НЕ слушалицама за ухо, дозволите ушима да дишу

Продаја бежичних слушалица је у великом порасту, што значи да ће они који их имају много више времена проводити са слушалицама у ушима. Као резултат тога, можда ће приметити да су им уши много лепљивије. Шта се заправо дешава са нашим ушима када носимо слушалице?

Здравље 03.01.2023 | 20:31
НЕ слушалицама за ухо, дозволите ушима да дишу

Иако су бежичне слушалице прилично нове на тржишту, већ постоји велики број истраживања која прате последице дуготрајне употребе слушних апарата који раде на сличном принципу као бежичне слушалице. Резултати ових истраживања показјују да дугорочна употреба слушних уређаја може довести до проблема са лучењем ушне масти.

Чему служи ушни восак?

Производња ушне масти (познате и као церумен) је нормалан процес код људи и многих других сисара. У близини отвора ушног канала увек треба да постоји танки слој воска.

Ушни восак је водоотпоран и има заштитну функцију. Он делује тако што влажи кожу спољашњег ушног канала и делује као заштитни механизам за спречавање инфекције, пружајући препреку инсектима, бактеријама и води. Влажан ушни восак је жућкаст и лепљив, док је суви више беле боје.

У ствари, ушни восак је толико ефикасан, да постоје извештаји како се у 19. веку користио као ефикасан балзам за испуцале усне.

Ушни восак је природна супстанца која се производи у спољном делу ушног канала. Настаје излучивањем уљних и знојних жлезда које ослобађају фоликули длаке, а затим задржавају прашину, бактерије, гљивице, длачице и мртве ћелије коже у облику воска.

Спољни ушни канал може се сматрати као систем покретних степеница, при чему се восак увек креће према споља, спречавајући да се уши испуне мртвим ћелијама коже. Овом кретању воска ка споља помажу и природни покрети вилица, а када ушни восак дође до краја уха, једноставно испадне.

Како слушалице утичу на ове процесе

Ухо се само чисти и најбоље обавља своју функцију уколико нема других препрека. Међутим, све што блокира нормално напредовање ушног воска ка споља може изазвати проблеме.

Уобичајена употреба уређаја за уши не доводи често до проблема, али продужена употреба слушалица, на пример, ако их оставите по цео дан, могле би:

– Зато што се ушни восак накупља, згушњава и тешко се природним путем избацује;

– Згуснути ушни восак може изазвати упалу. Долази до миграције белих крвних зрнаца у ушни канал и повећава се број ћелија које праве препреку;

– Утиче на проток ваздуха и зауставља исушивање влажне ушне масти. Када ушни восак задржава своју лепљивост током дужег временског периода, подстиче накупљање;

– Слушалице задржавају зној и влагу у ушима, чинећи их склонијим бактеријским и гљивичним инфекцијама;

– Стварају препреку природном избацивању ушног воска, што на крају стимулише секрецију жлезда и повећава производњу ушног воска;

– Слушалице смањују укупну хигијену ушију, ако јастучићи слушалица нису правилно очишћени или су контаминирани бактеријама или инфективним агенсима;

– Оштећују слух ако је јачина звука превисока.

Уколико се накупи превише ушног воска то може проузроковати и проблеме са слухом, али изазвати и симптоме као што су бол, несвестица, зујање у ушима, свраб и вртоглавица.

Слушалице које се носе преко ушију могле би мало да помогну уколико више времена морате да проводите слушајући. Оне бар донекле омогућавају додатни проток ваздуха у поређењу са слушалицама које се убацују у ухо и бубицама.

Међутим, ни то није довољно добро као оставити уши отворене за спољни ваздух, па се и даље може накупити ушни восак.

Ипак, с обзиром на то да не затварају ушни канал, мања је вероватноћа да ће слушалице преко ушију изазвати сабијање ушног воска или унети бактерије или патогене у ушни канал.

Уши чачкајте лактовима

У већини случајева најбољи начин за контролу ушног воска је да га оставите на миру. Не препоручује се често коришћење памучних штапића за уши јер то може увући ушни восак назад у ушни канал. Стари лекарски савет гласи да уши чистимо лактом – другим речима, не стављајте ништа унутра!

Неке традиционалне методе, попут капи маслиновог уља или восак од свећа, такође могу имати нежељене ефекте и нису од помоћи.

У сваком случају, наше уши имају задивљујућу способност самочишћења и требало би да учинимо све да не ометамо тај природни процес.

У већини случајева слушалице неће створити проблеме, али ипак ће бити од помоћи да будемо свесни колико времена проводмо носећи их. Наравно, увек треба водити рачуна да јачина звука буде у границама безбедног.

(РТС Фото: Профимедиа) 

Коментари / 0

Оставите коментар