Велики протест Срба у К. Митровици: "Ово је окупација"

Интонирањем химне Србије почео је велики протестни општенародни скуп којим грађани желе да скрену пажњу читавом свету и међународној заједници на свој обесправљен положај, посебно због одлуке Приштине о укидању динара.

Србија 12.02.2024 | 12:33
Велики протест Срба у К. Митровици: "Ово је окупација"

Скуп је почео у северном делу Косовске Митровице, на главном шеталисту у близини Трга Браће Милић, а присутно је неколико хиљада грађана из свих делова Косова и Метохије од Штрпца, Поморавља, Централног Косова, Севера КиМ.

Присутни носе заставе Србије и транспарент "УН УСА 1244 ХЕЛП", "Европо отвори очи", "Без социјалних примања нећемо имати ни за храну", "Ово је окупација". "Пензију сам читав живот стицао, не дам је Куртију", "Курти, зашто нам децу у вртићу остављаш без млека?", "Нећете нас протерати са наших огњишта!", "Курти нам забрањује плате и пензије!", "Од чега да купимо лекове кад нам динар узимате?", "Нека амбасадори пређу са речи на дела!", "Европо, догорело до ноката, зауздајте пиромана!", "Болнице ће нам остати без лекова!", "За Куртијеву 'демократију' не дам ни пет пара!", "И Немањићи су ковали динаре!", и друге.

Присутни су и председник и потпредседник Српске листе Златан Елек и Драгоша Миловић. Душанка Ђоровић, из Удружења уједињених пензионера рекла је да су грађани приморани на улици да остваре елементарна права и запитала шта су скривили да им се то деси. "Позивамо читав демократски свет да их чије и не остане нем.

Потребно нам је да се укибне ова одлука. Та одлука је потребна да се омогичћи да живимо као свет нормалан", рекла је она. Драгана Миленковић, редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици обратила се у име професора факултета и рекла да је одлука ЦБК дискриминаторна и да угрожава опстанак срба на КиМ, а као родитељ да се питају како да плате школарине, хране.

"Динар је опстајао овде и у најгорем времено окупације, његовим укидањем укида се живот противно универзалним вредностима на којима почива ЕУ, Да ли је устав Косова јачи од свих међународних споразума и стандарда. Како то важи када нам треба укинути права а не када треба вратити земљиште манаститу Дечани или имовину грађанима.

Уместо да идемои у правцу нормализације и дијалога имамо потез који нас враћа 10 година уназад", рекла је она.

Додала је да је јасно је да је увођење евра начин обрачуна са српским народом "Ово није корак ка миру и стабилизацији. Ради се о чловеку који је заговорник екстремног популизма. Јасна порука представницима ЕУ - не дозволите да један човек угрози стабилизацију и кр у региону", рекла је она.

(Тањуг) Фото:Курир

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Питање

12.02.2024 12:46

Где су они сто викасе ‘Ацо Србине’ и шта раде? Мислим да су на Дедињу код Аце србина а ви сетајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

12.02.2024 12:47

Па ста се буне, ионако це кад тад у Србији увести Еуро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хцл

12.02.2024 12:49

Каква глупост, па само изврсите конверзију динара у еуро и тјт. Питам се да ли се овако буди Србадија по Европи кад не добију плате у динарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

12.02.2024 12:49

Србуј већ 36г

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

12.02.2024 12:51

Претворите Еуре у динаре и ријешенм проблем. Чему протести ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

12.02.2024 12:58

Умјесто да ћуте, ови силом хоће завршити ко Срби у Хрватској, само наставите, не гине вам нова олуја од шиптара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армирац

12.02.2024 14:56

Митинзи и тако ево вец 40 година ето докле се досло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

12.02.2024 15:22

Прица се срби на косову немају права а свки дан неки протести код нас у РС су протести забрањени .Мозе али си изгубио посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.02.2024 18:46

Овај народ је заведен,неку и само га искориштавају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

13.02.2024 13:07

Ко их је завео? Они се боре за опстанак и голи зивот на својој земљи, јер их сиптарски терористи прогањају, убијају. Тако би било и нама у дејтонки, да није створена Српска.

Name

Балкански гонич

13.02.2024 03:04

Још само да се појави неки Слободан Милошевић и да каже нико не смије да вас бије. И ето рата као 90 тих. Зар више није доста ратова и убијања, стварно смо примитивна Балканска варварска племена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

13.02.2024 05:54

Нема предаје!!!Нема предаје!!Нема предаје!!! То рече ко? Шта би,продао вас је браћо наивни Срби 😢

ОДГОВОРИТЕ