даље у побједе, народ задужен а привредници на власти све богатији. Златни државни рудник они би упропастили а не РС.

Name

За Бобан

25.06.2024 10:34

Сигурно си њихова свита.отимат од друге дјеце .бруке највеце фуј.

Name

Идеално

25.06.2024 10:41

Представљас се као Бобан а требало би као Глупан!!!

Name

Ре Бобан

25.06.2024 11:06

Не мозе се зарадити је не постоји слободно трзисте .Сви послови са дрзавом су намјестени и у рукама политицке и тендер мафије која извлаци милијарде. Кад би било ко основао компанију и аплицирао за тендер а да није дио политцке мафије и тендер мафијаске организоване групе нема никакве сансе да би такав посао добио цак и ако би понудио јефтиније и квалитетније

Name

ОЛИ

25.06.2024 11:13

ÐАВО УВЈЕК ДОЂЕ ПО СВОЈЕ,ОТЕТО ПРОКЛЕТО.ДО 7 КОЉЕНА🤮

Name

Ре Бобан

25.06.2024 11:13

Да је држеве, зарађивао би он у Зеници, Фочи или Туњицама!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Name

Горан

25.06.2024 11:24

Погледајте сељацких фаца, посебно тебе од Милорада, је.....м сваки дан моје борбе у рову од 4 године , за ста смо крв лили да папци узимају милијарде а моји саборци гладни, стидим се сто сам србин ко нас представља, направит це нам трагедију као сто је Милан Мартић книнској крајини, гора нас судбина чека, све цемо изгубити, а боље не заслужујемо. Нема горег народа од нас срба, опет це гласати у октобру за СНСД , а самим тиме и гашење РС а нама нови егзодус, касно це за сузе бити, они у виле у Београд, Н.сад, Москву а међу под саторе, не пада ми на памет да опет пуску узмем, нека влада ко хоце овдје

Name

Суки

25.06.2024 12:08

Овдје није ријец о заради него о пљацки.Разлика је велика.

Name

Фиxус

25.06.2024 12:25

сваки коментар је сувишан

Name

Цело

25.06.2024 12:41

Јели СЕ зато онда узимају кредити за свој дзеп или за народ глуп си до бола

Name

Даца

25.06.2024 12:56

Које дебилне фаце! Али сви у фамилији.

Name

ре

25.06.2024 13:17

Није исто зарадити радећи,или "зарадити" узимајући из буџета ,отимајући народно.

Name

Ре

25.06.2024 13:17

Који си ти идиот? Подржаваш лопова који пјева на стратишту српских жртава, пробијање коридора. Бити љубоморан на лопова??? Џаба му све покрадено кад нема миран сан. Све државне ресурсе подредио је својој породици, без мјере, стида и морала. Која похлепа....

Name

За Бобана

25.06.2024 14:02

Ти ди бобане добио мрвице биједниче дебилни да браниш неодбрањиво сјеме вам се замело!

Name

Да да

25.06.2024 14:38

И пивопије по селима схватиле да им онај лик треба само кад је гласање,почели да се тријезне..

Name

Ре Бобан

25.06.2024 15:09

Какав си ти човјек вјерујрм да си усићарио нешто с наше грбаче па одобраваш све ово.Ако је способност и знање то сто се из будзета пребацују милиони у сопствене џепове онда би ти морао код психијатра.....

Name

Xy

25.06.2024 15:42

КОЈА СИЛА.НАЗАЛИСТ СИЛА БОГУ НИЈЕ МИЛА.НИСТА СТЕЦЕНО РАДОМ.КАКО ДОСЛО ТАКО ЦЕ И ОТИЦИ.ОСТАЦЕ САМО СЕНДВИЦАРИМА ЊИХОВО БИЈЕДНО СЛЕДОВАЊЕ.

Name

Весна

25.06.2024 08:37

Колико знам , сва царства су падала на врхунцу своје моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Весна

25.06.2024 12:49

Да али ово је све пљачком стечено и мора се одговарати за то!

Name

Еххх

25.06.2024 12:59

Не знаш много, царства падају када су- јбг у паду! Ал пасуљ скуват' знаш, ваљда?!

Name

Неко ко зна

25.06.2024 08:40

Саможивост и похлепа на енту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.06.2024 11:49

Само једно знам - НИСМО ЗА ОВО РАТОВАЛИ!!!!!!

Name

БОЛЕСТ !

