Преузима ли Игор Додик мјерење ТВ-гледаности у БиХ?

Операција преузимања овог јако важног посла осмишљена је много раније, а један од циљева је, према нашим сазнањима, омогућити приход несразмјеран гледаности на тржишту Телевизији Уна, АТВ-у и још неким одабраним ТВ-станицама, које се такође повезују с породицом Додик.

Босна и Херцеговина 12.06.2024 | 15:33
Преузима ли Игор Додик мјерење ТВ-гледаности у БиХ?

24. априла 2024. године Небојша Вукановић, посланик у Народној скупштини Републике Српске на свом блогу објавио је текст „Ексклузивно: Нове комбинације и фирме из сјене Игора Додика“.

Вукановић се у овом тексту бавио компанијом „СЕЕ МЕДИА РЕСЕАРЦХ“ д. о. о. Бања Лука. Директор компаније је Марко Гујанчић, кућни пријатељ породице Додик.

Вукановић је покушао докучити мотиве оснивања кипарско-бањалучке фирме.

„Ова фирма ће узимати милионе марака од приватника и пореских обвезника, правити кампање и испитивати тржиште, достављати фиктивне и фингиране податке и тако прибављати милионску корист у џепове породице Додик“, навео је.

Иако у овом тренутку није могуће тврдити да је Вукановић докраја погријешио, ипак није проникао у стварне разлоге оснивања компаније „СЕЕ Медиа Ресеарцх“. У наставку их откривамо.

Породица Додик контролисаће десетке милиона намијењене медијима у БиХ?

„СЕЕ Медиа Ресеарцх“ основана је у децембру 2023. године, рачун у банци отворен је 4. 1. 2024, с намјером да преузме област мјерења гледаности ТВ-станица у Босни и Херцеговини и тако директно контролише расподјелу маркетиншког колача мултинационалних компанија у Босни и Херцеговини тешког цца 40 милиона марака.

Операција преузимања овог јако важног посла осмишљена је много раније, а један од циљева је, према нашим сазнањима, омогућити приход несразмјеран гледаности на тржишту Телевизији Уна, АТВ-у и још неким одабраним ТВ-станицама, које се такође повезују с породицом Додик.

Даље, контролом расподјеле маркетиншког колача утицало би и на већину других медија, ограничавањем поштене и тржишне утакмице, те покушала усмјерити њихова уређивачка политика. Или би се смањивањем прихода онемогућио рад појединих медија.

Да је преузимање уносних буџета и контроле резултата мјерења гледаности у завршној фази, потврдила је и глобална компанија која се бави мјерењем навика телевизијских гледалаца „КАНТАР“, чија би технологија требала бити кориштена на домаћем тржишту.

Из „Кантара“ наводе како је иницијатива за пројекат мјерења ТВ-гледаности у Босни и Херцеговини до њих стигла из Бањалуке. „Кантар Медиа и домаћа компанија, под називом СЕЕ Медиа Ресеарцх д. о. о. Бања Лука, успоставили су сарадњу и постигли споразум о лиценцирању технологије мјерења гледаности Кантар Медиа за обављање ТАМ услуге у Босни и Херцеговини.

Обавјештавамо вас да у складу с нашим уговором о лиценцирању технологије с нашим партнером, СЕЕ Медиа Ресеарцх д. о. о. Бања Лука, њихова је одговорност да прођу процедуру доказивања усклађености мјерних уређаја Кантар Медиа са регулаторним оквиром, те да прибаве потребне дозволе у складу са прописима Института за мјеритељство“, навели су из „Кантара“.

Дакле, бањалучка компанија је, према наводима из „Кантара“, требала „завршити“ процедуру усклађености мјерних уређаја и прибавити потребне дозволе.

Тројка препустила СНСД-у Институт за метрологију

Како је провођена операција преузимања тржишта ТВ-гледаности?

Први корак било је преузимање Института за метрологију. Наиме, у претходна два мандата директор Института долазио је из бошњачке компоненте. СНСД је од својих партнера из Тројке затражио преузимање Института. Тројка је лако пристала.

