Grad soli ostaje bez soli - potrebna su nova nalazišta

Tuzla - grad soli - ostaje bez soli, pišu federalni mediji, navodeći da su potrebna nova nalazišta kako bi se izbjegle posljedice po industriju cijelog kantona.

Bosna i Hercegovina 12.02.2024 | 10:43
Grad soli ostaje bez soli - potrebna su nova nalazišta

So je mineral za koji se području današnje Tuzle veže još od doba Ilira. Ali, moderno doba i sve masovnija eksploatacija mogli bi, ukoliko se tokom narednih decenija ne pronađu nova bogata ležišta, dovesti do toga da ovaj grad izgubi epitet grada soli.

Izazvalo bi to i dalekosežne posljedice po hemijsku industriju ovog kantona, ali i šire. U Rudniku soli Tuzla sve nade za sada polažu u još nedovoljno istraženi lokalitet Rasovac.

Glavni potrošači slanice, koja dolazi iz Rudnika soli Tuzla, jesu fabrike Šišedžam soda Lukavac i Solana Tuzla, te u manjoj količini turistički kompleks Panonika.

Koliko je osiguranje dovoljnih količina slane vode bitno za rad i razvoj ovih firmi, ali i generalno hemijske industrije TK, najbolje govore podaci o rastu izvoza u prošloj godini.

"Dvadeset posto je kada govorimo o soli, još 26 posto anorganske hemije i toaletnih proizvoda, to su deterdženti negdje 98 posto. To je nešto što nam sigurno daje za pravo da kažemo da mi trebamo u tome se razvijati i taj dio nastaviti i planski raditi", navodi Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK, prenosi "Biznis info".

Međutim, to neće biti moguće ukoliko Rudnik soli ne bude uporedo povećavao svoju proizvodnju, koja će na osnovu iskazanih potreba kupaca u naredne četiri godine godišnje iznositi oko 4,4 miliona kubnih metara slanice, što je ujedno maksimalni kapacitet rudnika.

Sa druge strane, povećanje kapaciteta rudnika značilo bi brže trošenje zaliha kamene soli na jedinom aktivnom nalazištu – Tetimi i hitnije pronalaženje novih ležišta kamene soli.

"Sa prognoznim vrijednostima ležišta na pogonima Tetima vijek trajanja bi bio još 20 do 25 godina. Ukoliko ne budemo krenuli sada sa aktivnostima istraživanja, bojim se da bismo zakasnili i time ugrozili hemijsku industriju, odnosno sve potencijalne kupce i nas kao rudnik", upozorava Nermin Baluković, direktor Rudnika soli Tuzla.

Potencijalno novo nalazište u okolini Tuzle je lokalitet Rasovac, na kojem su krajem 80-ih godina prošlog vijeka napravljene tri bušotine, na dubini do 1.200 metara, od kojih je jedna pokazala postojanje soli.

"So je verifikovana samo na Rasovcu i tu je jasna situacija, ne treba puno lutati nego samo investirati", poručuje Rijad Bašić, pomoćnik ministra za industriju energetiku i rudarstvo TK.

A investirati bi trebalo, prije svega, u 30-ak novih bušotina.

"Tek nakon određenih istražnih radnji koje su bazirane samo na istražnim bušotinama, kao najsigurnijim istražnim radovima, izvršiće se tzv. konturiranje ležišta, tj. utvrdiće se njegova prostorna orijentacija: dužina, širina, debljina… Naravno, utvrdiće se i kvalitativna svojstva", objašnjava prof. dr Elvir Babajić, voditelj Odsjeka za geologiju Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.

Daljnja istraživanja Rasovca bi mogla biti nastavljena naredne godine ukoliko Rudnik soli pribavi potrebne dozvole od lokalnih vlasti, budući da se potencijalno ležište prostire tek nekoliko kilometara od gradskog jezgra.

(Biznis.info) Foto: Klix/Arhiv

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

075

12.02.2024 11:16

Toliko je "zdrava" tuzlanska so da pola Tuzlaka kupuje "pašku sol", dakle morsku! I gdje je logika da je morska sol, bolja od tuzlanske, jeftinija u Tuzli od tuzlanske! Nafta pronađena u Požarnici, Kovačevom selu, Crnom blatu, iznad naselja Dragodol u Tuzli na Piskavici, a litij, bor i ostalo kao i u Loparama nađeni iznad gradskog naselja Solina, u Drijenči, Gornjoj Obodnici! U najavi ogroman ekocid svih nas koji živimo na sjevero-istoku BiH, u oba entiteta a i u Distriktu Brčko jer dio Majevice i njima "pripada"! Pišem iz Tuzle BTW!!

ODGOVORITE
Name

Re 075

13.02.2024 07:35

Nemoj da lažeš da pola Tuzlaka koriste Pašku so. Ti misliš ako je koristiš, da je koristi pola Tuzle. Poistovjetio si sebe sa pola Tuzle. Ne vrijediš toliko zemo.

Name

Tatar

12.02.2024 12:10

Znaci bicemo neslani ko i dosad

ODGOVORITE
Name

Bit će

12.02.2024 12:23

cijela Tuzla jednu kozu muzla, nalazišta nisu nepresušna, to se eksploatiše još id doba Turaka, tuz na turskom znači sol.

ODGOVORITE
Name

realnost

14.02.2024 15:25

Ako nema soli bice sira!

Name

Majevica

12.02.2024 12:27

Najveća nalazišta soli su u dijelu Majevice kod Lopara, tačnije u selu Labucka i to su otkrili načni istraživači sa Rudarskog fakulteta u Beogradu tokom 60 tih godina prošlog vijeka.

ODGOVORITE