25.06.2024 12:50

Постоји и научно објашњење за ову врсту болести. Проблем је што је због болести једне породице 25 година заробљен цијели један народ који само жели да нормално живи.

Name

Драган

25.06.2024 08:41

Па опет раде као да ниста било није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

25.06.2024 08:42

Да су други на власти биле би то фирме њима блиских тајкуна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2024 10:28

Можда би а можда и не би али сигурно не би било оволико безакоње и криминал. Зато постоји демокрација да се власт мијења па можда и налети нека која ће неко добро донијет народу а овако идемо у сигурну пропаст и нестанак.

Name

Корупција

25.06.2024 10:44

И у том хипотетицком сценарију би опет била ријец о огромној коруптивној активности. И тада бих као и сада био за то да се и ти други казне на правицном судјењу. Али позитивно у твом коментару је сто си као симпатизер СНСДа индиректно признао да ове компаније јесу блиске Додику. А застрасујце је сто такво понасање оправдавас и сто су ти Устав и закони Републике Српске и БиХ мање битни од статута странке.

Name

Милош

25.06.2024 10:56

Свако ради према самом себи. Лопов мисли да су сви лопову, поштен да су сви поштени, итд.

Name

🖕

25.06.2024 08:43

Фуј, смрадови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2024 12:50

Сјеме се смрадовима Додицима замело! Дабогда!

Name

ОПЕРАЦИЈА

25.06.2024 08:44

ДАБОГДА ПОТРОСИЛИ НА ОПЕРАЦИЈУ ВАС И ВАШИХ НАЈ МИЛИЈИХ ..ДЗАБА ВАМ ЈЕ ГЛАДНЕ ОЦИ ГЛАДНА ДУСА ПРОКЛЕТО ЦЕ ВАМ БИТИ ОД СИРОТИЊЕ И БЈЕДЕ СТЕ УЗИМАЛИ ПРОКЛЕ ЦЕ ВАС И ПРАУНИЦИ ..ПРОКЛЕТО ДО ГРОБА..ФУКАРИНСКА ПОРОДИЦИО ..ПИЈАЦАРСКА ГЛАДНА УСТА..ОПЕРАЦИЈЕ СТИЗУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

25.06.2024 08:46

Људи раде какве санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еххх

25.06.2024 13:00

Полако...Нису то момци кпји могу да живе на релацији Гацко- Романија...На крају неће нкћи да дишу! Сљедећа је ова екипа око Стојановића...

Name

Плиз

25.06.2024 08:49

Проклетници направили од Републике Српске своје Приватно власниство отели све Себи.Само они имају право на Зивот ми остали немамо право да зивимо али само полако свако Зло које радите другима свјесно или несвјесно има да вам се врати све само од силе јаке нисте тога свијесни.Милораде под твојом власцу убијени су : Милан Вукелиц Мирјана Трбојевиц Давид Драгицевиц Слависа Круниц Раденко Басиц Ненад Марковиц И многи Други Милораде јел Доста Било Убијања

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.06.2024 12:45

Глуп си

Name

Мишо

25.06.2024 08:50

Један мој бивши друг, стицајем околности дошао је до великог новца. Када се видимо увијек ми се пожали да није ни мало сретан. Да се не зна радовати. Да га ништа не чини сретним. Да жали за старим временима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мишо

25.06.2024 12:26

Мишо друже, могу учинити сретним твога бившег друга, са приједлогом да имовину пребаци до моје маленкости...нећу му наплатити ништа, стварно. А може и сам донирати около себе или гдје већ...да човека спасимо туге

Name

Еххх

25.06.2024 13:03

,,Стицај околносту" је у ствари крадја у стицају?! И ста сад, сад ти мислис да је он несрећан? Па што не врати одакле је узео! Како смо глуп народ! Краду они, крафу им жене, дјеца...А ми мислимо да су несрецни...

Name

Симо

25.06.2024 14:17

И Никола Дјуровиц ,он и цадјо одговорни

Name

ЕУ САНКЦИЈЕ

25.06.2024 08:53

ЕУ ЦЕ ИСТО УВЕСТИ САНКЦИЈЕ ЗА ФИРМЕ И ПРОКЛЕТУ ФАМИЛИЈУ ..САНКЦИЈЕЕЕЕЕ ДА НЕМОГУ БЈЕЗАТИ ..САНКЦИЈЕЕЕЕ ЕУ ..ИСТО КАО И УСА

ОДГОВОРИТЕ
Name

25.06.2024 08:58

Какве сељачине ови Дудуци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

25.06.2024 09:00

Само краду, бједни народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

25.06.2024 09:02

Дон Вито Корлеоне је мала маца у односу на овог

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАТА И ПЕНЗИЈА

25.06.2024 09:03

ТО СУ ЗЛОЧИНЦИ У МИРУ...УХВАТИЛА ИХ ЈЕ СТРАХ ..САД ИХ ТРЕБА СТИСНУТИ ..БУРЛЕ ХОДА КО ИЗГУБЉЕН ОВАН..КРАЈ ВАМ ЈЕ СЕКТО БОЛЕСНИЦКА ДАБОГДА СЕ РАСПАДАЛИ ОД БОЛЕСТИ...КРАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоповски интелект

25.06.2024 09:03

И опет им није доста. Хајде да зарадјују на постен нацин, па и некако, јер то треба постовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

25.06.2024 09:07

"Браво "за породицу Додик. А И за Српски народ који му је то омогуцио. "Браво " И за тузитељство И судство. "Браво" за опозицију, за све институције у РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

25.06.2024 09:17

Тако им Бог помагао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Верица

25.06.2024 09:17

Нека су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.В.

25.06.2024 09:19

Ја сад уст’о… Па добро то сте ви навикли у РС… Него шта ка’е…?! Јел’ се о’цјепиЈо..?! 😂😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре С.В.

25.06.2024 11:44

Казу није јос само се Горица цијепа вец са цетвртим музем.

Name

Xy

25.06.2024 09:21

НЕКА ИХ НЕКА ЗАРАДЈУЈУ,ЈАДНИЦИ МОРАЈУ И ОНИ КУПИТИ СБОЈОЈ ДЈЕЦИ НЕКИ ТЕЛЕФОН ИЛИ МОЗДА НЕКИ АУТИЦ СТАР 20 ГОДИНА,КАД У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ МОГУ СВИ ГРАДЈАНИ ТО ДА ИМАЈУ,ПА ТРЕБА И ЊИХОВОЈ ДЈЕЦИ,ДА СЕ ТАЈО ВИСЕ НЕ ЗАЛИ НА ХАВНИМ СКУПОВИМА,КАКО ТО СВИ ИМАЈУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ,А ОН НИЈЕ ТО ИСТО ОБЕЗБИЈЕДИО СВОЈИМ НАСЉЕДНИЦИМА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвв

25.06.2024 10:26

Да ускоро....раздузивање од БИх.Хаха

Name

Божо

25.06.2024 09:29

Способна фамилија . Браво ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

25.06.2024 09:30

Могу радити шта хоће, они сусе удружили и подјелили гдје ко добија тендере и гдје пљачка, зато већином исти људи буду министри да држе све под контролом, тако и у Србији, еве сад гледао видео гдје полиција зауставља синоћ човјека кои прави буку и штрајкује испред пресједништва Србије да не би стигао док се пресједник обраћа, од алкотеста, дроге па до вандредног техничког прегледа аута и воде га негдје на периферију гдј треба да чека слободан термин, стварно срамота а и за државу ,гдје показују своју неспособнист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.06.2024 09:33

Убједљиво смо најглупљи народ на континенту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2024 11:19

Прије би рекао најпласљивији, ако није несто јос горе, а спада у домен медицине. Свугдје на западу, народ који не зели да се њиме поигравају, и поткрадају, излази на улице и трази нацин да на миран нацин додју до правде и рјесења. А нас народ са цртама мазохизма воли да узива у малтретирању и неправди.

Name

25.06.2024 12:01

Они способни а ми глупи

Name

Маржа

25.06.2024 09:33

Ако је маржа на сваком послу само 20%, а сигурно је пуно већа, онда је то преко 100 милионаКМ из будзета. Нема изгледа бољег занимања од професионалних патриота. Питам се само да ли гласачи секте могу својима комшијама погледати у очи да не кажем да су својим гласањем саучесници у њиховој пљачки...и тако и треба да се осјећају и они а богами и следећа њихова генерација потомака...о егзодусу људи из РС који су својим гласањем извршили нећу ни помињати...срам их било и зло чинити а добру се надати, не иде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

25.06.2024 09:36

Први милиони су упитни,као код сваког бизнисмена ("само ме не пиотај за први милион"),а остао је уреду,по процедурама итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.06.2024 09:37

Допустите и намјестите да ја и моја породица зарадимо 30% од те цифре па нас санкционишите до краја живота гладници јед и никада вам доста стици це вас клетва народа прво иде шецер а онда све по реду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Под хитно

25.06.2024 09:38

Одузети сав прљави капитал свимаа редом и у фондове за опоравак дрзаве и народа опљацканог од криминслнополитицке хиботнице ! Са пипцима до русије србије хрватске итд! Европске тузиоце и судије и по редууууу!! Ово је зло 21 вијека!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

25.06.2024 09:40

Јадан не био,које си зло навукао на своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Удри Ђуђа!

25.06.2024 09:42

Миле само рокај ову крезубу багру! Ништа боље нису ни заслужили. Кажу " не ваља Додик, странци га довели на власт"! Ако не ваља, зашто гласајте за њега? Чекате да странци умјесто њега, доведу другог? Па зашто излазите на биралишта када се ништа не пита народа?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2024 13:22

Не гласа народ за њега. Неколико изборних процеса краде изборе уз помоћ међународне заједнице и ЦИК. Задње изборе је брутално покрао

Name

Тодор

25.06.2024 09:47

Ма браво. Гурајте до 2 милијарде. Уз вас смо до раздрузењс (сатирицно).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругипп

25.06.2024 09:49

десетине милиона КМ је дир. Републичке геодетско-правне управе кумче Додигово Драган Станковић (на црној је листи САД) на тзв. софтвере и друге набавке додијелио Проинтеру. Њега треба Смит смјенити са те функције јер немилосрдно пљачка РУГИПП, а законски послови се минорно обављају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

25.06.2024 10:02

Ипак је Сарајево највеци непријатељ српског народа. Додик це зарадено подијелити свом народу. Милане, сад це повисице плата.

Name

25.06.2024 12:02

Није ни у Сарајеву боље, исто

Name

Перо

25.06.2024 09:59

И ста сад ,као појела маца. Имају ли судови или какве институције да се врати опљацкани новац. Ови из опозиције само дају неке безвезне изјаве, умјесто да несто конкретно ураде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Перо

25.06.2024 10:36

А шта ураде ови из опозиције? На колико си протеста био, шта си јавно подржао, када је неко ко је члан СНСД одбио да иде на митинге подршке овим лоповичинама који су узурпирали буџет, медије, ...наше животе. Необразован народ добија неистините информације и вјерује да је све ово напад на борца за нашу будућност...Толико је пропуста, глупости и неразумних ствари направио у посљедњој години да се нећемо опоравити никад. И још мамуран запјевао на парастосу

Name

Цетитамо

25.06.2024 10:02

Ово је заиста срецна породица! Свака вам цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

О ооооо

25.06.2024 10:07

Сацувај ме Бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈПС СУМЕ РС

25.06.2024 10:10

КАТАСТРОФА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко

25.06.2024 10:11

БАГРА ЛОПОВСКА!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

25.06.2024 10:12

Сретно вам у црни вилајет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бобан

25.06.2024 10:19

Јеси и ти овако одвратан као и ови на слици

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

25.06.2024 10:22

НИСУ ОНИ ЗАРАДИЛИ " они су ДОБИЛИ, ДАЛ САМИ СЕБИ =УКРАЛИ ОД СВОГ НАРОДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико није луд

25.06.2024 12:59

Зарадити хе посебно мисао И значење ово су отели:украли незаконито узели присвојили нешто што И'м не припада навукли на себе божији гнев И несрећу.

Name

Мики

25.06.2024 10:22

Милосевиц је узео милијарде и послао у Москву. То је био врхунски патриотизам истог цовека који је назван Балкански касапин. Овај је слабији економски али це исход бити исти, Москва и смејаце се будалама овамо. РС це се преполовити па це остати да зиве они са седам осам зуба који це наци новог Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мики

25.06.2024 11:24

Имас ли доказе за Милосевица и милијарде? Или си мозда цуо од баба како лупају празну сламу.

Name

Ало

25.06.2024 12:16

Не родили се такви..Елцаповци,Сицилија им није равна...

Name

Мики

25.06.2024 12:24

Додиковци це вјецно владати РС и БиХ, знали су како це пустате коријене у све поре друства, сад то немозе нико ускоријенити, ком се свидја нека остане, ко немозе трпити нека пакује кофере

Name

Зоран Бања Лука

25.06.2024 12:53

Бас су ова господа паметна елоквентна радна, и замисли те све за РЕПУБЛИКУ СРПСКУ ал.нек се нек.дрогира добро је..

Name

Саггитариус

25.06.2024 10:43

Министарство финансија САД, односно ОФАЦ је у потпуности оголило "бизнис" у овој "држави", и дало јавности на увид, извјештај о томе колики је степен корупције, у РС, и ко се највише обогатијо у коруптивним махинацијама, и како та коруптивна мрежа функционише и у влади РС. Тек сада након увођења санкција САД народ може да схвати да је РС, уствари приватна држава неколико појединаца, која апсолутно све политићке и економске процесе држи под својом контролом, и енормно се богати.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајку yебО

25.06.2024 10:50

зато мрзи америчког амасадора...отрио му криминалну хоботницу тешку милијарде...а не због патриотизма...девастиро је РС, признали ми то или не...а пошто је уништава сваки дан, има подршку из сарајева, сви му шуте, пустили га...а пјева на парастосу, прића вицеве и небулозе.....ДОКЛЕ ВИШЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мухамед Мустафић

25.06.2024 10:51

ПУНА ПОДРШКА ДОДИКУ ОД КОМШИЈА ИЗ БУЖИМА, ЦАЗИНА, САНСКОГ МОСТА И БИХАЋА....заслужујете га драге комшије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИСКАЛИЗАЦИЈА?!

25.06.2024 11:00

Шта ће бити са фискализацијом? И њу ради Сириус 2010?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хек

25.06.2024 11:02

На крају ће бити санкционисана и РС, и Бог те веселио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суштина

25.06.2024 11:06

Бобане Дипуси га зарадили би да није њих јер од њих те немозе запасти апсолутно ниста :све су узурпирали И упропастили ...то је проблем на сцени чисто иделопоклонизам....фарисејство?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

25.06.2024 11:06

А како је лијепа, љуби је таајо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

25.06.2024 11:08

Ево близе се Годишњи Одмори па да питам смијемо ли доћи из Њемачке са изнајмљеним Аутима да се наједемо Меса ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Божо

25.06.2024 11:21

Само напред породица Додик душмани нека поцркају а посебно Ре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прецедник

25.06.2024 11:25

Све васе паре су моје али не могу вам бас све узети, имам и ја дусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

25.06.2024 11:33

Губитак ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан x

25.06.2024 11:37

Што ти Бобане незарадиш 500 милиона кад си тако паметан. Најлакше је зарадити преко грбаче обичног народа. Кад га тако волиш вођу уплати му коју још маркицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

25.06.2024 11:40

Проклетиња,фујјјј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стице кад тад

25.06.2024 11:45

Дабо г да за круха не имали па мало ли вам је толико милиони а народ умпире гладан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лајте кере Јакобсфелда

25.06.2024 11:47

Сад му мозете само пљунути под прозор! Цовјек вас уфатио ко левате на празне пароле, узео милијарде док стока масе заставама. Ено процитах да нам Стевандиц обеца вратити грб на заставу...о мајко моја....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб

25.06.2024 11:48

Ако су проблем аутомобили и телефони који имају грађани, онда икони интернет па нас врати у 19 вијек. Само кад си тако паметан како ће твоја фирма Промотер да ради??? Човјек је пукао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.06.2024 11:51

Багра лоповска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

25.06.2024 12:12

Ова дудукова зена или нема везе с лоповлуком или је сеф свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милоја

25.06.2024 12:13

Додик,има порекло Хрватцко,његови корени су се преживели ДОДИГ али су некад у то неко време лишили живота неку породицу,онда су се преселили у краљу да неби дошло до одмазде,али након неког времена ти који су га тражили сазнали су где су онда је Додик корени... преселили у Ц.Гору и тамо мењају презиме са Додиг у Додик,онда су живели у цг 30 година и кад се све стисало вратили се у Лактасе... "И ТАКО ЈЕ ПАТРИОТА ПОСТО ПАТРИОТА"!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма, какав љубоморни..

25.06.2024 12:27

Ми се само чудимо како и поред толико пара, не можеш направити од сељачке фаце господу! Оно кад те срамота тудје срамоте, ал јбг тако је..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

25.06.2024 12:43

Ови американци нису нормални руше нам државу па они што више краду ми све богатији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

25.06.2024 12:47

ГЛАДНИ СУ КАО НИКАД НИКО,СЈЕМЕ ИМ СЕ ЗАМЕЛО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фујфујфуј,

25.06.2024 12:48

дабогда завршили све четворо унзатвору и жељели једни друге,као пто ми желимо своју дјецу која су због вашег уништавања РС мораламотићи у свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упамет

25.06.2024 13:02

Зато су и усмјерили све снаге против заједницке дрзаве, одговара им безакоње. Народ ко народ, пали се на национализам и угрозеност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Града

25.06.2024 13:05

Јесте али укупно те фирме имају неколико хљада радника јел и они неваљају за критицара ово није напад на њих него на Републику

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

25.06.2024 13:11

Фотогравија срећне породице са жетве. Овако смо се ми прошле суботе усликали, педесет врећа, комбајн, балирка, комшија Славо, врућин, зној кипти ал’ сви се смијемооо!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендреколог

25.06.2024 13:27

Масала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дебели

25.06.2024 14:09

Све пошено стекао, нађите му неку грешку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

25.06.2024 14:09

Само гласајте за СНСД БАГРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бобан

25.06.2024 14:20

Зарадити и украсти није исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

25.06.2024 14:28

Јесу прождрљиви. Прави термити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

25.06.2024 14:33

Земља им кости избацила све су опљацкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХА....

25.06.2024 14:36

РОМАНОВИ...КОПРЕНЕДРИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

25.06.2024 14:43

Американци да хоце да казне дилтатораи и његовог насљедника угасиили би рацун снсд -у а не сдс-у. Они кад су увели санкције сдс-у и велики број цланова су буквално отјерали и угасили им рацуне. Саровиц је био у затвору, цист и прав. Американци су га довели на власт и они га могу склонити кад хоце. Ово мени све изгледа као њихова договорена игра. Они су се напљацкали и њима ово ниста не знаци. И једнима и другима је у циљу да се унисти РС тако да њима то одговара. Бас њих брига за радна мјеста, а за ову пљацку неце нико одговарати као за све до сад. Они имају сценарио, да га суд несто као осуди и да он направи од тога циркус као од свега. Као да га политицки прогоне и мозе побјеци, сто би био пораз за овај народ. Цуј он иде толико код Путина и као американци то не виде. Смијесно и јадно, за малу дјецу. Њега треба само овај народ смијенити и казнити. Али народ као да је омадјијан као да су сви на бенсединима

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитно

25.06.2024 15:09

Нема везе. Нек се дјеца (његова) не дрогирају остали могу или нек се селе на мрски запад. У Русију неце ни руси, па сто би ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

25.06.2024 15:23

Што јес' јес' накро је али је Лаки у задње вријеме неровозан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.06.2024 16:16

ЈАДНА СЊЕЗА.НАДАМ СЕ ДА ЈЕ БАР У ЊОЈ ОСТАЛО МАЛО ЉУДСКОСТИ АЛИ КО ЊУ СТА ПИТА УОПСТЕ.А МИЛОКРАДЕ ГДЈЕ СУ ТИ ОНА НЕПРИЗНАТА ДЈЕЦА ЈЕСИ ИХ НЕГДЈЕ СМЈЕСТИО ПО АУСТРИЈИ И ОБЕЗБЈЕДИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тајо

25.06.2024 16:22

Љуби тако своје наследнике. Мора их обезбедити као родитељ. Коме ће дати ако својој дјеци неце. И Ви би али не можете. Опет гласајте за њега. Мало им је дао, треба још.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

25.06.2024 17:47

Како се не.боје Бога ал све иде на сиротињу , мој муж РВИ иБорац прве категорије 144км примања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биља

26.06.2024 14:24

Ха ха ха, бацање луга у очи , глупердама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОФИСТИЦИРАНИ

27.06.2024 00:39

Како је лепо видети овако софистицирану и достојанствену, сколовану и постену породицу. Гест сваког лица као и физиономија, говори да су племицког или краљевског порекла. Ретко се види оваква лепота, племенска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али Тонас

27.06.2024 09:29

Бас нас брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

27.06.2024 09:42

Ова група горе има заврсене а и саврсене сколе о лоповлуку и пљацки републике српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дак

27.06.2024 19:42

Америцки амбасадор преузима посао ,демокрацки.

ОДГОВОРИТЕ