Човек који је штуцао 68 година престао тек пред смрт!

Штуцање је иритантно, па и онда када траје само минут или два, но Чарлс Осборн из америчке савезне државе Ајове штуцао је пуних 68 година.

Занимљивости 12.06.2024 | 15:41
Човек који је штуцао 68 година престао тек пред смрт!

Сада ћемо се позабавити с овим занимљивим случајем који из Осборнеове перспективе није био нимало занимљив.

Како је све почело?

Почео је штуцати 1922. године, а то је штуцање трајало  све до 1990. године. Само неколико мјесеци након престанка штуцања умро је у 97-ој години живота. Његово штуцање почело је када је имао само двадесет и осам година, након пада на једној фарми када је вагао свињу, а каже да при томе није осјетио никакву посебну бол и да је само одједном почео штуцати.

Један од љекара му је касније објаснио да је највјероватније дошло до пуцања жилице у мозгу, а која је узроковала оштећење можданог дебла, због којега се штуцање није могло зауставити.

Но, како је штуцање касније само стало ову би теорију требало "бацити у воду". Током штуцања тражио је он помоћ љекара, али у том тражењу није био сретне руке. Помоћ му је донекле пружила престижна клиника Мајо на којој му нису зауставили штуцање, али су га научили посебној техници дисања која му је олакшала живот у таквом стању. Почео је захваљујући њој лакше дисати између штуцања, а научио је и говорити на посебан начин, како би уопште био у стању комуницирати с околином.

Теорије о штуцању и оптимизам

Упркос свом иритантном проблему није изгубио невјероватан оптимизам и волио се шалити, због чега га се људи сјећају као забавног лика. Његов је случај до сада најдуготрајнији познати случај штуцања у историји, а због тога је ушао и у Гиниссву књигу рекорда. Данас љекари теоретишу шта је могло довести до тог стања. Једни сматрају да је при свом паду оштетио ребра, а она су онда пак оштетила дијафрагму која регулиша дисање. Наиме, ако се оштети дијафрагма долази до неуједначеног рада ошита што доводи до штуцања. Други сматрају да је имао мождани удар, но како је он попраћен обично и другим симптомима попут вртоглавице и та теорија је за отпис. 

Уобичајено штуцање је најчешће резултат претјеривања у јелу и пићу или превеликог гутања ваздуха. Но, штуцање које траје дуже од 48 сати сматра се хроничним стањем.

На тржишту данас постоји справица која помаже зауставити штуцање. Изумио ју је Али Сеифи, професор неурохирургије који је радећи као анестезиолог на почетку своје медицинске каријере, примијетио да велик број људи након што се пробуди из анестезије има проблем са штуцањем. Његова справица се симпатично назива ХиццАwаy. Особа која штуца усисава воду кроз тај уређај, који наликује на сламку или можда својим обликом и на четкицу за зубе, што тренутачно ублажава штуцање. Такво усисавање воде повлачи дијафрагму према доље и може прекинути штуцање, но не увијек и она је више прва помоћ код неугодног штуцања него 100 постотно средство које га зауставља. Сеифи каже да има пацијенте који штуцају већ деценијама. Код особа које штуцају кроз дужи период у лијечењу се користе и седативи, но проблем је што они успављују, па особе тешко функционирају. Људи који штуцају имају обично проблема и с храњењем, пијењем, спавањем и уопштено са животом. Но Осборн је успјевао све то некако држати под контролом.

Два брака и осморо дјеце

Осборн је својевремено за Ассоциатед Пресс изјавио да би дао све на свијету да се може ријешити штуцања. Ипак, упркос свом огромном проблему успио је водити колико-толико нормалан живот. Два пута се женио и имао осморо дјеце. Међутим, имао је срећу што није штуцао за вријеме починка. Уз то мање-више могао је нормално јести до 70-их година прошлог вијека када је оброке почео уситњавати. Захваљујући својој упорности и вољи успијевао је своју тежину држати сталном. Неколико мјесеци прије смрти престао је штуцати, па је утјешно што му се жеља барем на кратко вријеме остварила.

Ако се може шта признати овом човјеку, то је да је имао стабилан ум који му је омогућио да живи из дана у дан са својим више него неугодним стањем.

(Повијест.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар