Preuzima li Igor Dodik mjerenje TV-gledanosti u BiH?

Operacija preuzimanja ovog jako važnog posla osmišljena je mnogo ranije, a jedan od ciljeva je, prema našim saznanjima, omogućiti prihod nesrazmjeran gledanosti na tržištu Televiziji Una, ATV-u i još nekim odabranim TV-stanicama, koje se takođe povezuju s porodicom Dodik.

Bosna i Hercegovina 12.06.2024 | 15:33
Preuzima li Igor Dodik mjerenje TV-gledanosti u BiH?

24. aprila 2024. godine Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske na svom blogu objavio je tekst „Ekskluzivno: Nove kombinacije i firme iz sjene Igora Dodika“.

Vukanović se u ovom tekstu bavio kompanijom „SEE MEDIA RESEARCH“ d. o. o. Banja Luka. Direktor kompanije je Marko Gujančić, kućni prijatelj porodice Dodik.

Vukanović je pokušao dokučiti motive osnivanja kiparsko-banjalučke firme.

„Ova firma će uzimati milione maraka od privatnika i poreskih obveznika, praviti kampanje i ispitivati tržište, dostavljati fiktivne i fingirane podatke i tako pribavljati milionsku korist u džepove porodice Dodik“, naveo je.

Iako u ovom trenutku nije moguće tvrditi da je Vukanović dokraja pogriješio, ipak nije pronikao u stvarne razloge osnivanja kompanije „SEE Media Research“. U nastavku ih otkrivamo.

Porodica Dodik kontrolisaće desetke miliona namijenjene medijima u BiH?

„SEE Media Research“ osnovana je u decembru 2023. godine, račun u banci otvoren je 4. 1. 2024, s namjerom da preuzme oblast mjerenja gledanosti TV-stanica u Bosni i Hercegovini i tako direktno kontroliše raspodjelu marketinškog kolača multinacionalnih kompanija u Bosni i Hercegovini teškog cca 40 miliona maraka.

Operacija preuzimanja ovog jako važnog posla osmišljena je mnogo ranije, a jedan od ciljeva je, prema našim saznanjima, omogućiti prihod nesrazmjeran gledanosti na tržištu Televiziji Una, ATV-u i još nekim odabranim TV-stanicama, koje se takođe povezuju s porodicom Dodik.

Dalje, kontrolom raspodjele marketinškog kolača uticalo bi i na većinu drugih medija, ograničavanjem poštene i tržišne utakmice, te pokušala usmjeriti njihova uređivačka politika. Ili bi se smanjivanjem prihoda onemogućio rad pojedinih medija.

Da je preuzimanje unosnih budžeta i kontrole rezultata mjerenja gledanosti u završnoj fazi, potvrdila je i globalna kompanija koja se bavi mjerenjem navika televizijskih gledalaca „KANTAR“, čija bi tehnologija trebala biti korištena na domaćem tržištu.

Iz „Kantara“ navode kako je inicijativa za projekat mjerenja TV-gledanosti u Bosni i Hercegovini do njih stigla iz Banjaluke. „Kantar Media i domaća kompanija, pod nazivom SEE Media Research d. o. o. Banja Luka, uspostavili su saradnju i postigli sporazum o licenciranju tehnologije mjerenja gledanosti Kantar Media za obavljanje TAM usluge u Bosni i Hercegovini.

Obavještavamo vas da u skladu s našim ugovorom o licenciranju tehnologije s našim partnerom, SEE Media Research d. o. o. Banja Luka, njihova je odgovornost da prođu proceduru dokazivanja usklađenosti mjernih uređaja Kantar Media sa regulatornim okvirom, te da pribave potrebne dozvole u skladu sa propisima Instituta za mjeriteljstvo“, naveli su iz „Kantara“.

Dakle, banjalučka kompanija je, prema navodima iz „Kantara“, trebala „završiti“ proceduru usklađenosti mjernih uređaja i pribaviti potrebne dozvole.

Trojka prepustila SNSD-u Institut za metrologiju

Kako je provođena operacija preuzimanja tržišta TV-gledanosti?

Prvi korak bilo je preuzimanje Instituta za metrologiju. Naime, u prethodna dva mandata direktor Instituta dolazio je iz bošnjačke komponente. SNSD je od svojih partnera iz Trojke zatražio preuzimanje Instituta. Trojka je lako pristala.

Pretpostavlja se da su bili upućeni u namjere Dodika, jer i sami pokazuju ambicije da kontrolišu i usmjeravaju rad medija. Savjet ministara je potom, na sjednici 26. 6. 2023. godine, imenovao SNSD-ovu Milicu Ristović-Krstić na poziciju direktorice Instituta za metrologiju.

Nova direktorica je po preuzimanju mandata agilno započela s izmjenama podzakonskih akata kako bi onemogućila dalji rad kompanije koja trenutno mjeri TV-gledanost „Audience Measurement“.

Već do kraja 2023. godine Ristović-Krstić je samovoljno, bez saglasnosti zamjenika, izmijenila pravila koja regulišu mjerenje gledanosti. Iz Savjeta Instituta, bez kojeg se prema zakonu ne mogu donositi podzakonski akti ove institucije, za izmjene pravilnika su, kako tvrde, saznali tek nakon što su objavljene u „Službenom glasniku“.

Novim podzakonskim aktima direktorica Ristović-Krstić je veoma detaljno opisala kakvi to uređaji za mjerenje navika TV-gledalaca moraju biti. Toliko detaljno da je odredila i njihove dimenzije – ne smiju biti veći od 10 cm x 7 cm x 3 cm. U objašnjenju o zadatim dimenzijama kao razlog je navela:

„... kako bi se uređaj mogao ugraditi u svako domaćinstvo“. Iako zvuči smiješno da se u domaćinstva ne mogu ugraditi i veći uređaji, ipak u ovoj priči nema ništa smiješno. Naime, direktorica Instituta je, zapravo, u podzakonskim aktima opisala uređaj koji posjeduje samo „Kantar“.

Ristović-Krstić je završila podzakonsku regulativu, a u Banjaluci je osnovana kompanija koja će ući u posao - „SEE Media Research“. Kako je i obećano „Kantaru“ procedure dokazivanja usklađenosti i pribavljanje dozvola postali su pitanja koja su, zapravo, već riješena.

A kada je već tako, direktorica Instituta 10. maja ove godine donosi Rješenje 01-46-7-RM-14-4/24, kojim konačno onemogućava dalju upotrebu ranije odobrenih mjerila gledanosti, a tako, zapravo, onemogućava daljnji rad „Audience Measurementu“.

Od tog trenutka TV-stanice u Bosni i Hercegovini više nemaju rezultate gledanosti. Tako su vrata bh. tržišta kada je riječ o mjerenju TV-gledanosti za „SEE Media Research“ širom otvorena.

Proces mjerenja navika TV-gledalaca u Bosni i Hercegovini od trenutka uvođenja mjerila – peoplemetera pod mjerila vremena predstavlja odstupanje od najboljih svjetskih praksi i medijima donosi, iz mjeseca u mjesec, nepodnošljivu neizvjesnost.

Ovog puta SNSD sa svojim partnerima iz Trojke i HDZ-a otišao je korak dalje te, prema svemu sudeći, želi potpuno politički kontrolisati tržište od kojeg zavisi život i rad domaćih TV-stanica i svih uposlenih u njima.

Ukoliko se radi, kako je to naveo Vukanović, o „pribavljanju milionske koristi u džepove porodice Dodik“, jasno je da takvu krađu domaće TV-stanice neće preživjeti.

Ako to i jeste namjera SNSD-a i njegovih partnera, Trojke i HDZ-a, i ukoliko takav razvoj dopuste, prije svih, ambasade Amerike i V. Britanije i cijeli proces prođe mimo njihovih sankcija, onda dolazi vrijeme kada ćemo vam poželjeti dobrodošlicu u medijski mrak ravan sjevernokorejskom.

Vjerujemo u nepristrasan rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje ove informacije može provjeriti pomoću nekoliko telefonskih poziva, u roku 30 minuta.

Javno pozivamo ministre u VSavjetu ministara, Konakovića, Fortu i Heleza, da odmah krenu u postupak smjene direktorice Milice Ristović-Krstić, te poništavanje svih odluka koje je donijela mimo zakonske regulative.

(Hayat)

Komentari / 71

Ostavite komentar
Name

Saggitarius

12.06.2024 16:06

Ovo predstavlja konkretan dokaz da je "država" potpuno privatizovana, i da se pokušavaju staviti pod kontrolu svi sektori u biznisu koji su potencijalno profitabilni, i koji vladajućoj stranci i prvoj porodici u RS, mogu poslužiti za ubiranje ekstra profita, i ućvršćivanje na poziciji vlasti!

ODGOVORITE
Name

Ajoj

12.06.2024 16:14

Kuku lele,pa ovo nema nigde u svetu.Sad će srpska i alternativna biti najgledanije .Drži se BN narod je uz vas neka oni mere ćaći svome.Nadam se samo da će ostati nešto da ta familija ne kontroliše..

Name

ЖИКАЖ

12.06.2024 16:29

НЕКА ГА ЋАЋИ ИЗМЕРИ???

Name

Ako je ovaj lik

12.06.2024 16:33

Ako je ovaj lik prepisao sve od tatice, blago nama, a za grupaciju zvanu RTRS, nema krize

Name

Borac

12.06.2024 16:34

Dok se laze sa ocepljenjem,dizanjem tri prsta....do tada se sve zivo krade i raseljava. Veceg izdajnika,lazova i lopova nema.

Name

Raspadori

12.06.2024 16:51

Zato mi je bolje da je i ljuštura nego prćija, jer ovo drugo sigurno podrazumjeva ovo prvo, a i očima ih ne mogu gledati.

Name

Savaaa

12.06.2024 21:06

Pravi gargamel.

Name

Ре

13.06.2024 07:23

Зашто плаћам таксу РТРС 7,5 км кад они недају за друге двије телевизије њихов дио, РТРС припада око 1,8км, хоћули бити тужен или само да уплаћујем дио за РТРС, читао сам да РТРС дугује њима око 55 милиона, гдје су те паре, јесули потрошене.

Name

Narodna

13.06.2024 07:25

Dobar vid, ostro oko - nas je Igor kao soko!

Name

Ja

13.06.2024 11:45

Ne treba plaćati ovo smeće od tv takse.Kod mene ima komšija koji nije platio 32 g i niko ga ne dira.Ovaj kad naplaćuje više i ne ide kod njih,kaže tužen je.Možete misliti 32 g.tužen a nikada nije pozvan na sud.Dokaz da lažu,izvlače od koga mogu lopovi rts..

Name

Василије 1

14.06.2024 21:57

Човјек има вагу са којом је вагао купус.

Name

Momo

12.06.2024 16:07

Da je razdruživanje šuplja priča pokazuje osnivanje ovih firmi koje treba da rade poslove na tržištu BiH. Nikakav smisao ne bi imale samo na tržištu RS. A nije jedna firma takva.

ODGOVORITE
Name

Re

12.06.2024 19:45

Sto rece tata bolje da radi nego da se drogira 🤣

Name

Lili

12.06.2024 21:45

Kakav otac takav sin nece iver daleko od klade pa i kad je istrunuo

Name

Penzioner bez penzije

12.06.2024 16:08

SPOMINJU SE MILORAD I IGOR DODIK: Crnogorski portal objavio šokantne Sky prepiske - "On nam je bitna karika, iz Banje Luke je" Kontroverznog biznismena Davidovića u toj komunikaciji Mrkića sa, zasada neidentifikovanim osobom iz najbližeg Davidovićevog okruženja, nazivaju "Genije“.

ODGOVORITE
Name

Miloš

12.06.2024 16:08

Malo im bilo, zabavili se o sebi.

ODGOVORITE
Name

Arsa

12.06.2024 16:09

Džaba pozivate te vaše ministre iz federacije da vrate stanje u normalu oni su u dogovoru sa burlom,nažalost a volio bih dato nije tačno.

ODGOVORITE
Name

Očekujemo oštar tvit

12.06.2024 16:10

Ne sumnjam da će tvitrer opozicija u Republici Srpskoj oštro napasti orgijanje sektaša i u ovom segmentu naših života i naravno čuditi se što ne dobiju glasove ...realno teško je očekivati ,skoro nemoguće, da pomjere dupe i organizuju suprotstavljanje ovim prokletnicima i djes lopovašima juniorima...

ODGOVORITE
Name

Pa

12.06.2024 16:10

Doslo je vrijeme, ili oni ili narod, ali u ime naroda nema ko. To se jasno ispostavilo u proteklih 15 godina koje su pojeli Dodici i pozobale Cavke!

ODGOVORITE
Name

Xx

12.06.2024 16:15

Ima li išta u što nije umiješana sekta? To je silovanje svih institucija. Može li se to spriječiti? Ima li neko normalan da se ovom nasilju suprotstavi?

ODGOVORITE
Name

Tekst

12.06.2024 16:15

Dovoljno je reći: mafija u akciji! Znaju lole, doći do love! Svakim danom evrići sipaju. Svaki biznis unosniji i profitabilnije od prethodnog. Najveći biće kada se bude potpisivala prodaja RS!

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA MUNCHEN

12.06.2024 16:15

FUJJJJ GADE KOPILE PIJACARSKO...SADA CE UNA TV ..BITI NAJGLEDANIJA ..ALI U SVINJCU..GOVNA JEDNA LJEVCANSKA ...

ODGOVORITE
Name

Aferim!

12.06.2024 16:16

E sad će biti najgledanije one tv kuće za koje se jedva znalo da postoje... Fuuuj

ODGOVORITE
Name

100%

12.06.2024 17:22

Samo gledajte kako “raste” gledanost podobnih TV stanica. Samo se nadam da bar privatne kompanije koje se oglašavaju neće nasjesti na ovu prevaru, nego će se i dalje oglašavati na BN, jer će ova TV kuća realno i dalje biti najgledanija.

Name

Samo pitam

12.06.2024 18:55

Ti ocigledno ne razumes ili si samo bezobrazan. Po cemu ili po kome je to bn najgledanija, koje su to do sad ozbiljne firme oglasavale na bn?🤣 Standardno izvrtanje cinjenica, odjebi i ti i bn. Nebitni ste.

Name

Re Samo Pitam

12.06.2024 21:29

Ne pitaj već jedi gov.. , sram te bilo, istina boli jelda? BN I JESTE NAJGLEDANIJA a Atv, RTRS objavljuju što Mile naredi, jadni ste!!!

Name

Budala kao i ti

12.06.2024 16:31

A što ne bi kada im se može.Baš će se uplašiti naših negativnih komentara.

ODGOVORITE
Name

Milan

12.06.2024 16:50

Marko Gujaničić iz Čačka...kako on da pored naših kriminalaca dobije taj unosan posao...zanimljivo..😂😂🤣🤣😅😅😆😆

ODGOVORITE
Name

Vesna Bajič

12.06.2024 16:51

Ha, ha, ha, sreća pa ne gledam njihove televizije. Ne volim gledati fabrike laži. Čuj Igor Dodik mjeri. E moj narode sad smo tek gotovi u ovoj PRIVATNOM ENTITETU, DODK.16

ODGOVORITE
Name

Samo pitam

12.06.2024 18:56

A čije vi televizije gledate gospođo Bajič?

Name

Riže

12.06.2024 16:54

Spremnijeg, a i stručnijeg na cijelom svijetu nema od njega za taj posao😂😂😂😂. Rođen za sve, pa eto

ODGOVORITE
Name

Maca

12.06.2024 17:02

Odnekud mi je poznat Marko Gujaničić...aaaaa pa to je bivši muž naše banjalučanke...🤭🤭🤭🤭🤭🤭

ODGOVORITE
Name

Opaa i Markoo

12.06.2024 17:29

Sad !! Ma bravo direktoriii pljacasi lopovi u ime lopovay partijasaaa poodavnooo za zatvoreeeeee!!! Ali zarobili korumpirani sve dtzavne indtitucijeesa obe straneDrineee! Haraju i sad pionireee malenee crnolistašeee proizvelii! Na brdovitom!

Name

Vesna Bajič

12.06.2024 17:05

Ma, ko gleda Srpsku, Alternativnu i Unu, možda 20% ma čak i manje. To su jedni lažovi!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

12.06.2024 17:26

Dobro to ali mene više zanima kad preuzima ćaćinu prćiju zvana Republika Srpska.?

ODGOVORITE
Name

USTANI NARODE

12.06.2024 17:29

USTANITE NARODE I NA ULICU SA BEZBOL PALICAMA ..NARODE ONI SU MANJINA..NARODE IDETE U SISTEM SJEVERNE KOREJE ...

ODGOVORITE
Name

Iskreno

12.06.2024 17:36

Šta kaže Draškić na ovo?????? Kako je on ono govorio, gdje god začaprkaš, bato, seka i porodica. Jel ne čaprka više ili sada zajedno rade i čaprkaju.

ODGOVORITE
Name

Rašo

12.06.2024 17:52

SVE IM JE MALO A NEĆE IM NI TREBATI NIŠTA UBRZO! PROKLETSTVO!

ODGOVORITE
Name

Ne znam

12.06.2024 17:59

Ali on bi trebao voziti formulu, cemu drugo

ODGOVORITE
Name

Mali crnolistaš

12.06.2024 18:00

Napreduje u službiii!!! Tatinim stopama crnolistašaaaaaaa! Poodavno su trebali u zatvore! Ali doci će to kad tad pred zakon za sve jednak! Pljacka vijeka! Traje od rata do danas! Kaligule i ordenje dijele! Pioniri maleni stasali u milionereeee prljavog kapitaaa opranog i neopranog!

ODGOVORITE
Name

Zoran

12.06.2024 18:02

Ovaj pogled i faca jednog mladog čovjeka, nije normalan, kao ni očev, a oči sve govore!

ODGOVORITE
Name

Kokan

12.06.2024 18:22

Ziveli Dodici, unistite ono sto ni zapad nije mogao!

ODGOVORITE
Name

Plavusa

12.06.2024 18:28

I onda vise nece bn tv biti najgledanija i manje ce vrijedit reklame.Mislim yebote ono brate Dodik navalio ma bn..Govno mafijasko.

ODGOVORITE
Name

frki

12.06.2024 18:30

Bntv je balijsko- ustaška tv

ODGOVORITE
Name

Re,frfljo

12.06.2024 18:51

Jesi li dobio sendvić ?

Name

Lijevče

12.06.2024 18:57

Ima li većih ustaša i ubica svog naroda i države od vas i takvih kao vi!? Sram vas bilo. Vi ste laktaško smeće, koje je počelo da zaudara i iljudima u Laktašima.

Name

Boris

12.06.2024 18:57

Ma*š botino sektaška!

Name

Miloš

12.06.2024 18:59

BN je za vas bastion patriotizma, vi da njih nazivate ustašama, vi koji ste ustašama prodali Jasenovačku građu, vi koji ste uzeli pasoš Hrvatske, vi koji radite za najveće srpske neprijatelje...

Name

Veljko

12.06.2024 19:00

Botino crvena, i vaše je odzvonilo, još malo i gotovo.

Name

frki a sto cinis ti odje

12.06.2024 20:12

lol sendvic crvendac

Name

Istocna Srpska

12.06.2024 18:46

MENI NE MOGU MJERITI.MOGU NESTA DRUGO AL GLEDSNOST NE .... RTRS.ATV.UNA.TANJUG.INFORMER.PINK BLOKIRANI.....