Претпоставља се да су били упућени у намјере Додика, јер и сами показују амбиције да контролишу и усмјеравају рад медија. Савјет министара је потом, на сједници 26. 6. 2023. године, именовао СНСД-ову Милицу Ристовић-Крстић на позицију директорице Института за метрологију.

Нова директорица је по преузимању мандата агилно започела с измјенама подзаконских аката како би онемогућила даљи рад компаније која тренутно мјери ТВ-гледаност „Аудиенце Меасуремент“.

Већ до краја 2023. године Ристовић-Крстић је самовољно, без сагласности замјеника, измијенила правила која регулишу мјерење гледаности. Из Савјета Института, без којег се према закону не могу доносити подзаконски акти ове институције, за измјене правилника су, како тврде, сазнали тек након што су објављене у „Службеном гласнику“.

Новим подзаконским актима директорица Ристовић-Крстић је веома детаљно описала какви то уређаји за мјерење навика ТВ-гледалаца морају бити. Толико детаљно да је одредила и њихове димензије – не смију бити већи од 10 цм x 7 цм x 3 цм. У објашњењу о задатим димензијама као разлог је навела:

„... како би се уређај могао уградити у свако домаћинство“. Иако звучи смијешно да се у домаћинства не могу уградити и већи уређаји, ипак у овој причи нема ништа смијешно. Наиме, директорица Института је, заправо, у подзаконским актима описала уређај који посједује само „Кантар“.

Ристовић-Крстић је завршила подзаконску регулативу, а у Бањалуци је основана компанија која ће ући у посао - „СЕЕ Медиа Ресеарцх“. Како је и обећано „Кантару“ процедуре доказивања усклађености и прибављање дозвола постали су питања која су, заправо, већ ријешена.

А када је већ тако, директорица Института 10. маја ове године доноси Рјешење 01-46-7-РМ-14-4/24, којим коначно онемогућава даљу употребу раније одобрених мјерила гледаности, а тако, заправо, онемогућава даљњи рад „Аудиенце Меасуременту“.

Од тог тренутка ТВ-станице у Босни и Херцеговини више немају резултате гледаности. Тако су врата бх. тржишта када је ријеч о мјерењу ТВ-гледаности за „СЕЕ Медиа Ресеарцх“ широм отворена.

Процес мјерења навика ТВ-гледалаца у Босни и Херцеговини од тренутка увођења мјерила – пеоплеметера под мјерила времена представља одступање од најбољих свјетских пракси и медијима доноси, из мјесеца у мјесец, неподношљиву неизвјесност.

Овог пута СНСД са својим партнерима из Тројке и ХДЗ-а отишао је корак даље те, према свему судећи, жели потпуно политички контролисати тржиште од којег зависи живот и рад домаћих ТВ-станица и свих упослених у њима.

Уколико се ради, како је то навео Вукановић, о „прибављању милионске користи у џепове породице Додик“, јасно је да такву крађу домаће ТВ-станице неће преживјети.

Ако то и јесте намјера СНСД-а и његових партнера, Тројке и ХДЗ-а, и уколико такав развој допусте, прије свих, амбасаде Америке и В. Британије и цијели процес прође мимо њихових санкција, онда долази вријеме када ћемо вам пожељети добродошлицу у медијски мрак раван сјевернокорејском.

Вјерујемо у непристрасан рад Тужилаштва Босне и Херцеговине, које ове информације може провјерити помоћу неколико телефонских позива, у року 30 минута.

Јавно позивамо министре у ВСавјету министара, Конаковића, Форту и Хелеза, да одмах крену у поступак смјене директорице Милице Ристовић-Крстић, те поништавање свих одлука које је донијела мимо законске регулативе.

(Хаyат)

Коментари / 71

Оставите коментар
Name

Саггитариус

12.06.2024 16:06

Ово представља конкретан доказ да је "држава" потпуно приватизована, и да се покушавају ставити под контролу сви сектори у бизнису који су потенцијално профитабилни, и који владајућој странци и првој породици у РС, могу послужити за убирање екстра профита, и ућвршћивање на позицији власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајој

12.06.2024 16:14

Куку леле,па ово нема нигде у свету.Сад ће српска и алтернативна бити најгледаније .Држи се БН народ је уз вас нека они мере ћаћи своме.Надам се само да ће остати нешто да та фамилија не контролише..

Name

ЖИКАЖ

12.06.2024 16:29

НЕКА ГА ЋАЋИ ИЗМЕРИ???

Name

Ако је овај лик

12.06.2024 16:33

Ако је овај лик преписао све од татице, благо нама, а за групацију звану РТРС, нема кризе

Name

Борац

12.06.2024 16:34

Док се лазе са оцепљењем,дизањем три прста....до тада се све зиво краде и расељава. Вецег издајника,лазова и лопова нема.

Name

Распадори

12.06.2024 16:51

Зато ми је боље да је и љуштура него прћија, јер ово друго сигурно подразумјева ово прво, а и очима их не могу гледати.

Name

Савааа

12.06.2024 21:06

Прави гаргамел.

Name

Ре

13.06.2024 07:23

Зашто плаћам таксу РТРС 7,5 км кад они недају за друге двије телевизије њихов дио, РТРС припада око 1,8км, хоћули бити тужен или само да уплаћујем дио за РТРС, читао сам да РТРС дугује њима око 55 милиона, гдје су те паре, јесули потрошене.

Name

Народна

13.06.2024 07:25

Добар вид, остро око - нас је Игор као соко!

Name

Ја

13.06.2024 11:45

Не треба плаћати ово смеће од тв таксе.Код мене има комшија који није платио 32 г и нико га не дира.Овај кад наплаћује више и не иде код њих,каже тужен је.Можете мислити 32 г.тужен а никада није позван на суд.Доказ да лажу,извлаче од кога могу лопови ртс..

Name

Василије 1

14.06.2024 21:57

Човјек има вагу са којом је вагао купус.

Name

Момо

12.06.2024 16:07

Да је раздруживање шупља прича показује оснивање ових фирми које треба да раде послове на тржишту БиХ. Никакав смисао не би имале само на тржишту РС. А није једна фирма таква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2024 19:45

Сто реце тата боље да ради него да се дрогира 🤣

Name

Лили

12.06.2024 21:45

Какав отац такав син неце ивер далеко од кладе па и кад је иструнуо

Name

Пензионер без пензије

12.06.2024 16:08

СПОМИЊУ СЕ МИЛОРАД И ИГОР ДОДИК: Црногорски портал објавио шокантне Скy преписке - "Он нам је битна карика, из Бање Луке је" Контроверзног бизнисмена Давидовића у тој комуникацији Мркића са, засада неидентификованим особом из најближег Давидовићевог окружења, називају "Геније“.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

12.06.2024 16:08

Мало им било, забавили се о себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

12.06.2024 16:09

Џаба позивате те ваше министре из федерације да врате стање у нормалу они су у договору са бурлом,нажалост а волио бих дато није тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекујемо оштар твит

12.06.2024 16:10

Не сумњам да ће твитрер опозиција у Републици Српској оштро напасти оргијање секташа и у овом сегменту наших живота и наравно чудити се што не добију гласове ...реално тешко је очекивати ,скоро немогуће, да помјере дупе и организују супротстављање овим проклетницима и дјес лоповашима јуниорима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

12.06.2024 16:10

Досло је вријеме, или они или народ, али у име народа нема ко. То се јасно испоставило у протеклих 15 година које су појели Додици и позобале Цавке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

12.06.2024 16:15

Има ли ишта у што није умијешана секта? То је силовање свих институција. Може ли се то спријечити? Има ли неко нормалан да се овом насиљу супротстави?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Текст

12.06.2024 16:15

Довољно је рећи: мафија у акцији! Знају лоле, доћи до лове! Сваким даном еврићи сипају. Сваки бизнис уноснији и профитабилније од претходног. Највећи биће када се буде потписивала продаја РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

12.06.2024 16:15

ФУЈЈЈЈ ГАДЕ КОПИЛЕ ПИЈАЦАРСКО...САДА ЦЕ УНА ТВ ..БИТИ НАЈГЛЕДАНИЈА ..АЛИ У СВИЊЦУ..ГОВНА ЈЕДНА ЉЕВЦАНСКА ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферим!

