Хитлеров комплекс постаје најдужи хостел на свијету

Хитлеров комплекс „Снага кроз одмор“ на острву Ригена планиран за 20. 000 гостију бизарна је историјска оставштина. Репортерка ДW је 2005. године тамо затекла руине. Када се ове године тамо вратила, изненадила се…

Путовања 05.09.2019 | 10:35
Хитлеров комплекс постаје најдужи хостел на свијету
Морски поветарац пробија се кроз наше јакне. Облаци су сиви, као и руине поред којих пролазимо. Блок до блока зграда протеже се дуж обале километрима. Као кад у сну трчиш, а никако да дођеш до циља. 

Тако сам у јануару 2005. доживела „Колоса из Проре“ на острву Ригену који је по налогу Адолфа Хитлера 1930-тих година саградио нацистички архитекта Клеменс Клоц. 

Циљ је био да 20.000 људи истовремено може да проведе одмор у комплексу дугачком скоро пет километара и то у организацији националсоцијалистичке организације „Снага кроз одмор“ (КдФ). Њен задатак било је нормирање и контрола слободног времена Немаца. Свих 10.000 соба требало је да има поглед на море због чега је грађевина тако дугачка.

Споменик мегаломанији

Прора је пројекат који сведочи о мегаломанији нацистичке владе. Али и о њеној неспособности. Када је 1939. године започео Други светски рат, грађевински радови су обустављени. Комплекс никада није отворен. Ниједан туриста КдФ-а никада није боравио у тзв. „Одмаралишту 20.000“.

Уместо тога, зграде које су до тада биле саграђене, коришћене су у војне сврхе, као касарне – најпре у Хитлеровом Рајху, а потом у ДДР-у. Након пада Берлинског зида и поновног уједињења Немачке, комплекс је добио статус историјског споменика. У њега су се уселили музеји и уметнички атељеи. Међутим, већи део најдужег комплекса такве врсте на свету једноставно је пропадао.

Идила на сунчаној обали

Лето је 2019. године. На обали Балтичког мора је сунчано. Коса ми је мокра од пливања. Гледам децу како се играју на Проровој „златној плажи“, једној од најлепших на Балтичком мору. Мали дечак спасава медузе тако што их носи назад у море. Један заљубљени пар се опустио у лежаљкама. Породице пуштају змајеве.

Спасиоци с нових осматрачница надгледају купаче. Прора је од 2018. године и званично постала одмаралиште. Шеталиште суседног модерног одмаралишта Бинц продужено је до тог места. Туристи сада долазе и у некадашње купалиште КфД.

Блок ИИ тог комплекса тешко успевам да препознам. Сада је обојен у бело, а балкони су у стаклу. У том делу налази се луксузни хотел.

Овога пута на ходам, комплекс обилазим бициклом. Данас ту може да се изнајми бицикл, а ту су и фризерски салон, један бутик, неколико кафића, ресторана и пекара. Ту је и документациони центар у којем се може видети Прора из 2004. године. Многе туристе баш то интересује.

„Овде смо дошли због прелепе локације директно на плажи. А и место је добра повезано возом. У поређењу са Бинцом, овде је доста јефтиније“, каже брачни пар који је ту са 13-годишњим сином дошао из Рајнланд Фалца: „Пошто смо већ неколико пута били овде, желимо да сазнамо и нешто о историји овог места“.

Најдужи хостел на свету

Остали делови тог колоса углавном су велика градилишта. Биће отворени рецимо супермаркет и лекарска ординација. У једном од блокова ради се на санацији станова, међу којима су и станови за сениоре.

Прора, његова прошлост, архитектура и обнова споменика – што је поверено приватним инвеститорима – све је то и даље контроверзно. Неки посетиоци сматрају да је комплекс депресиван. Други су срећни што није срушен. И ту почиње дискусија. Контроверзни комплекс тема је многих разговора, туристи готово свуда о томе размењују мишљења.

Колос је постао место сусрета. Још увек је то импресиван споменик, али сада је и атрактивна дестинација за одмор, отворена за све који желе да време проведу на једној од најлепших плажа у Немачкој. За мене – јединствена мешавина.

(ДW)

Коментари / 0

Оставите коментар