Град соли остаје без соли - потребна су нова налазишта

Тузла - град соли - остаје без соли, пишу федерални медији, наводећи да су потребна нова налазишта како би се избјегле посљедице по индустрију цијелог кантона.

Босна и Херцеговина 12.02.2024 | 10:43
Град соли остаје без соли - потребна су нова налазишта

Со је минерал за који се подручју данашње Тузле веже још од доба Илира. Али, модерно доба и све масовнија експлоатација могли би, уколико се током наредних деценија не пронађу нова богата лежишта, довести до тога да овај град изгуби епитет града соли.

Изазвало би то и далекосежне посљедице по хемијску индустрију овог кантона, али и шире. У Руднику соли Тузла све наде за сада полажу у још недовољно истражени локалитет Расовац.

Главни потрошачи сланице, која долази из Рудника соли Тузла, јесу фабрике Шишеџам сода Лукавац и Солана Тузла, те у мањој количини туристички комплекс Паноника.

Колико је осигурање довољних количина слане воде битно за рад и развој ових фирми, али и генерално хемијске индустрије ТК, најбоље говоре подаци о расту извоза у прошлој години.

"Двадесет посто је када говоримо о соли, још 26 посто анорганске хемије и тоалетних производа, то су детерџенти негдје 98 посто. То је нешто што нам сигурно даје за право да кажемо да ми требамо у томе се развијати и тај дио наставити и плански радити", наводи Недрет Кикановић, предсједник Привредне коморе ТК, преноси "Бизнис инфо".

Међутим, то неће бити могуће уколико Рудник соли не буде упоредо повећавао своју производњу, која ће на основу исказаних потреба купаца у наредне четири године годишње износити око 4,4 милиона кубних метара сланице, што је уједно максимални капацитет рудника.

Са друге стране, повећање капацитета рудника значило би брже трошење залиха камене соли на једином активном налазишту – Тетими и хитније проналажење нових лежишта камене соли.

"Са прогнозним вриједностима лежишта на погонима Тетима вијек трајања би био још 20 до 25 година. Уколико не будемо кренули сада са активностима истраживања, бојим се да бисмо закаснили и тиме угрозили хемијску индустрију, односно све потенцијалне купце и нас као рудник", упозорава Нермин Балуковић, директор Рудника соли Тузла.

Потенцијално ново налазиште у околини Тузле је локалитет Расовац, на којем су крајем 80-их година прошлог вијека направљене три бушотине, на дубини до 1.200 метара, од којих је једна показала постојање соли.

"Со је верификована само на Расовцу и ту је јасна ситуација, не треба пуно лутати него само инвестирати", поручује Ријад Башић, помоћник министра за индустрију енергетику и рударство ТК.

А инвестирати би требало, прије свега, у 30-ак нових бушотина.

"Тек након одређених истражних радњи које су базиране само на истражним бушотинама, као најсигурнијим истражним радовима, извршиће се тзв. контурирање лежишта, тј. утврдиће се његова просторна оријентација: дужина, ширина, дебљина… Наравно, утврдиће се и квалитативна својства", објашњава проф. др Елвир Бабајић, водитељ Одсјека за геологију Рударско-геолошко-грађевинског факултета у Тузли.

Даљња истраживања Расовца би могла бити настављена наредне године уколико Рудник соли прибави потребне дозволе од локалних власти, будући да се потенцијално лежиште простире тек неколико километара од градског језгра.

(Бизнис.инфо) Фото: Клиx/Архив

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

075

12.02.2024 11:16

Толико је "здрава" тузланска со да пола Тузлака купује "пашку сол", дакле морску! И гдје је логика да је морска сол, боља од тузланске, јефтинија у Тузли од тузланске! Нафта пронађена у Пожарници, Ковачевом селу, Црном блату, изнад насеља Драгодол у Тузли на Пискавици, а литиј, бор и остало као и у Лопарама нађени изнад градског насеља Солина, у Дријенчи, Горњој Ободници! У најави огроман екоцид свих нас који живимо на сјеверо-истоку БиХ, у оба ентитета а и у Дистрикту Брчко јер дио Мајевице и њима "припада"! Пишем из Тузле БТW!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 075

13.02.2024 07:35

Немој да лажеш да пола Тузлака користе Пашку со. Ти мислиш ако је користиш, да је користи пола Тузле. Поистовјетио си себе са пола Тузле. Не вриједиш толико земо.

Name

Татар

12.02.2024 12:10

Знаци бицемо неслани ко и досад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бит ће

12.02.2024 12:23

цијела Тузла једну козу музла, налазишта нису непресушна, то се експлоатише још ид доба Турака, туз на турском значи сол.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

14.02.2024 15:25

Ако нема соли бице сира!

Name

Мајевица

12.02.2024 12:27

Највећа налазишта соли су у дијелу Мајевице код Лопара, тачније у селу Лабуцка и то су открили начни истраживачи са Рударског факултета у Београду током 60 тих година прошлог вијека.

ОДГОВОРИТЕ