12.06.2024 16:16

Е сад ће бити најгледаније оне тв куће за које се једва знало да постоје... Фуууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

12.06.2024 17:22

Само гледајте како “расте” гледаност подобних ТВ станица. Само се надам да бар приватне компаније које се оглашавају неће насјести на ову превару, него ће се и даље оглашавати на БН, јер ће ова ТВ кућа реално и даље бити најгледанија.

Name

Само питам

12.06.2024 18:55

Ти оцигледно не разумес или си само безобразан. По цему или по коме је то бн најгледанија, које су то до сад озбиљне фирме огласавале на бн?🤣 Стандардно извртање цињеница, одјеби и ти и бн. Небитни сте.

Name

Ре Само Питам

12.06.2024 21:29

Не питај већ једи гов.. , срам те било, истина боли јелда? БН И ЈЕСТЕ НАЈГЛЕДАНИЈА а Атв, РТРС објављују што Миле нареди, јадни сте!!!

Name

Будала као и ти

12.06.2024 16:31

А што не би када им се може.Баш ће се уплашити наших негативних коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

12.06.2024 16:50

Марко Гујаничић из Чачка...како он да поред наших криминалаца добије тај уносан посао...занимљиво..😂😂🤣🤣😅😅😆😆

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна Бајич

12.06.2024 16:51

Ха, ха, ха, срећа па не гледам њихове телевизије. Не волим гледати фабрике лажи. Чуј Игор Додик мјери. Е мој народе сад смо тек готови у овој ПРИВАТНОМ ЕНТИТЕТУ, ДОДК.16

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само питам

12.06.2024 18:56

А чије ви телевизије гледате госпођо Бајич?

Name

Риже

12.06.2024 16:54

Спремнијег, а и стручнијег на цијелом свијету нема од њега за тај посао😂😂😂😂. Рођен за све, па ето

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маца

12.06.2024 17:02

Однекуд ми је познат Марко Гујаничић...ааааа па то је бивши муж наше бањалучанке...🤭🤭🤭🤭🤭🤭

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опаа и Маркоо

12.06.2024 17:29

Сад !! Ма браво директориии пљацаси лопови у име лоповаy партијасааа поодавнооо за затворееееее!!! Али заробили корумпирани све дтзавне индтитуцијееса обе странеДринеее! Харају и сад пиониреее маленее црнолисташеее произвелии! На брдовитом!

Name

Весна Бајич

12.06.2024 17:05

Ма, ко гледа Српску, Алтернативну и Уну, можда 20% ма чак и мање. То су једни лажови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

12.06.2024 17:26

Добро то али мене више занима кад преузима ћаћину прћију звана Република Српска.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСТАНИ НАРОДЕ

12.06.2024 17:29

УСТАНИТЕ НАРОДЕ И НА УЛИЦУ СА БЕЗБОЛ ПАЛИЦАМА ..НАРОДЕ ОНИ СУ МАЊИНА..НАРОДЕ ИДЕТЕ У СИСТЕМ СЈЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

12.06.2024 17:36

Шта каже Драшкић на ово?????? Како је он оно говорио, гдје год зачапркаш, бато, сека и породица. Јел не чапрка више или сада заједно раде и чапркају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

12.06.2024 17:52

СВЕ ИМ ЈЕ МАЛО А НЕЋЕ ИМ НИ ТРЕБАТИ НИШТА УБРЗО! ПРОКЛЕТСТВО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не знам

12.06.2024 17:59

Али он би требао возити формулу, цему друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали црнолисташ

12.06.2024 18:00

Напредује у службиии!!! Татиним стопама црнолисташааааааа! Поодавно су требали у затворе! Али доци ће то кад тад пред закон за све једнак! Пљацка вијека! Траје од рата до данас! Калигуле и ордење дијеле! Пионири малени стасали у милионерееее прљавог капитааа опраног и неопраног!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.06.2024 18:02

Овај поглед и фаца једног младог човјека, није нормалан, као ни очев, а очи све говоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокан

12.06.2024 18:22

Зивели Додици, унистите оно сто ни запад није могао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плавуса

12.06.2024 18:28

И онда висе неце бн тв бити најгледанија и мање це вриједит рекламе.Мислим yеботе оно брате Додик навалио ма бн..Говно мафијаско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фрки

12.06.2024 18:30

Бнтв је балијско- усташка тв

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,фрфљо

12.06.2024 18:51

Јеси ли добио сендвић ?

