Жучне расправе чувају здравље

Испитаници који су осећали тензију и били преплављени негативним емоцијама које су задржавали у себи, испољавали су симптоме физичких тегоба, од болова до озбиљнијег оболевања.

Здравље 09.05.2019 | 11:45
Жучне расправе чувају здравље
Особе које отворено изражавају љутњу и бес у расправама су здравије од оних које бес потискују и повлаче се из конфликта, тврде истраживачи Универзитету Мичиген, након анализирања података 2.000 учесника старости између 33. и 84. године. Испитаници који су осећали тензију и били преплављени негативним емоцијама које су задржавали у себи, испољавали су симптоме физичких тегоба, од болова до озбиљнијег оболевања.

За разлику од њих, испитаници који су се, рецимо, упуштали у расправу током преподнева, после подне су осећали апсолутни мир, без иједног узнемиравајућег симптома. Ниво кортизола, хормона стреса, код њих је био низак у односу на испитанике који су све задржавали у себи.

Стога, ниједан конфликт не треба да се гуши, већ расправом треба да се дође до решења, без обзира на то да ли је реч о несугласицама са директором, супружником, децом или неким другим из окружења, поручују истраживачи.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар