SAD sankcionišu vlast Srpske, a u praksi gase SDS?!

Zaposleni u Srpskoj demokratskoj stranci idu na biro, odlučeno je na sastaku u partiji, saznaje Srpskainfo.

Republika Srpska 02.04.2024 | 18:43
SAD sankcionišu vlast Srpske, a u praksi gase SDS?!

To je samo jedna od pogubnih posljedica po vodeću opozicionu stranku u Srpskoj nakon što im je banka ugasila račun, uz obrazloženje da se od 2004. nalaze pod sankcijama američkog Ministarstva finansija. Tada su optuživani da pomažu skrivanje haškog bjegunca Radovana Karadžića.

Naime, ne postoji način da, u skladu sa zakonom, za više od 30 radnika isplate plate. Ali, na žalost po SDS, to je samo početak njihovih muka. Ironično, američka administracija je u novi paket sankcija krenula s ciljem da pritisne pojedince iz vlasti u RS i s njima bliske firme, a najveća kolateralna šteta biće SDS.

–Problem je veliki. Najvjerovatnije će doći do toga da ćemo biti prinuđeni da, na neki način, konzerviramo stranku, da se zaposleni radnici upute na šaltere Zavoda za zapošljavanje, da ostvare svoja radnička prava. Sve što je materijalni trošak, bilo da je riječ o zakupu ili o nekim režijskim troškovima, poput struje, telefona i slično, otkazujemo ugovore.

Naravno, u iščekivanju da se u bližoj perspektivi brišemo s te liste, čime bismo stvorili uslove da kod bilo koje poslovne banke u RS otvorimo račun i da nastavimo redovno poslovanje. I da povučemo tranše iz budžeta, grantove opština, članarinu – kaže za Srpskainfo jedan od funkcionera SDS.

Kako saznajemo, problem za ovu stranku je i to što ima neizmirenih dugova prema dobavljačim, a sada nema računa preko kojih bi ih plaćala. U takvim mogućnostima nije isključeno čak pokretanje stečaja.

-SDS ima imovinu koja prevazilazi iznos dugovanja. U slučaju da povjerioci pokrenu stečaj, oni će naći način da se naplate. U slučaju zvaničnog gašenja stranke, u njenom Statutu piše da sva (preostala) imovina pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi – priče naš sagovornik.

Ugrožen izlazak na izbore

I dok je ova mogućnost još daleko, na pragu je sljedeći, realniji problem za SDS, a to je nemogućnost izlaska na izbore.

-Jedna od osnovnih odredbi Izbornog zakona jeste da uz prijavu za izbore stranka obavezno prikaže i broj namjenskog računa za izbore. Obzirom da nam je ugašen glavni transakcioni račun, ne možemo otvoriti ni podračun za lokalne izbore, odnosno ne možemo se prijaviti kod CIK BiH kao stranka za učešće u izbornom procesu.

Taj račun se otvara kod poslovne banke u kojoj imamo glavni račun. I promet tog namjenskog računa se kroz godišnji izvještaj prikazuje zajedno sa prometom glavnog računa. Nigdje ne možemo bilo šta da otvorimo u poslovnim bankama – tvrdi naš izvor.

Hoće li osnovati novu stranku?

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici SDS, u Istočnoj Ilidži juče je održan sastanak predsjednika SDS Milana Miličevića sa (grado)načelnicima SDS i šefovima klubova poslanika u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH u okviru priprema za predstojeće lokalne izbore.

Kako tvrde naši izvori u SDS, kao jedna od mogućnosti spominajala se čak i osnivanje novog političkog subjekta, koji bi mogao da ide na izbore, ako prethodno SDS ne bude dozvoljeno otvaranje bankovog računa za izbore, i ako, kojim čudom, u međuvremenu ne bude skinuta sa „crne liste“.

Predsjednik SDS Milan Miličević za Srpskainfo kaže da je bio radni sastanak posvećen izborima, ali i gašenju računa. Potvrdio je da je razmatrana opcija registracije novog poltičkog subjekta, ali isključivo kao krajnja mogućnost.

–To zakonski može biti opcija, mi smo nju razmatrali kao mogućnost ukoliko se ne uspije ono što nam je prioritetni cilj, to je da stranka na legalan način dobije mogućnost otavaranja podračuna u nekoj od banaka. Jer je SDS ugroženo pravo za nastupanje na izborima.

Ta varijanta, to je zadnja varijanta koja je možda pomenuta u razgovoru, ali nije opcija na koju računamo. Generalno, razgovarali smo kako da izađemo iz ove krize. Napravili smo smo interne planove.

Naravno, ne možemo u tom formatu donijeti nikakve odluke, ali na Presjedništvu i Glavnom odboru SDS ćemo donositi zaključke. Zato ih sada ne bih ni pomijao jer još nisu usvojeni – kaže predsjednik stranke.

Ulogu bankovnog računa u predizbornoj kampanji dodatno je „podebljao“ Kristijan Šmit, namećuću izmjene Izbornog zakona BiH. Jasno je da izborni račun nije isto što i glavni, ali se u mnogim odredbama spominje prebacivanje novca s jednog računa na drugi, što ide u prilog rezi da je gašenje računa ujedno i izborna rampa za partije.

Šmit i bankovni račun

U zakonu koga je Šmit nametnuo piše da politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborima za organe vlasti BiH na svim nivoima dužni su otvoriti poseban račun za finansiranje troškova izborne kampanje, najkasnije s danom podnošenja prijave za ovjeru za učešće na izborima. Najranije tri mjeseca prije dana podnošenja prijave za ovjeru.

-Sredstva koja politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborima za organe vlasti BiH na svim nivoima namjeravaju utrošiti za izbornu kampanju moraju biti unaprijed uplaćena na poseban račun za finansiranje izborne kampanje.

Na poseban račun za finansiranje izborne kampanje ne smiju se primati druge uplate, osim onih namijenjenih za finansiranje izborne kampanje, niti se sredstva s tog računa smiju koristiti za bilo koju drugu svrhu, osim podmirenja troškova izborne kampanje. Ako nakon uplate svih transakcija, u skladu s ovim zakonom, na posebnom računu za finansiranje izborne kampanje političke stranke preostanu neutrošena sredstva, оnа se uplaćuju na transakcijski račun centrale političke stranke – piše u nametnutim izmjenama koje još nisu stupile na snagu.

Isto tako, ako sredstva na posebnom računu za finansiranje izborne kampanje nisu dovoljna za izmirenje troškova, politička stranka је obavezna da neizmirene obaveze ро osnovu troškova izborne kampanje plati s računa centrale političke stranke.

-Ako nakon završetka svih transakcija, u skladu s ovim zakonom, na posebnom računu za finansiranje izborne kampanje nezavisnog kandidata preostanu neutrošena sredstva, оnа se vraćaju svim izvorima ili donatorima – navodi se.

Vehid Šehić iz Kolicije za fer i poštene izbore „Pod lupom“ ipak je mišljenja da zatvaranje glavnog računa partiji ne znači i kraj mogućnosti njenog učešća na izborima. Ipak, sve je do volje banaka.

-Svaka politička stranka mora CIK dostaviti poseban finansijski izvještaj kada su u pitanju izbori, od donošenja odluke o raspisivanju do završetka izbora. Podnosi se završni račun, finansijski izvještaj o prikupljenim i potrošenim sredstvima.

Tako da mislim da zatvaranje računa centrale neće biti prepreka političkoj stranci da može otvoriti poseban račun za izbore. Ai, ne znam da li će banke odobriti otvaranje tog računa, to zavisi od banaka – kaže Šehić.

(Srpskainfo)  Foto: SDS

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

23nm

02.04.2024 18:53

Kako nece ugasiti sve i jednu politicku stranku u RS? Sludili ste i opljackali ovaj narod

ODGOVORITE
Name

Re

03.04.2024 10:18

Iz tvojih usta u Božije uši.

Name

Netreba dramatizovati

02.04.2024 18:53

U prelaznom periodu moze da se pronadje nacin da sve normalno funkcionise. SDS JE UGRADJEN U TEMELJE SRPSKE REPUBLIKE.

ODGOVORITE
Name

Jeste

02.04.2024 19:49

U temelje kriminala kojim danas drma SNSD

Name

ISTOČNO SARAJEVO

02.04.2024 22:23

Cilj i jeste da se ugasi SDS.Dogovor Dodika i Amera.Mada je po broju prebjega i izdajica to SDS možda i zaslužio.

Name

MADZAR

02.04.2024 18:59

Ugasi Dodik stranku koja je uspostavila RS.

ODGOVORITE
Name

Re MADZAR

03.04.2024 08:39

Jedino pametno sto je uradio !

Name

Istina

03.04.2024 09:15

To je njegova predizborna prica bila vec godinama. Svi kazu lud dodo a sve sracunato i promisljeno radi

Name

Ee ali zato

02.04.2024 19:06

Sveti kajo mrkonjicki istaje iznad sankcijaaaa!!! Pokriven specijale zakonima stranaka na vlasti!!!

ODGOVORITE
Name

Molim

02.04.2024 19:20

Molim ovom prilikom BN televiziju da obrati pažnju dakle rukovodstvo SDS doktor Milan Miličević i ostali su morali uraditi jednu tužnu priču i otpustiti zaposlene u stranci.Međutim Nenad Stevandić otvoreno kaže gostujući u emisiji FACE kod Senada Hadžifejzovića da će platu primati preko pošte.Da li je to zakonito? Ako nije ko će podnijeti protiv direktora pošte Republike Srpske i ostalih odgovornih lica krivičnu prijavu tužilaštvu?!

