Грађани Србије без визе у арапске земље

Држављани Србије од 12. маја 2019. године могу путовати без визе у Уједињене Арапске Емирате, дакле посетити Дубаи и Абу Даби, као и остале знаменитости ове државе, како је то најављено у септембру прошле године.

Путовања 17.05.2019 | 16:01
Грађани Србије без визе у арапске земље
Држављани Србије од 12. маја 2019. године могу путовати без визе у Уједињене Арапске Емирате, дакле посетити Дубаи и Абу Даби, као и остале знаменитости ове државе, како је то најављено у септембру прошле године, преносе Даљине.рс.

Наиме, како се званично наводи, протокол између Влада Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата о изменама и допунама претходног Споразума о укидању виза за дипломатске, службене и специјалне пасоше, потписан у Њујорку 26. септембра 2018. године, ступио је на снагу 12. маја 2019. године. Овим Протоколом проширен је безвизни режим и на носиоце обичних пасоша обе државе, који имају право на улазак, излазак, транзит и боравак на територији друге државе до 90 дана.

Држављани Србије који желе да посете УАЕ треба да знају да рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци.

Царинска процедура приликом уласка у УАЕ је брза и ефикасна, а личне ствари се не царине. Износ, односно висина новчаних средстава по дану не представља услов за улазак у Емирате, али приликом уношења и изношења новца потребно је надлежним царинским органима пријавити суме веће од 100.000 дирхама.

Што се тиче акцизне робе могуће је унети цигарете у вредности од 2.000 дирхама или максимално 400 комада цигарета. Дозвољен је унос цигара до износа од 3.000 дирхама, као и поклони, укључујући и парфеме, до износа од 3.000 дирхама.

Треба бити опрезан, јер садржаји који су штампане ствари, ЦД или видео филмови, који вређају исламску веру или представљају верску пропаганду, као и пиратски видео и аудио материјали, као и нелегални рачунарске софтвер биће одузети приликом уласка на територију Уједињених Арапских Емирата.

Техничка роба се може уносити уз претходну пријаву царинским органима.

Наравно, у УАЕ није дозвољено уношење било које дроге односно наркотика. Исто се односи и на оружје и муницију. Забрањено је конзумирање било каквих опијата, чак и пре уласка на територију Емирата.

Уједињени Арапски Емирати су држава на Блиском истоку која је богата нафтом и заузима територију југоисточног дела Арабијског полуострва уз Персијски залив у региону југозападне Азије.

Састоји се од шест емирата: Абу Даби, Дубаи, Шарџа, Ум ел Кајвејн и Фуџејра. Дубаи је најнасељенији емират са 35,6 одсто становништва у држави док Абу Даби има највећу површину. Најнасељенији град у УАЕ је Дубаи са око 1,2 милиона становника, док су остали велики градови Абу Даби, Шарџа и Фуџаира.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

радодајка

18.05.2019 08:13

Отвара се ново богато тржиште ухухууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која бјдалетина

18.05.2019 20:41

Пå они не могу да пишају без наргиле. Немате ви понуду за њих. Паре, наравно, можете трошитј, а другарице с железничке могу нешто и девизно да зараде. Држава макро својих држављана.