Европа гомила залихе кафе због новог закона ЕУ

Европа гомила залихе кафе како би избјегла тешкоће које би могле избити почетком наредне године ступањем на снагу уредбе Европске уније о сузбијању крчења шума, објавила је Међународна организација за кафу (ИЦО).

Свијет 25.05.2024 | 12:57
Европа гомила залихе кафе због новог закона ЕУ

Залихе у земљама произвођачима копне будући да су увозници пожурили с испорукама уочи новог закона који ће забранити увоз пољопривредних производа произведених на искрченој земљи, изјавила је извршна директорка ИЦО Ванусиа Ногуеира.

„Увозници убрзавају испоруке јер је закон отворио питања на која Европљани још нису одговорили“, рекла је Ногуеира на маргинама Међународног семинара о кави 2024. у бразилском Сантосу.

ЕУ је највеће тржиште кафе на свијету, а произвођачи су тропске земље. Очекује се да ће Унија на одређено вријеме омогућити изузеће како би земљама-произвођачима и трговцима дала времена да се припреме за нове обавезе, али то није сигурно, истакла је Ногуеира.

Земље попут Бразила, Колумбије и Костарике боље су припремљене за закон који од произвођача захтијева прибављање потврде да кафа није произведена на искрченој земљи, док ће се мали пољопривредници у афричким земљама имати више проблема, објаснила је.

(Агенције) фото: Пиxабаy

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аууу

26.05.2024 08:06

Сад це нам поскупити кафа само гледајте колико 🙆‍♀️

ОДГОВОРИТЕ