Evropa gomila zalihe kafe zbog novog zakona EU

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbjegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

Svijet 25.05.2024 | 12:57
Evropa gomila zalihe kafe zbog novog zakona EU

Zalihe u zemljama proizvođačima kopne budući da su uvoznici požurili s isporukama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, izjavila je izvršna direktorka ICO Vanusia Nogueira.

„Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Evropljani još nisu odgovorili“, rekla je Nogueira na marginama Međunarodnog seminara o kavi 2024. u brazilskom Santosu.

EU je najveće tržište kafe na svijetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će Unija na određeno vrijeme omogućiti izuzeće kako bi zemljama-proizvođačima i trgovcima dala vremena da se pripreme za nove obaveze, ali to nije sigurno, istakla je Nogueira.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahtijeva pribavljanje potvrde da kafa nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je.

(Agencije) foto: Pixabay

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Auuu

26.05.2024 08:06

Sad ce nam poskupiti kafa samo gledajte koliko 🙆‍♀️

ODGOVORITE