Veliki protest Srba u K. Mitrovici: "Ovo je okupacija"

Intoniranjem himne Srbije počeo je veliki protestni opštenarodni skup kojim građani žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj, posebno zbog odluke Prištine o ukidanju dinara.

Srbija 12.02.2024 | 12:33
Veliki protest Srba u K. Mitrovici: "Ovo je okupacija"

Skup je počeo u severnom delu Kosovske Mitrovice, na glavnom šetalistu u blizini Trga Braće Milić, a prisutno je nekoliko hiljada građana iz svih delova Kosova i Metohije od Štrpca, Pomoravlja, Centralnog Kosova, Severa KiM.

Prisutni nose zastave Srbije i transparent "UN USA 1244 HELP", "Evropo otvori oči", "Bez socijalnih primanja nećemo imati ni za hranu", "Ovo je okupacija". "Penziju sam čitav život sticao, ne dam je Kurtiju", "Kurti, zašto nam decu u vrtiću ostavljaš bez mleka?", "Nećete nas proterati sa naših ognjišta!", "Kurti nam zabranjuje plate i penzije!", "Od čega da kupimo lekove kad nam dinar uzimate?", "Neka ambasadori pređu sa reči na dela!", "Evropo, dogorelo do nokata, zauzdajte piromana!", "Bolnice će nam ostati bez lekova!", "Za Kurtijevu 'demokratiju' ne dam ni pet para!", "I Nemanjići su kovali dinare!", i druge.

Prisutni su i predsednik i potpredsednik Srpske liste Zlatan Elek i Dragoša Milović. Dušanka Đorović, iz Udruženja ujedinjenih penzionera rekla je da su građani primorani na ulici da ostvare elementarna prava i zapitala šta su skrivili da im se to desi. "Pozivamo čitav demokratski svet da ih čije i ne ostane nem.

Potrebno nam je da se ukibne ova odluka. Ta odluka je potrebna da se omogičći da živimo kao svet normalan", rekla je ona. Dragana Milenković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici obratila se u ime profesora fakulteta i rekla da je odluka CBK diskriminatorna i da ugrožava opstanak srba na KiM, a kao roditelj da se pitaju kako da plate školarine, hrane.

"Dinar je opstajao ovde i u najgorem vremeno okupacije, njegovim ukidanjem ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva EU, Da li je ustav Kosova jači od svih međunarodnih sporazuma i standarda. Kako to važi kada nam treba ukinuti prava a ne kada treba vratiti zemljište manastitu Dečani ili imovinu građanima.

Umesto da idemoi u pravcu normalizacije i dijaloga imamo potez koji nas vraća 10 godina unazad", rekla je ona.

Dodala je da je jasno je da je uvođenje evra način obračuna sa srpskim narodom "Ovo nije korak ka miru i stabilizaciji. Radi se o človeku koji je zagovornik ekstremnog populizma. Jasna poruka predstavnicima EU - ne dozvolite da jedan čovek ugrozi stabilizaciju i kr u regionu", rekla je ona.

(Tanjug) Foto:Kurir

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Pitanje

12.02.2024 12:46

Gde su oni sto vikase ‘Aco Srbine’ i šta rade? Mislim da su na Dedinju kod Ace srbina a vi setajte.

ODGOVORITE
Name

Damir

12.02.2024 12:47

Pa sta se bune, ionako ce kad tad u Srbiji uvesti Euro.

ODGOVORITE
Name

Hcl

12.02.2024 12:49

Kakva glupost, pa samo izvrsite konverziju dinara u euro i tjt. Pitam se da li se ovako budi Srbadija po Evropi kad ne dobiju plate u dinarima.

ODGOVORITE
Name

Mi

12.02.2024 12:49

Srbuj već 36g

ODGOVORITE
Name

Veteran

12.02.2024 12:51

Pretvorite Eure u dinare i riješenm problem. Čemu protesti ??

ODGOVORITE
Name

Super

12.02.2024 12:58

Umjesto da ćute, ovi silom hoće završiti ko Srbi u Hrvatskoj, samo nastavite, ne gine vam nova oluja od šiptara.

ODGOVORITE
Name

Armirac

12.02.2024 14:56

Mitinzi i tako evo vec 40 godina eto dokle se doslo.

ODGOVORITE
Name

neznam

12.02.2024 15:22

Prica se srbi na kosovu nemaju prava a svki dan neki protesti kod nas u RS su protesti zabranjeni .Moze ali si izgubio posao.

ODGOVORITE
Name

Istina

12.02.2024 18:46

Ovaj narod je zaveden,neku i samo ga iskorištavaju!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

13.02.2024 13:07

Ko ih je zaveo? Oni se bore za opstanak i goli zivot na svojoj zemlji, jer ih siptarski teroristi proganjaju, ubijaju. Tako bi bilo i nama u dejtonki, da nije stvorena Srpska.

Name

Balkanski gonič

13.02.2024 03:04

Još samo da se pojavi neki Slobodan Milošević i da kaže niko ne smije da vas bije. I eto rata kao 90 tih. Zar više nije dosta ratova i ubijanja, stvarno smo primitivna Balkanska varvarska plemena.

ODGOVORITE
Name

Grga

13.02.2024 05:54

Nema predaje!!!Nema predaje!!Nema predaje!!! To reče ko? Šta bi,prodao vas je braćo naivni Srbi 😢

ODGOVORITE