ODGOVORITE
Name

Zar

12.06.2024 19:01

Ovaj nije povezan sa mafijom SKAY aplikacijom ,znaci jos malo i trebalo bi biti ,,corka,, zajedno sa tatom a tamo im je i mjesto

ODGOVORITE
Name

mrga

12.06.2024 19:05

Čuj, da se uređaj ugradi u svako domaćinstvo? Jel oni znaju da je komunizam propao i da nema nametanja i posmatranja?

ODGOVORITE
Name

Komšija

12.06.2024 19:05

Ovo su im naši dali, kad kažem naši mislim ove u Sarajevu svi su u valovima.Nažaolst narod će glasati za SDA jer je NiP zakucao sam sebi ekser.

ODGOVORITE
Name

Boki

12.06.2024 19:24

Može Igi komotno da mi izmjeri.

ODGOVORITE
Name

DLL

12.06.2024 19:49

Nisi se mogao ugledati na majku ,no, na propaliteta oca .Najjadnije što mislite i ti i tata ,da ste nedodirljivi ! Sve ste zatrovali ,propalice ,bjelosvjetske !

ODGOVORITE
Name

😱😱😱😱

12.06.2024 20:09

Dosta da mu vidiš facu vidi se da je lopov. To je tata vaspitao. E moj narode sami sebi iskopašte rupu.

ODGOVORITE
Name

Cvjetko

12.06.2024 20:12

Najveći kriminalci u srpskoj istoriji kad tad kazniće ih Bog.

ODGOVORITE
Name

Krcun

12.06.2024 20:37

I jednog dana je đavo došao po svoje...

ODGOVORITE
Name

Idealno

12.06.2024 22:20

Pa sta ste se uskukali? Preuzimanjem programa ,,renomiranog" informera ce vam svakako opasti gledanost, bilo ko da ga mjeri...

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

12.06.2024 22:27

Šta kaže udova Krunić na to. Ima li ona kakav komentar.

ODGOVORITE
Name

Marko

12.06.2024 22:32

Imenjače i zemljače Marko Gujaničiću...kako ti dobi državljanstvo preko noći a ja ni za pet godina ne mogu dobiti...tako Srbija pomaže da se izvlači novac od Srba iz Republike Srpske...čuvaj se da te Amerika ne stavi na crnu listu...ništa onda od tvog posla u Američkoj agenciji za košarkaše...

ODGOVORITE
Name

Mila

12.06.2024 23:37

Marko Gujaničiću...dao si jednu marku da uđeš u vrzino kolo....a koliko ćeš morati dati da iz njega izađeš...🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑🤑

ODGOVORITE
Name

Ja

12.06.2024 23:45

Sjeverna Koreja

ODGOVORITE
Name

Majmun

12.06.2024 23:50

Bice kao u filmu" Majmun je ušao u tenk"...

ODGOVORITE
Name

Zocy

12.06.2024 23:54

Mali je genijalac

ODGOVORITE
Name

Ivan

13.06.2024 08:01

Ni zrno pšenice ne daju, počeće prosjake reketirati. U stvari ima naznaka da se to već i radi.

ODGOVORITE
Name

Maki72

13.06.2024 08:45

Taman čovjek pomisli da neće dovijeka , da će biološki sat odraditi svoje , ako ništa ono zbog naše djece ! Nema izgleda od tog ništa , teško će sunce probiti kroz ove crne oblake i magluštinu !!!

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

13.06.2024 15:07

Umro je drug Tito. Saopštio je CK SKJ.

Name

Mile

13.06.2024 14:39

Nadrljaće srbijanac Marko Gujaničić ni kriv ni dužan...😪😪😪😪

ODGOVORITE
Name

Istina?

13.06.2024 22:21

Ima li ista cime se neko bavi a da njihove firme nisu preuzele,

ODGOVORITE