У језеру Лох Нес ипак нема ДНК чудовишта

Уколико Неси постоји, добро се крије. Чудовиште из Лох Неса се налази у језеру већ преко 1. 000 година, барем у машти људи.

Занимљивости 14.09.2019 | 07:27
У језеру Лох Нес ипак нема ДНК чудовишта
Прочешљавање вода Лох Неса, које су извели научници, открило је да у језеру не постоје никакви трагови ДНК који би могао припадати било каквој врсти чудовишта, што гомила доказе да Неси заправо не постоји.

Генетичар Нил Гемел с Отаго универзитета на Новом Зеланду је рекао да прочешљавање ДНК у овом језеру није показало знакове да је то дом било каквих великих рептила или водених диносауруса.

Огроман рептил и водени диносаурус су само неке од теорија које се већ годинама користе како би објасниле мистериозно чудовиште које је наводно виђено неколико пута од тридесетих година прошлог вијека до данас. Гемел је рекао да је тест утврдио више од 3.000 врста које живе поред или у језеру, укључујући рибе, јелене, птице, људе и бактерије.

"Нисмо нашли велике рептиле. Заправо, нисмо нашли никакве рептиле", рекао је Гемел и додао:

"Тестирали смо много идеја, али ништа није упалило".

Оно што јесте откривено је да Лох Нес садржи много јегуља. Научници кажу да је могуће да су људи који су видјели Неси заправо видјели огромне јегуље. "Од 250 узорака воде које смо узели, скоро сваки посједује трагове јегуља. Али да ли су те јегуље огромне? Не знамо", рекао је Гемел.

Легенда о Неси се први пут појавила у шестом вијеку, када је један ирски монах наводно зауставио Неси док је нападала пливача тако што је позвао Бога и наредио чудовишту да оде.

Легенда о чудовишту у Лох Несу, шкотском језеру које је једно од највећих у Британији (седам милијарди кубних метара), преживјела је све до 1930. године, када су шкотске новине објавиле да је Неси опет виђена.

Након неколико година познате лондонске новине су објавиле познату фотографију наводног чудовишта. "Одмах на почетку сам рекао да не вјерујем у чудовишта, и даље је тако, али зар не би било супер да сам погријешио?", рекао је Гемел.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар