Може ли БиХ да тражи одштете за улагања од прије рата?

Након што је недавно објављено да је рудник и термоелектрана (РиТЕ) "Угљевик“ изгубила спор са "Електрогосподарством Словеније" тежак 67 милиона евра, односно око 131 милиона КМ. Из ове државе стижу нове арбитраже за БиХ, најављују се и оне из Хрватске па се поставља питање да ли и БиХ може узвратити реципрочним мјерама када је ријеч о пријератним улагањима, будући да је доста тога у сусједним државама, бившим југословенским републикама, грађено из БиХ?

Босна и Херцеговина 22.06.2024 | 15:35
Може ли БиХ да тражи одштете за улагања од прије рата?

Појашњења ради, РиТЕ “Угљевик”, компанија из Републике Српске мора Словенцима исплатити око 131 милион КМ по тужби Словенаца за неиспоручену струју почев од 12. јуна 2011. године па до доношења одлуке, које је донијело Арбитражно вијеће у Београду.

Ријеч је о споровима које је Словенија покренула против РиТЕ “Угљевик” и БиХ тражећи огромну одштету по основу пријератних улагања у термоелектрану.

Међутим, ту није крај наведеним споровима и арбитражама, с обзиром на то да је и Хрватска најавила једну која се односи на рудник и термоелектрану Гацко. Наиме, минимум 100 милиона евра и камате је одштета коју Хрватска потражује од БиХ, конкретно од Термоелектране Гацко, због, наводе комшије, улагања у овај гигант у доба бивше Југославије.

Хрвати су од 2017. године три пута контактирали Савјет министара и Правобранилаштво БиХ, а у вези нагодбе. Како је она изостала-на видику је арбитража пред међународним судом у Вашингтону чији исход би могао да угрози електроенергетски систем Републике Српске.

Будући да бивше југословенске републике настоје да наплате пријератна улагања, интересовало нас је да ли ће и БиХ ићи тим путем?

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и генерални секретар ПДП-а Мира Пекић гостујући на Н1 је навела да је на прошлој сједници био и извјештај Правобранилаштва на којем су се, између осталог, нашли и судски спорови који се воде против БиХ.

“Усвојен је једногласно закључак на основу којег сам тражила да се достави комплетан списак свих судских спорова које се воде против Босне и Херцеговине и које БиХ води против осталих земаља. Још није стигао тај преглед и учинићу га јавним чим га добијемо на увид”, рекла је Пекић.

С обзиром на то да тај преглед није још готов није могла говорити ни о конкретнијим подацима, али је издвојила неке од примјера.

“Али оно што знамо јесте да је Рудник и термоелектрана Угљевик изгубила арбитражни спор у Београду и да су платили 68 милиона КМ за саму судску пресуду и око 58 милиона КМ затезних камата и да се једна трећина укупно произведене струје исплаћује Словенији. Упоредо с тим се води и арбитражни поступак пред судом у Вашингтону који износи више од 700 милиона евра и тај поступак чини ми се није закључен, није га завршетак овог поступка искључио, он је још у фази мировања и не знамо шта ће се десити.

Имамо још најава и из Хрватске за Рудник и термоелектрану Гацко тако да ми очекујемо да ће у Правобранилаштву на вријеме реаговати као што требају реаговати и пословни субјекти на те акције које производе из других држава фирме. Исто тако би било потребно да Правобранилаштво прикупи доказе о улагањима које су имале фирме из БиХ у разним предузећима у другим државама”, истакла је Пекић.

Као примјер је навела предузеће Енергоинвест који је имао таквих врста улагања.

“Мислим да је и та документација добрим дијелом сачувана и да би се, уколико постоје озбиљне намјере, могло и кренути ка некаквим споровима и активностима како би сама БиХ наплатила оно што се из БиХ као бивше СФРЈ Републике уплаћивало у друге републике.

То је био сасвим нормалан процес у СФРЈ зато је неопходно да и БиХ предузме одређене мјере поготово када је у питању заштита имовине бх. предузећа која се налазе у бившим републикама. И ту је неопходно да се укључе и Република Српска и Федерација БиХ, али прије свега Правобранилаштво БиХ које се бави тим”, поручила је, између осталог, Пекић.

(Н1) Фото: Цапитал

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

???????

22.06.2024 16:03

Ста би са многим одмаралистима у Хрватској и ко зна Гдје јос тадасњих БиХ великих предузеца??? Пита Ли и ко за то или је Цовиц и његови БиХ хадезеовци само преписали На Хрватску авијону.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца

22.06.2024 16:52

Само јадну Босну черупају.

Name

Ре

22.06.2024 18:16

Треба прво власт промијенити која опструира таква потраживања која се лако могу наплатити. Имамо кориштење водених потенцијала гдје Хрватска и Србија по том основу потопљених земљишта дугују милијарде. По питању имовине исто тако цак и горе гдје се отима од БиХ за ради интереса појединаца ХДЗ о СНСД. Узми паре и гласај против то је принцип

Name

Реалиста

22.06.2024 21:54

Одличан коментар и за то би требали бар новинари постављати питања. Ето теме за мало истраживања.

Name

Хм

22.06.2024 16:09

Ма ушта ти га је црна бих улагала кад смо и прије рата били гола биједа. Међутим ја не видим никакву логику да им бих било шта плаћа што су они улагали у тада јединствену државу а из које су управо они и изашли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

22.06.2024 17:06

сада се вифи ко је кога пљацкао и ко нр мпзр без пљацке Србије, БиХ. Све сто је изградјено у Словенији и Хрватској изградили су Србија и БиХ фок су се словенци бавили пљацком стедиса...

Name

БиХ

22.06.2024 17:08

Је имала највецу индустрију у бивсој дрзави.

Name

Те хм

22.06.2024 21:29

Веће биједе никад ова земља није доживјела.И понижења.

Name

Министар

22.06.2024 21:39

Питање је ста је доказиво и ста се мозе правно потразивати али бих је улагала. Када је сфрј формирана као дрзава многе фабрике се из Србије исељене за Словенију и Хрватску. Такодје је постојао и фонд у који су сви уплацивали из кога су се финансирали разни пројекти. У словенији и хрватској није постојала идеја о сепаратизму док су из тог фонда вукли висе новца него сто су уплацивали. Када се поцели висе да уплацују, јавио се сепаратизам. Само мислим да ср то не мизе тразити назад. Оно сто се у папирима водико на фирме са територије бих или Србије, сигурно да се мозе тразити назад. То су словенци доказали.

Name

А

22.06.2024 16:53

Могу ли ја да тражим да ми врате све оне моје новце што су ми узели за обнову Ц Горе после разорног земљотреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

22.06.2024 17:26

Ако јос Аутрија и Турска буду тразили ста су све у региону направили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сло

22.06.2024 17:27

Арбритраза са Словенцима је злоцин који је у резији власти РС јер је цовјек све потписао и овјерио гдје није требало ниста новца али власт је одбила а сад су сви скривени у овом споразуму гдје це милијарде опљацкати ,али ускоро иде објава свих докумената и актера гдје це се највеца афера открити у Бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

22.06.2024 17:29

Рафинерија нафте у Бос.Броду,Рафинерија уља у Модричи који су пословали у оквиру Енергоинвеста издвојили су огромна средства за Југословенски нафтовод од Крка до Босанског Брода,такодје и велика средства у Луку Плоце,затим Глиницу Зворник. Дио луке у Плоцама је и укњизен да ли на Енерогоинвест или Рафинерију нафте,мозе се провјерити. О томе постоји документација,у рафинерији,Енергоинцесту и др.Колико хотела,одмаралиста и др.је тако отисло радом коректних и постених новопецених директора,ко зна. Све се до бескраја и без смисла и потребе политизира,ста ћес кад смо такви какви јесмо,за мало сиће и лицне користи све дамо.А ми смо и те политицаре и саморекламирајуће руководиоце ко менадзери,бирали.Па ето.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миласин

22.06.2024 22:46

Тако је Плус имамо улагања у ИНУ,Ину Петрокемији Кутина,Зорку Сабац,ХЕ Прахово,плус Фероникл,па на КиМ,и све то има у СДК по завршним рачунима,и ваљда је то сачувано,а имају и све фирме завршне који су трајна архива...И лагано је у фармацеутску,хемијску индустрију,у одмаралишта,у хотеле,у бање,Зељезаре,и то се све може погледати и сачинити комплетан преглед.Има познавалаца овог питања које треба укључити у ову проблематику.Не зна то ова влада,вијеће министара урадити јер су то све скоројевићи,купљене дипломе,шетачи,пераци новца,дроге иииии

Name

Тоти

22.06.2024 17:47

Ста сад испаде да су у бивсој дрзави градили само Словенци и Хрвати гдје су ту предузеца из бивсе БиХ или ми имамо глупе политицаре који само гледају свој дзеп .Ста је са одмаралистима које су градила предузеца из БиХ има ли какав суд који би покусао радити објективно и одузету имовину врати стварним власницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тоти

22.06.2024 18:25

То је то сто политицари у БиХ ниста не цине или неце да се замјери матици Хрватској која је то присвојила а Они имали лицно користи јер ниста бас не цине да би се вратила имовина БиХ из Хрватске коју велика предузеца Из БиХ су располагала до рата. У ције руке доспију вјроватно у приватне продато или усвојено За дрзаву БиХ Нема ниста сада ни пара од продаје нити БиХ имовине. Ко покупи себи??

Name

Не

22.06.2024 18:58

Па к ад Додо ,дозболи да се покрену поступци на нивоу БИХ ,онда че бити успјеха .пошто Додо и Р.Спска све блокирају од тога ништа ....или ако се народ дозове памети ....

Name

xxxx

22.06.2024 18:46

Није ли Јанша и Додик потписивали међусобне документе,и вјеројатно је договор ти мени ја теби,а произведене неспоразуме платиће народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

22.06.2024 18:48

Ниста од тога па неце срби или хрвати тузити србију или хрвацку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

22.06.2024 20:31

Суторину су само тако поклонили, а могли смо имати јос један излаз на море.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаллахан

22.06.2024 20:34

Нема ниста од тога кад 50 % становника не воле своју домовину Босну и Херцеговину. То је реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2024 21:05

Волили не волили. Сви примају плату из земље им родјене БиХ. Пропада земља пропада и народ и увлацеци се у биједу а Србија Има своје становнике који су приоритет сто је и нормално. А сто Додо манипулисе народом и наводи их да умисљају да су становници Србије. Само им Додо са тим испира мозак да замисљају да нису ни родјени нити им је дједовина БиХ него да су Србијанци и Руси све због својих интереса и судјења да привуце масе.

Name

Једностраност

22.06.2024 22:05

Словенија је 1991. године једнострано напустила Југославију и прогласила невазецим све формално правне и економске везе које је имала са другим републикама. Знаци они су рекли да економски и правни аранзмани и односи који су успостављени у СФРЈ висе за њих не вазе а да се са осталим цланицама федерације нису договорили. Потпуно ми је нејасно како је ЕРС изгубила овај спор, ако неко од насих није радио за Словенце односно био поткупљен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

23.06.2024 07:09

Аки је БиХ улагала у њихове ауто путеве, како то наплатити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

23.06.2024 11:47

СЛОВЕНИЈА ОЧИГЛЕДНО МОЖЕ ТО ЈЕ ВЕЛИКА ГЛУПОСТ ЈЕР ХРВАТСКА НЕ ВРАЋА НИШТА ШТО ЈЕ ОТЕЛА ТАКО НИ СЛОВЕНИЈА АЛИ ГЛЕ ЧУДА ТЕ ДВИЈЕ ДРЖАВЕ ТРАЖЕ НЕКЕ ОДШТЕТЕ КО ЈЕ ТУ ЛУД ЉУДИ САМО ИМ ИСТОМ ВЈЕРОМ УЗВРАТИТИ НЕМА ДРУГЕ ОЦИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак

23.06.2024 13:32

Шта је са хидроцентралама Зворник И и Зворник ИИ , имамо ли ишта користи од њих или сва струја иде за Србију . Колико знам градјене су 50/50

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРЖАВНА ИМОВИНА

25.06.2024 20:44

У некадашњој Југославији сва предузећа (фирме) су грађене и прављене од тадашњег новца, тако да и БиХ има свог учешћа у њихим градњама. Свака тада Репулика, а данас држава није своје гиганте направила од свог новца. Само неки гиганти: Горење, Мебло, Претис, Одмаралиштва на Јадрану у власништву Синдиката фирми из БиХ, Бродоградилиште, Луке на цијелом Јадрану, Борис Кидрич, Ђуро Ђаковић, Подравка и још дупло оволико да не набрајам више. Међутим наши политичари или су нестручни (неспособни), или су корумпирани па не подносе контра тужбе. Довешће нас до просјачког штапа овакви.

ОДГОВОРИТЕ