Добра година за свјетски туризам

Протекла година је била врло добра за глобални туризам, будући да је регистровано чак 1,4 милијарде долазака туриста широм света, што је за шест одсто више него годину дана раније, показао је извештај Светске туристичке организације Уједињених нација (УНWТО).

Путовања 28.01.2019 | 14:38
Добра година за свјетски туризам
Та организација је претходно очекивала да ће ова цифра бити достигнута 2020. године, али се то остварило раније, делом захваљујући снажнијем економском расту, визним олакшицама и повољнијим авио-путовањима.

"Раст туризма у последњих неколико година потврђује да је овај сектор данас један од најснажнијих покретача економског раста и развоја", навео је генерални секретар УНWТО-а Зураб Пололикашвили у саопштењу објављеном на званичној интернет страници те светске организације.

Туризам на Блиском истоку је порастао за десет одсто у односу на годину дана раније, а у Африци за седам одсто. Азијско-пацифички регион и Европа остварили су раст од по шест посто, а Јужна и Северна Америка повећање у доласцима туриста од три одсто.

Очекује се да ће прогноза УНWТО за ову годину бити више у складу са историјским трендовима раста међународног туризма између три и четири посто.

Из УНWТО наводе да ће неизвесност око Брегзита, глобално економско успоравање, геополитичке и трговинске тензије, вероватно донети приступ "сачекај и види" када је реч о путовањима у текућој години.

Међутим, стабилне цене горива, побољшана ваздушна повезаност и раст путовања из земаља у успону, послужиће као позитивни показатељи за ову годину, оцењују у УНWТО.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар