"Сибирски Малдиви"

Бистро плаво језеро у Сибиру, недалеко од Новосибирска, чија је боја резултат хемијске реакције токсичног отпада из локалне електране, представља сензацију коју називају "Сибирски Малдиви".

Путовања 15.07.2019 | 09:06
"Сибирски Малдиви"
Ова тиркизна вода привлачи велики број људи који се фотографишу поред језера и на друштвеним мрежама поред слика пишу шаљиве коментаре попут "Није Чернобиљ, али је и даље опасно" и "Није опасно пливати овде. Следећег јутра ноге су ми поцрвенеле и сврбе ме два дана, али онда је све прошло. Али шта не бисте радили због таквих слика?". Тај корисник је додао да је вода "киселог укуса".

Еколози, међутим, упозоравају да не би требало долазити у контакт са водом. Руски еколог Дмитриј Шахов упозорио је да вода може изазвати алергијске реакције или чак хемијске опекотине ако се прогута или додирне.

"Ова вода је засићена тешким металима и штетним супстанцама", рекао је он.

Локални становници не морају да одлазе у тропске крајеве како би направили фотографије тиркизне воде за друштвене мреже.

"Можемо их упоредити једино са сликама Малдива", рекао је један локални становник. Свакога дана овде се фотографише на стотине људи, од инфлуенсера до младенаца.

Сибирска компанија за производњу електричне енергије саопштила је да је распоредила стражаре како би штитили околину од преступника, али и инсистира да језеро не представља опасност за животну средину.



Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар