Može li BiH da traži odštete za ulaganja od prije rata?

Nakon što je nedavno objavljeno da je rudnik i termoelektrana (RiTE) "Ugljevik“ izgubila spor sa "Elektrogospodarstvom Slovenije" težak 67 miliona evra, odnosno oko 131 miliona KM. Iz ove države stižu nove arbitraže za BiH, najavljuju se i one iz Hrvatske pa se postavlja pitanje da li i BiH može uzvratiti recipročnim mjerama kada je riječ o prijeratnim ulaganjima, budući da je dosta toga u susjednim državama, bivšim jugoslovenskim republikama, građeno iz BiH?

Bosna i Hercegovina 22.06.2024 | 15:35
Može li BiH da traži odštete za ulaganja od prije rata?

Pojašnjenja radi, RiTE “Ugljevik”, kompanija iz Republike Srpske mora Slovencima isplatiti oko 131 milion KM po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke, koje je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

Riječ je o sporovima koje je Slovenija pokrenula protiv RiTE “Ugljevik” i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu.

Međutim, tu nije kraj navedenim sporovima i arbitražama, s obzirom na to da je i Hrvatska najavila jednu koja se odnosi na rudnik i termoelektranu Gacko. Naime, minimum 100 miliona evra i kamate je odšteta koju Hrvatska potražuje od BiH, konkretno od Termoelektrane Gacko, zbog, navode komšije, ulaganja u ovaj gigant u doba bivše Jugoslavije.

Hrvati su od 2017. godine tri puta kontaktirali Savjet ministara i Pravobranilaštvo BiH, a u vezi nagodbe. Kako je ona izostala-na vidiku je arbitraža pred međunarodnim sudom u Vašingtonu čiji ishod bi mogao da ugrozi elektroenergetski sistem Republike Srpske.

Budući da bivše jugoslovenske republike nastoje da naplate prijeratna ulaganja, interesovalo nas je da li će i BiH ići tim putem?

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i generalni sekretar PDP-a Mira Pekić gostujući na N1 je navela da je na prošloj sjednici bio i izvještaj Pravobranilaštva na kojem su se, između ostalog, našli i sudski sporovi koji se vode protiv BiH.

“Usvojen je jednoglasno zaključak na osnovu kojeg sam tražila da se dostavi kompletan spisak svih sudskih sporova koje se vode protiv Bosne i Hercegovine i koje BiH vodi protiv ostalih zemalja. Još nije stigao taj pregled i učiniću ga javnim čim ga dobijemo na uvid”, rekla je Pekić.

S obzirom na to da taj pregled nije još gotov nije mogla govoriti ni o konkretnijim podacima, ali je izdvojila neke od primjera.

“Ali ono što znamo jeste da je Rudnik i termoelektrana Ugljevik izgubila arbitražni spor u Beogradu i da su platili 68 miliona KM za samu sudsku presudu i oko 58 miliona KM zateznih kamata i da se jedna trećina ukupno proizvedene struje isplaćuje Sloveniji. Uporedo s tim se vodi i arbitražni postupak pred sudom u Vašingtonu koji iznosi više od 700 miliona evra i taj postupak čini mi se nije zaključen, nije ga završetak ovog postupka isključio, on je još u fazi mirovanja i ne znamo šta će se desiti.

Imamo još najava i iz Hrvatske za Rudnik i termoelektranu Gacko tako da mi očekujemo da će u Pravobranilaštvu na vrijeme reagovati kao što trebaju reagovati i poslovni subjekti na te akcije koje proizvode iz drugih država firme. Isto tako bi bilo potrebno da Pravobranilaštvo prikupi dokaze o ulaganjima koje su imale firme iz BiH u raznim preduzećima u drugim državama”, istakla je Pekić.

Kao primjer je navela preduzeće Energoinvest koji je imao takvih vrsta ulaganja.

“Mislim da je i ta dokumentacija dobrim dijelom sačuvana i da bi se, ukoliko postoje ozbiljne namjere, moglo i krenuti ka nekakvim sporovima i aktivnostima kako bi sama BiH naplatila ono što se iz BiH kao bivše SFRJ Republike uplaćivalo u druge republike.

To je bio sasvim normalan proces u SFRJ zato je neophodno da i BiH preduzme određene mjere pogotovo kada je u pitanju zaštita imovine bh. preduzeća koja se nalaze u bivšim republikama. I tu je neophodno da se uključe i Republika Srpska i Federacija BiH, ali prije svega Pravobranilaštvo BiH koje se bavi tim”, poručila je, između ostalog, Pekić.

(N1) Foto: Capital

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

???????

22.06.2024 16:03

Sta bi sa mnogim odmaralistima u Hrvatskoj i ko zna Gdje jos tadasnjih BiH velikih preduzeca??? Pita Li i ko za to ili je Covic i njegovi BiH hadezeovci samo prepisali Na Hrvatsku avijonu.!

ODGOVORITE
Name

Daca

22.06.2024 16:52

Samo jadnu Bosnu čerupaju.

Name

Re

22.06.2024 18:16

Treba prvo vlast promijeniti koja opstruira takva potraživanja koja se lako mogu naplatiti. Imamo korištenje vodenih potencijala gdje Hrvatska i Srbija po tom osnovu potopljenih zemljišta duguju milijarde. Po pitanju imovine isto tako cak i gore gdje se otima od BiH za radi interesa pojedinaca HDZ o SNSD. Uzmi pare i glasaj protiv to je princip

Name

Realista

22.06.2024 21:54

Odličan komentar i za to bi trebali bar novinari postavljati pitanja. Eto teme za malo istraživanja.

Name

Hm

22.06.2024 16:09

Ма ушта ти га је црна бих улагала кад смо и прије рата били гола биједа. Међутим ја не видим никакву логику да им бих било шта плаћа што су они улагали у тада јединствену државу а из које су управо они и изашли.

ODGOVORITE
Name

Bas tako

22.06.2024 17:06

sada se vifi ko je koga pljackao i ko nr mpzr bez pljacke Srbije, BiH. Sve sto je izgradjeno u Sloveniji i Hrvatskoj izgradili su Srbija i BiH fok su se slovenci bavili pljackom stedisa...

Name

BiH

22.06.2024 17:08

Je imala najvecu industriju u bivsoj drzavi.

Name

Te hm

22.06.2024 21:29

Veće bijede nikad ova zemlja nije doživjela.I poniženja.

Name

Ministar

22.06.2024 21:39

Pitanje je sta je dokazivo i sta se moze pravno potrazivati ali bih je ulagala. Kada je sfrj formirana kao drzava mnoge fabrike se iz Srbije iseljene za Sloveniju i Hrvatsku. Takodje je postojao i fond u koji su svi uplacivali iz koga su se finansirali razni projekti. U sloveniji i hrvatskoj nije postojala ideja o separatizmu dok su iz tog fonda vukli vise novca nego sto su uplacivali. Kada se poceli vise da uplacuju, javio se separatizam. Samo mislim da sr to ne mize traziti nazad. Ono sto se u papirima vodiko na firme sa teritorije bih ili Srbije, sigurno da se moze traziti nazad. To su slovenci dokazali.

Name

А

22.06.2024 16:53

Могу ли ја да тражим да ми врате све оне моје новце што су ми узели за обнову Ц Горе после разорног земљотреса.

ODGOVORITE
Name

Hehe

22.06.2024 17:26

Ako jos Autrija i Turska budu trazili sta su sve u regionu napravili

ODGOVORITE
Name

Slo

22.06.2024 17:27

Arbritraza sa Slovencima je zlocin koji je u reziji vlasti RS jer je covjek sve potpisao i ovjerio gdje nije trebalo nista novca ali vlast je odbila a sad su svi skriveni u ovom sporazumu gdje ce milijarde opljackati ,ali uskoro ide objava svih dokumenata i aktera gdje ce se najveca afera otkriti u Bih

ODGOVORITE
Name

Xxl

22.06.2024 17:29

Rafinerija nafte u Bos.Brodu,Rafinerija ulja u Modriči koji su poslovali u okviru Energoinvesta izdvojili su ogromna sredstva za Jugoslovenski naftovod od Krka do Bosanskog Broda,takodje i velika sredstva u Luku Ploce,zatim Glinicu Zvornik. Dio luke u Plocama je i uknjizen da li na Enerogoinvest ili Rafineriju nafte,moze se provjeriti. O tome postoji dokumentacija,u rafineriji,Energoincestu i dr.Koliko hotela,odmaralista i dr.je tako otislo radom korektnih i postenih novopecenih direktora,ko zna. Sve se do beskraja i bez smisla i potrebe politizira,sta ćes kad smo takvi kakvi jesmo,za malo siće i licne koristi sve damo.A mi smo i te politicare i samoreklamirajuće rukovodioce ko menadzeri,birali.Pa eto.

ODGOVORITE
Name

Milasin

22.06.2024 22:46

Tako je Plus imamo ulaganja u INU,Inu Petrokemiji Kutina,Zorku Sabac,HE Prahovo,plus Feronikl,pa na KiM,i sve to ima u SDK po završnim računima,i valjda je to sačuvano,a imaju i sve firme završne koji su trajna arhiva...I lagano je u farmaceutsku,hemijsku industriju,u odmarališta,u hotele,u banje,Zeljezare,i to se sve može pogledati i sačiniti kompletan pregled.Ima poznavalaca ovog pitanja koje treba uključiti u ovu problematiku.Ne zna to ova vlada,vijeće ministara uraditi jer su to sve skorojevići,kupljene diplome,šetači,peraci novca,droge iiiii

Name

Toti

22.06.2024 17:47

Sta sad ispade da su u bivsoj drzavi gradili samo Slovenci i Hrvati gdje su tu preduzeca iz bivse BiH ili mi imamo glupe politicare koji samo gledaju svoj dzep .Sta je sa odmaralistima koje su gradila preduzeca iz BiH ima li kakav sud koji bi pokusao raditi objektivno i oduzetu imovinu vrati stvarnim vlasnicima.

ODGOVORITE
Name

Re Toti

22.06.2024 18:25

To je to sto politicari u BiH nista ne cine ili nece da se zamjeri matici Hrvatskoj koja je to prisvojila a Oni imali licno koristi jer nista bas ne cine da bi se vratila imovina BiH iz Hrvatske koju velika preduzeca Iz BiH su raspolagala do rata. U cije ruke dospiju vjrovatno u privatne prodato ili usvojeno Za drzavu BiH Nema nista sada ni para od prodaje niti BiH imovine. Ko pokupi sebi??

Name

Ne

22.06.2024 18:58

Pa k ad Dodo ,dozboli da se pokrenu postupci na nivou BIH ,onda če biti uspjeha .pošto Dodo i R.Spska sve blokiraju od toga ništa ....ili ako se narod dozove pameti ....

Name

xxxx

22.06.2024 18:46

Nije li Janša i Dodik potpisivali međusobne dokumente,i vjerojatno je dogovor ti meni ja tebi,a proizvedene nesporazume platiće narod

ODGOVORITE
Name

Senad

22.06.2024 18:48

Nista od toga pa nece srbi ili hrvati tuziti srbiju ili hrvacku

ODGOVORITE
Name

Damir

22.06.2024 20:31

Sutorinu su samo tako poklonili, a mogli smo imati jos jedan izlaz na more.

ODGOVORITE
Name

Callahan

22.06.2024 20:34

Nema nista od toga kad 50 % stanovnika ne vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. To je realnost.

ODGOVORITE
Name

Re

22.06.2024 21:05

Volili ne volili. Svi primaju platu iz zemlje im rodjene BiH. Propada zemlja propada i narod i uvlaceci se u bijedu a Srbija Ima svoje stanovnike koji su prioritet sto je i normalno. A sto Dodo manipulise narodom i navodi ih da umisljaju da su stanovnici Srbije. Samo im Dodo sa tim ispira mozak da zamisljaju da nisu ni rodjeni niti im je djedovina BiH nego da su Srbijanci i Rusi sve zbog svojih interesa i sudjenja da privuce mase.

Name

Jednostranost

22.06.2024 22:05

Slovenija je 1991. godine jednostrano napustila Jugoslaviju i proglasila nevazecim sve formalno pravne i ekonomske veze koje je imala sa drugim republikama. Znaci oni su rekli da ekonomski i pravni aranzmani i odnosi koji su uspostavljeni u SFRJ vise za njih ne vaze a da se sa ostalim clanicama federacije nisu dogovorili. Potpuno mi je nejasno kako je ERS izgubila ovaj spor, ako neko od nasih nije radio za Slovence odnosno bio potkupljen.

ODGOVORITE
Name

Miki

23.06.2024 07:09

Aki je BiH ulagala u njihove auto puteve, kako to naplatiti?

ODGOVORITE
Name

Дража

23.06.2024 11:47

СЛОВЕНИЈА ОЧИГЛЕДНО МОЖЕ ТО ЈЕ ВЕЛИКА ГЛУПОСТ ЈЕР ХРВАТСКА НЕ ВРАЋА НИШТА ШТО ЈЕ ОТЕЛА ТАКО НИ СЛОВЕНИЈА АЛИ ГЛЕ ЧУДА ТЕ ДВИЈЕ ДРЖАВЕ ТРАЖЕ НЕКЕ ОДШТЕТЕ КО ЈЕ ТУ ЛУД ЉУДИ САМО ИМ ИСТОМ ВЈЕРОМ УЗВРАТИТИ НЕМА ДРУГЕ ОЦИЈЕ

ODGOVORITE
Name

Fočak

23.06.2024 13:32

Šta je sa hidrocentralama Zvornik I i Zvornik II , imamo li išta koristi od njih ili sva struja ide za Srbiju . Koliko znam gradjene su 50/50

ODGOVORITE
Name

DRŽAVNA IMOVINA

25.06.2024 20:44

U nekadašnjoj Jugoslaviji sva preduzeća (firme) su građene i pravljene od tadašnjeg novca, tako da i BiH ima svog učešća u njihim gradnjama. Svaka tada Repulika, a danas država nije svoje gigante napravila od svog novca. Samo neki giganti: Gorenje, Meblo, Pretis, Odmaralištva na Jadranu u vlasništvu Sindikata firmi iz BiH, Brodogradilište, Luke na cijelom Jadranu, Boris Kidrič, Đuro Đaković, Podravka i još duplo ovoliko da ne nabrajam više. Međutim naši političari ili su nestručni (nesposobni), ili su korumpirani pa ne podnose kontra tužbe. Dovešće nas do prosjačkog štapa ovakvi.

ODGOVORITE