ODGOVORITE
Name

RE Molim

02.04.2024 23:37

Milićević je LJEKAR, nema doktorat... Čak ni ovaj lažni tipa iz Banjaluke

Name

Habibi

03.04.2024 10:20

Pa ko ni podnio ako nećeš ti?! Ne čekaj,već se lati posla.....

Name

Hehe

02.04.2024 19:31

Mozda vam Vulicka uleti koju paru.

ODGOVORITE
Name

Sasa

02.04.2024 19:31

Podrzavali smo(mi sds) i glasali za sve dodikove prijedloge i podrzavali. Sad nam se sve vraca

ODGOVORITE
Name

Mason

02.04.2024 19:33

Da li je narod i vladajuci rezim zajedno sa opozicijom shvatio ko otvara kapiju,a ko traktor vozi.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

02.04.2024 19:35

SDS-u bi bilo najbolje da se sam ugasi i to su trebali uraditi davnih dana. Pa pola SDS-a je davno prešlo u SNSD i kombi partije. A još pola SDS-a što je ostalo radi za SNSD. A ono pola što je ostalo ništa ne rade. Da je SDS istinska opozicionaa stranka, a što nije, i da ima pravo članstvo ,a što nema, bi srušila SNSD sa vlasti bar 20 puta za ovo vrijeme njihove vladavine.

ODGOVORITE
Name

Tale

02.04.2024 21:32

Da štakor Banjac bude onda neko ko se pita je li to želiš?!

Name

Nenad-Nostradamus

02.04.2024 22:03

Ne moze opozicija da smijeni SNSD-e i ne postoji ta opozicija koja je jaca od Nato pakta i Visokog predstavnika.

Name

Radovan

02.04.2024 19:48

Žao mi je državotvorne stranke ali ako je vode ljudi kao Kojić u Višegradu i bolje da je nema da se ugasi. Dosta je brukanja imena stranke i guranja nepismenih a podobnih odbornika kao Vidaković Marko i imenjak mu Božić. Kojicu odlazi!

ODGOVORITE
Name

Jasi

02.04.2024 20:07

Zasto ne stave pod sankcije i SNSD jer oni svojim djelovanjem rade sve protiv BiH i protiv dejtonskog mirovnig sporazuma.

ODGOVORITE
Name

Gasi

02.04.2024 20:17

Gasi sve motaj kablove.Pogodilo uhljebe i sve koji su kupili po 20 do 50 glasova za izbore.Lista,se mora proširiti..Najbolje predložiti u Dnevniku 2 pa da narod glasa ko na Evroviziji. Samo gasi.

ODGOVORITE
Name

Naravno

02.04.2024 20:18

Cilj svega što se dešava i jeste da ugase SDS. Snsd se samo kao buni a ovo je sve njihov projekat. Narod je kriv za sve što daje šverceru i lopovu podršku, a pustio niz vodu državotvornu stranku . Puna podrška jedino SDS-u

ODGOVORITE
Name

Iskreno

02.04.2024 20:22

Slijedi blokada SNSD. To je logično jer je SNSD stranka koja pravi haos u BIH

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

02.04.2024 20:29

Treba vas sve pogasiti,Niste vrijedni ničega.

ODGOVORITE
Name

Da se vlasi me dosjete

02.04.2024 20:30

Znači sankcije rukovodećoj eliti najviše štete nanose SDS-u! Ipak je Baja glavni u igrici...do samog kraja. Jednom američki čovjek uvijek američki čovjek!

ODGOVORITE
Name

Рибар

02.04.2024 20:43

Приђите најбољим, уједините се са једином неукаљаном причом. Не требају нам паре за изборе, осим личних донација за котизацију. Дајте прилику саборној причи и народу, имаћемо три пута бољи резултат него да вам нису угасили рачун. Наравно, пошто се удружујете са писменом причом, мораћете прихватити услове који неким неће одговарати. Тим којим то не буде одговарало, свакако у тој побједничком причи за 2026 годину није ни мјесто.

ODGOVORITE
Name

Re ribar

02.04.2024 21:20

Druže moj, zašto im ne pišeš direktno? Ne mogu vjerovati da i ti smatraš da, ako napises komentar ovde, da će pola države pročitati. Komentare pišu i čitaju nas nekoliko stotina i to je to.

Name

Huguhu

02.04.2024 23:18

Oćeš i ti neukaljani na biro?

Name

Ре ре рибар

03.04.2024 22:40

Зашто мислиш да нисам послао поруку првим људима СДС? Јесам, али ето , нека и народ зна, није вишка.

Name

Optimista

02.04.2024 20:45

I biro je za ljude.

ODGOVORITE
Name

Re

02.04.2024 22:00

Naravno, ja 20 godina na birou pa se ne zalim

Name

💯%

02.04.2024 20:57

све је ово масло шмита и додика,да растуре сдс.Не може додик поднијети да је сдс државотворна странка.

ODGOVORITE
Name

Вишеград

02.04.2024 21:20

нека блокирају рачун снсд,угасиће се за сва времена.СДС ће вјечно остати у срцима оних који знају ко је створио РС,и оних ко је уништио РС,а то је додик и снсд.

ODGOVORITE
Name

Mili

02.04.2024 21:20

Pa najbolje da predjete u SNSS i onako vas vise od pola saradjuje sa njima i radi za njih, onaj ostatak časnih neka se prikloni Nebojsi pa da bar vise znamo ko je za koga, a ko protiv koga.

ODGOVORITE
Name

ре бањалука

02.04.2024 21:35

сдс није издајничка странка,зна се коме је та улога припала.Живио сдс.

ODGOVORITE
Name

Bogoje

02.04.2024 21:49

Osnujte novu stranku i nazovite se Proevropska Demokratska Stranka

ODGOVORITE
Name

Branci

02.04.2024 22:16

I nije neka šteta. Čak šta više to je od velike koristi za narod.

ODGOVORITE
Name

Vlasenica

02.04.2024 22:25

Mnogi od nas koji smo glasali i glasamo za SDS godinama nemamo posao Ili smo istjerani sa istog. Pa..evo nas Bogu hvala. I bicemo...racun? Sta je to? SEKTA JE UNISTILA SRPSKU..CRVENI FENJERI

ODGOVORITE
Name

Drago

02.04.2024 22:27

Registrujte novu stranku,npr.DSS-demokratsku Srpsku stranku i pod novim imenom sa starim clanovima i logistikom,preuzmete infrastrukturu SDS-a i na izbore.Pravno izvodivo i moguce.

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

02.04.2024 22:35

Није CIA направила, довела на власт и одржала на власти СДС већ СНСД и Милорада Додика. А његово србовање и пљување по САД је прича за бесловјесну марву.

ODGOVORITE
Name

Dex

02.04.2024 22:49

Dodik i Zapad rade zajedno.

ODGOVORITE
Name

@@@

02.04.2024 23:01

I šta sad? Saćete pozivati članstvo da vas brani,ono članstvo koje ste otjerali prepotentnim ponašanjem i neimanjem vremena za običan narod

ODGOVORITE
Name

Miroslav

03.04.2024 01:04

A sta ste mislili gospodo da ce biti? Kao sto vidite gospodo, ameri nam pomazu da se ujedinimo, da bi preziveli. Sve sto je nase, i sto kaze da je nase, kaznjavaju sankcijama. Zelim poverovati da ce Borenovic, Triviceva, i Vukasin, pristati na jedinstvo, da bi sami sebi pomogli u jedinstvu, u ruznim vremenima, u vremenima nemani.

ODGOVORITE
Name

Idealno

03.04.2024 11:13

Nikad sa jajarama kao sto ste vi... Zar jedan slavni i hrabri dio jednog naroda da predje i podrzava naj vece lopove i pljackase tog istog naroda? Da li si ti normalan? Da mi ucestvujemo u unistavanju naroda...koje ti od svog slepila ne vidis...

Name

Re

03.04.2024 11:49

Sa lopovima nema jedinstva. Sve ste unistili,pokrali i raselili.

Name

055

03.04.2024 07:38

SDS ideju isompromitovali su razne jajare papci poput Čavića,Kalinića i mnogimdrugi mufljuzi,koji su u neko vrijeme debelo valorizovali priču"moj đed je bio Četnik",a kada ih pitaš u kojoj diviziji vojske u otadžbini,Drinskoj ili nekoj drugoj ,oni ne znaju,jer nije bio ni u jednoj,i spremno odgovore pa čuvao je selo,a u stvari bio je kokošar oko seoskih svinjaca i krio se ,niti je bio u četnicima niti partizanima,e to su ti grlati SDS-ovci,čast rijetkim izuzetcima.Zbog takvih SDS nestaje.

ODGOVORITE
Name

I.Sarajevo

03.04.2024 08:38

Sami se gase ,dobar dio je presao u Snsd-e a onaj drugi dio se varaka malo Snsd-e malo SDS !

ODGOVORITE
Name

Jode

03.04.2024 08:44

Od svih stranki što ih ima SDS jedina srpska stranka mi je najmilija.

ODGOVORITE