Name

Лијевче

12.06.2024 18:57

Има ли већих усташа и убица свог народа и државе од вас и таквих као ви!? Срам вас било. Ви сте лакташко смеће, које је почело да заудара и иљудима у Лакташима.

Name

Борис

12.06.2024 18:57

Ма*ш ботино секташка!

Name

Милош

12.06.2024 18:59

БН је за вас бастион патриотизма, ви да њих називате усташама, ви који сте усташама продали Јасеновачку грађу, ви који сте узели пасош Хрватске, ви који радите за највеће српске непријатеље...

Name

Вељко

12.06.2024 19:00

Ботино црвена, и ваше је одзвонило, још мало и готово.

Name

фрки а сто цинис ти одје

12.06.2024 20:12

лол сендвиц црвендац

Name

Истоцна Српска

12.06.2024 18:46

МЕНИ НЕ МОГУ МЈЕРИТИ.МОГУ НЕСТА ДРУГО АЛ ГЛЕДСНОСТ НЕ .... РТРС.АТВ.УНА.ТАЊУГ.ИНФОРМЕР.ПИНК БЛОКИРАНИ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар

12.06.2024 19:01

Овај није повезан са мафијом СКАY апликацијом ,знаци јос мало и требало би бити ,,цорка,, заједно са татом а тамо им је и мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

12.06.2024 19:05

Чуј, да се уређај угради у свако домаћинство? Јел они знају да је комунизам пропао и да нема наметања и посматрања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшија

12.06.2024 19:05

Ово су им наши дали, кад кажем наши мислим ове у Сарајеву сви су у валовима.Нажаолст народ ће гласати за СДА јер је НиП закуцао сам себи ексер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.06.2024 19:24

Може Иги комотно да ми измјери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЛЛ

12.06.2024 19:49

Ниси се могао угледати на мајку ,но, на пропалитета оца .Најјадније што мислите и ти и тата ,да сте недодирљиви ! Све сте затровали ,пропалице ,бјелосвјетске !

ОДГОВОРИТЕ
Name

😱😱😱😱

12.06.2024 20:09

Доста да му видиш фацу види се да је лопов. То је тата васпитао. Е мој народе сами себи ископаште рупу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвјетко

12.06.2024 20:12

Највећи криминалци у српској историји кад тад казниће их Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крцун

12.06.2024 20:37

И једног дана је ђаво дошао по своје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

12.06.2024 22:20

Па ста сте се ускукали? Преузимањем програма ,,реномираног" информера це вам свакако опасти гледаност, било ко да га мјери...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

12.06.2024 22:27

Шта каже удова Крунић на то. Има ли она какав коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.06.2024 22:32

Имењаче и земљаче Марко Гујаничићу...како ти доби држављанство преко ноћи а ја ни за пет година не могу добити...тако Србија помаже да се извлачи новац од Срба из Републике Српске...чувај се да те Америка не стави на црну листу...ништа онда од твог посла у Америчкој агенцији за кошаркаше...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

12.06.2024 23:37

Марко Гујаничићу...дао си једну марку да уђеш у врзино коло....а колико ћеш морати дати да из њега изађеш...🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.06.2024 23:45

Сјеверна Кореја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајмун

12.06.2024 23:50

Бице као у филму" Мајмун је ушао у тенк"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоцy

12.06.2024 23:54

Мали је генијалац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

13.06.2024 08:01

Ни зрно пшенице не дају, почеће просјаке рекетирати. У ствари има назнака да се то већ и ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки72

13.06.2024 08:45

Таман човјек помисли да неће довијека , да ће биолошки сат одрадити своје , ако ништа оно због наше дјеце ! Нема изгледа од тог ништа , тешко ће сунце пробити кроз ове црне облаке и маглуштину !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

13.06.2024 15:07

Умро је друг Тито. Саопштио је ЦК СКЈ.

Name

Миле

13.06.2024 14:39

Надрљаће србијанац Марко Гујаничић ни крив ни дужан...😪😪😪😪

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина?

13.06.2024 22:21

Има ли иста циме се неко бави а да њихове фирме нису преузеле,

ОДГОВОРИТЕ