САД санкционишу власт Српске, а у пракси гасе СДС?!

Запослени у Српској демократској странци иду на биро, одлучено је на састаку у партији, сазнаје Српскаинфо.

Република Српска 02.04.2024 | 18:43
САД санкционишу власт Српске, а у пракси гасе СДС?!

То је само једна од погубних посљедица по водећу опозициону странку у Српској након што им је банка угасила рачун, уз образложење да се од 2004. налазе под санкцијама америчког Министарства финансија. Тада су оптуживани да помажу скривање хашког бјегунца Радована Караџића.

Наиме, не постоји начин да, у складу са законом, за више од 30 радника исплате плате. Али, на жалост по СДС, то је само почетак њихових мука. Иронично, америчка администрација је у нови пакет санкција кренула с циљем да притисне појединце из власти у РС и с њима блиске фирме, а највећа колатерална штета биће СДС.

–Проблем је велики. Највјероватније ће доћи до тога да ћемо бити принуђени да, на неки начин, конзервирамо странку, да се запослени радници упуте на шалтере Завода за запошљавање, да остваре своја радничка права. Све што је материјални трошак, било да је ријеч о закупу или о неким режијским трошковима, попут струје, телефона и слично, отказујемо уговоре.

Наравно, у ишчекивању да се у ближој перспективи бришемо с те листе, чиме бисмо створили услове да код било које пословне банке у РС отворимо рачун и да наставимо редовно пословање. И да повучемо транше из буџета, грантове општина, чланарину – каже за Српскаинфо један од функционера СДС.

Како сазнајемо, проблем за ову странку је и то што има неизмирених дугова према добављачим, а сада нема рачуна преко којих би их плаћала. У таквим могућностима није искључено чак покретање стечаја.

-СДС има имовину која превазилази износ дуговања. У случају да повјериоци покрену стечај, они ће наћи начин да се наплате. У случају званичног гашења странке, у њеном Статуту пише да сва (преостала) имовина припада Српској православној цркви – приче наш саговорник.

Угрожен излазак на изборе

И док је ова могућност још далеко, на прагу је сљедећи, реалнији проблем за СДС, а то је немогућност изласка на изборе.

-Једна од основних одредби Изборног закона јесте да уз пријаву за изборе странка обавезно прикаже и број намјенског рачуна за изборе. Обзиром да нам је угашен главни трансакциони рачун, не можемо отворити ни подрачун за локалне изборе, односно не можемо се пријавити код ЦИК БиХ као странка за учешће у изборном процесу.

Тај рачун се отвара код пословне банке у којој имамо главни рачун. И промет тог намјенског рачуна се кроз годишњи извјештај приказује заједно са прометом главног рачуна. Нигдје не можемо било шта да отворимо у пословним банкама – тврди наш извор.

Хоће ли основати нову странку?

Како је објављено на Фејсбук страници СДС, у Источној Илиџи јуче је одржан састанак предсједника СДС Милана Миличевића са (градо)начелницима СДС и шефовима клубова посланика у Народној скупштини РС и Парламентарној скупштини БиХ у оквиру припрема за предстојеће локалне изборе.

Како тврде наши извори у СДС, као једна од могућности споминајала се чак и оснивање новог политичког субјекта, који би могао да иде на изборе, ако претходно СДС не буде дозвољено отварање банковог рачуна за изборе, и ако, којим чудом, у међувремену не буде скинута са „црне листе“.

Предсједник СДС Милан Миличевић за Српскаинфо каже да је био радни састанак посвећен изборима, али и гашењу рачуна. Потврдио је да је разматрана опција регистрације новог полтичког субјекта, али искључиво као крајња могућност.

–То законски може бити опција, ми смо њу разматрали као могућност уколико се не успије оно што нам је приоритетни циљ, то је да странка на легалан начин добије могућност отаварања подрачуна у некој од банака. Јер је СДС угрожено право за наступање на изборима.

Та варијанта, то је задња варијанта која је можда поменута у разговору, али није опција на коју рачунамо. Генерално, разговарали смо како да изађемо из ове кризе. Направили смо смо интерне планове.

Наравно, не можемо у том формату донијети никакве одлуке, али на Пресједништву и Главном одбору СДС ћемо доносити закључке. Зато их сада не бих ни помијао јер још нису усвојени – каже предсједник странке.

Улогу банковног рачуна у предизборној кампањи додатно је „подебљао“ Кристијан Шмит, намећућу измјене Изборног закона БиХ. Јасно је да изборни рачун није исто што и главни, али се у многим одредбама спомиње пребацивање новца с једног рачуна на други, што иде у прилог рези да је гашење рачуна уједно и изборна рампа за партије.

Шмит и банковни рачун

У закону кога је Шмит наметнуо пише да политичка странка и независни кандидат који учествују на изборима за органе власти БиХ на свим нивоима дужни су отворити посебан рачун за финансирање трошкова изборне кампање, најкасније с даном подношења пријаве за овјеру за учешће на изборима. Најраније три мјесеца прије дана подношења пријаве за овјеру.

-Средства која политичка странка и независни кандидат који учествују на изборима за органе власти БиХ на свим нивоима намјеравају утрошити за изборну кампању морају бити унапријед уплаћена на посебан рачун за финансирање изборне кампање.

На посебан рачун за финансирање изборне кампање не смију се примати друге уплате, осим оних намијењених за финансирање изборне кампање, нити се средства с тог рачуна смију користити за било коју другу сврху, осим подмирења трошкова изборне кампање. Ако након уплате свих трансакција, у складу с овим законом, на посебном рачуну за финансирање изборне кампање политичке странке преостану неутрошена средства, она се уплаћују на трансакцијски рачун централе политичке странке – пише у наметнутим измјенама које још нису ступиле на снагу.

Исто тако, ако средства на посебном рачуну за финансирање изборне кампање нису довољна за измирење трошкова, политичка странка је обавезна да неизмирене обавезе ро основу трошкова изборне кампање плати с рачуна централе политичке странке.

-Ако након завршетка свих трансакција, у складу с овим законом, на посебном рачуну за финансирање изборне кампање независног кандидата преостану неутрошена средства, она се враћају свим изворима или донаторима – наводи се.

Вехид Шехић из Колиције за фер и поштене изборе „Под лупом“ ипак је мишљења да затварање главног рачуна партији не значи и крај могућности њеног учешћа на изборима. Ипак, све је до воље банака.

-Свака политичка странка мора ЦИК доставити посебан финансијски извјештај када су у питању избори, од доношења одлуке о расписивању до завршетка избора. Подноси се завршни рачун, финансијски извјештај о прикупљеним и потрошеним средствима.

Тако да мислим да затварање рачуна централе неће бити препрека политичкој странци да може отворити посебан рачун за изборе. Аи, не знам да ли ће банке одобрити отварање тог рачуна, то зависи од банака – каже Шехић.

(Српскаинфо)  Фото: СДС

Коментари / 48

Оставите коментар
Name

23нм

02.04.2024 18:53

Како неце угасити све и једну политицку странку у РС? Слудили сте и опљацкали овај народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.04.2024 10:18

Из твојих уста у Божије уши.

Name

Нетреба драматизовати

02.04.2024 18:53

У прелазном периоду мозе да се пронадје нацин да све нормално функционисе. СДС ЈЕ УГРАДЈЕН У ТЕМЕЉЕ СРПСКЕ РЕПУБЛИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

02.04.2024 19:49

У темеље криминала којим данас дрма СНСД

Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

02.04.2024 22:23

Циљ и јесте да се угаси СДС.Договор Додика и Амера.Мада је по броју пребјега и издајица то СДС можда и заслужио.

Name

МАДЗАР

02.04.2024 18:59

Угаси Додик странку која је успоставила РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МАДЗАР

03.04.2024 08:39

Једино паметно сто је урадио !

Name

Истина

03.04.2024 09:15

То је његова предизборна прица била вец годинама. Сви казу луд додо а све срацунато и промисљено ради

Name

Ее али зато

02.04.2024 19:06

Свети кајо мркоњицки истаје изнад санкцијаааа!!! Покривен специјале законима странака на власти!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молим

02.04.2024 19:20

Молим овом приликом БН телевизију да обрати пажњу дакле руководство СДС доктор Милан Миличевић и остали су морали урадити једну тужну причу и отпустити запослене у странци.Међутим Ненад Стевандић отворено каже гостујући у емисији ФАЦЕ код Сенада Хаџифејзовића да ће плату примати преко поште.Да ли је то законито? Ако није ко ће поднијети против директора поште Републике Српске и осталих одговорних лица кривичну пријаву тужилаштву?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Молим

02.04.2024 23:37

Милићевић је ЉЕКАР, нема докторат... Чак ни овај лажни типа из Бањалуке

Name

Хабиби

03.04.2024 10:20

Па ко ни поднио ако нећеш ти?! Не чекај,већ се лати посла.....

Name

Хехе

02.04.2024 19:31

Мозда вам Вулицка улети коју пару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

02.04.2024 19:31

Подрзавали смо(ми сдс) и гласали за све додикове приједлоге и подрзавали. Сад нам се све враца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масон

02.04.2024 19:33

Да ли је народ и владајуци резим заједно са опозицијом схватио ко отвара капију,а ко трактор вози.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

02.04.2024 19:35

СДС-у би било најбоље да се сам угаси и то су требали урадити давних дана. Па пола СДС-а је давно прешло у СНСД и комби партије. А још пола СДС-а што је остало ради за СНСД. А оно пола што је остало ништа не раде. Да је СДС истинска опозиционаа странка, а што није, и да има право чланство ,а што нема, би срушила СНСД са власти бар 20 пута за ово вријеме њихове владавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тале

02.04.2024 21:32

Да штакор Бањац буде онда неко ко се пита је ли то желиш?!

Name

Ненад-Нострадамус

02.04.2024 22:03

Не мозе опозиција да смијени СНСД-е и не постоји та опозиција која је јаца од Нато пакта и Високог представника.

Name

Радован

02.04.2024 19:48

Жао ми је државотворне странке али ако је воде људи као Којић у Вишеграду и боље да је нема да се угаси. Доста је брукања имена странке и гурања неписмених а подобних одборника као Видаковић Марко и имењак му Божић. Којицу одлази!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаси

02.04.2024 20:07

Засто не ставе под санкције и СНСД јер они својим дјеловањем раде све против БиХ и против дејтонског мировниг споразума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаси

02.04.2024 20:17

Гаси све мотај каблове.Погодило ухљебе и све који су купили по 20 до 50 гласова за изборе.Листа,се мора проширити..Најбоље предложити у Дневнику 2 па да народ гласа ко на Евровизији. Само гаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

02.04.2024 20:18

Циљ свега што се дешава и јесте да угасе СДС. Снсд се само као буни а ово је све њихов пројекат. Народ је крив за све што даје шверцеру и лопову подршку, а пустио низ воду државотворну странку . Пуна подршка једино СДС-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

02.04.2024 20:22

Слиједи блокада СНСД. То је логично јер је СНСД странка која прави хаос у БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

02.04.2024 20:29

Треба вас све погасити,Нисте вриједни ничега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се власи ме досјете

02.04.2024 20:30

Значи санкције руководећој елити највише штете наносе СДС-у! Ипак је Баја главни у игрици...до самог краја. Једном амерички човјек увијек амерички човјек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

02.04.2024 20:43

Приђите најбољим, уједините се са једином неукаљаном причом. Не требају нам паре за изборе, осим личних донација за котизацију. Дајте прилику саборној причи и народу, имаћемо три пута бољи резултат него да вам нису угасили рачун. Наравно, пошто се удружујете са писменом причом, мораћете прихватити услове који неким неће одговарати. Тим којим то не буде одговарало, свакако у тој побједничком причи за 2026 годину није ни мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рибар

02.04.2024 21:20

Друже мој, зашто им не пишеш директно? Не могу вјеровати да и ти сматраш да, ако написес коментар овде, да ће пола државе прочитати. Коментаре пишу и читају нас неколико стотина и то је то.

Name

Хугуху

02.04.2024 23:18

Оћеш и ти неукаљани на биро?

Name

Ре ре рибар

03.04.2024 22:40

Зашто мислиш да нисам послао поруку првим људима СДС? Јесам, али ето , нека и народ зна, није вишка.

Name

Оптимиста

02.04.2024 20:45

И биро је за људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.04.2024 22:00

Наравно, ја 20 година на бироу па се не залим

Name

💯%

02.04.2024 20:57

све је ово масло шмита и додика,да растуре сдс.Не може додик поднијети да је сдс државотворна странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

02.04.2024 21:20

нека блокирају рачун снсд,угасиће се за сва времена.СДС ће вјечно остати у срцима оних који знају ко је створио РС,и оних ко је уништио РС,а то је додик и снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

02.04.2024 21:20

Па најбоље да предјете у СНСС и онако вас висе од пола сарадјује са њима и ради за њих, онај остатак часних нека се приклони Небојси па да бар висе знамо ко је за кога, а ко против кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бањалука

02.04.2024 21:35

сдс није издајничка странка,зна се коме је та улога припала.Живио сдс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

02.04.2024 21:49

Оснујте нову странку и назовите се Проевропска Демократска Странка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

02.04.2024 22:16

И није нека штета. Чак шта више то је од велике користи за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власеница

02.04.2024 22:25

Многи од нас који смо гласали и гласамо за СДС годинама немамо посао Или смо истјерани са истог. Па..ево нас Богу хвала. И бицемо...рацун? Ста је то? СЕКТА ЈЕ УНИСТИЛА СРПСКУ..ЦРВЕНИ ФЕЊЕРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

02.04.2024 22:27

Региструјте нову странку,нпр.ДСС-демократску Српску странку и под новим именом са старим цлановима и логистиком,преузмете инфраструктуру СДС-а и на изборе.Правно изводиво и могуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

02.04.2024 22:35

Није ЦИА направила, довела на власт и одржала на власти СДС већ СНСД и Милорада Додика. А његово србовање и пљување по САД је прича за бесловјесну марву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деx

02.04.2024 22:49

Додик и Запад раде заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@

02.04.2024 23:01

И шта сад? Саћете позивати чланство да вас брани,оно чланство које сте отјерали препотентним понашањем и неимањем времена за обичан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

03.04.2024 01:04

А ста сте мислили господо да це бити? Као сто видите господо, амери нам помазу да се ујединимо, да би презивели. Све сто је насе, и сто казе да је насе, казњавају санкцијама. Зелим поверовати да це Бореновиц, Тривицева, и Вукасин, пристати на јединство, да би сами себи помогли у јединству, у рузним временима, у временима немани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

03.04.2024 11:13

Никад са јајарама као сто сте ви... Зар један славни и храбри дио једног народа да предје и подрзава нај веце лопове и пљацкасе тог истог народа? Да ли си ти нормалан? Да ми уцествујемо у униставању народа...које ти од свог слепила не видис...

Name

Ре

03.04.2024 11:49

Са лоповима нема јединства. Све сте унистили,покрали и раселили.

Name

055

03.04.2024 07:38

СДС идеју исомпромитовали су разне јајаре папци попут Чавића,Калинића и многимдруги муфљузи,који су у неко вријеме дебело валоризовали причу"мој ђед је био Четник",а када их питаш у којој дивизији војске у отаџбини,Дринској или некој другој ,они не знају,јер није био ни у једној,и спремно одговоре па чувао је село,а у ствари био је кокошар око сеоских свињаца и крио се ,нити је био у четницима нити партизанима,е то су ти грлати СДС-овци,част ријетким изузетцима.Због таквих СДС нестаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И.Сарајево

03.04.2024 08:38

Сами се гасе ,добар дио је пресао у Снсд-е а онај други дио се варака мало Снсд-е мало СДС !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоде

03.04.2024 08:44

Од свих странки што их има СДС једина српска странка ми је најмилија.

ОДГОВОРИТЕ