Смањење штете од пушења: глобална здравствена агенда

Концепт смањења штете од пушења позива кориснике да пређу на никотинске производе који су доказано мање штетни од производа који сагоријевају духан, односно цигарета. Представљање мање штетних духанских производа довело је до великих промјена комерцијалног, клиничког, јавно здравственог и законодавног оквира. Примјена стратегије за смањење штете надопуњује мјере контроле пушења које су на снази. 

Здравље 21.04.2023 | 09:39
Смањење штете од пушења: глобална здравствена агенда

Концепт смањења штете од пушења вјерује да је најбољи правац дјеловања престати пушити у потпуности или не почети уопште, али евидентно је да велики број људи наставља да пуши упркос спознаји о ризицима по здравље. Овај концепт заговара потпуни прелазак на алтернативе које смањују ризик у поређењу са цигаретама које сагоријевају духан. 

Према Међународном пакту о економским, друштвеним и културним правима, свако има право на најбоље психичко и ментално здравље које може да постигне односно утврђује да реализација права на контролу сопственог здравља и тијела захтијева различите објекте, робе, услуге и услове. За одрасле пушаче, то укључује слободу избора мање штетних алтернатива цигаретама које сагоријевају духан или рискантним духанским производима који се конзумирају орално.

Како би адресирали високу стопу пушења, неке државе су стратегију смањења штете инкорпорирале у националне агенде и постигле запањујуће резултате. Јапан је, примјерице, смањио број пушача за 42 одсто у само пет година, законски регулирајући мање штетне алтернативе засноване на технологији загријавања духана. Слично, Велика Британија биљежи смањење од 6.9 одсто. И државе, попут Новог Зеланда, Италије, Француске, Њемачке, Шпаније, Филипина, Кине, Норвешке и Исланда, забиљежиле су значајан пад продаје цигарета у протеклим годинама. Заједнички елемент у свим наведеним случајевима је осигуран приступ мање штетним алтернативама. 

Усвајањем практичног и логичног приступа каквог нуди концепт смањења штете од пушења, изгледно је постизање значајних бенефита за јавно здравство.

(ЗИ Публиц Релатионс Цонсултанцy) Фото:  Фреепик