Глава боли и од превише лијекова против главобоље.

Главобоље су један од најчешћих проблема код људи и веома је битно знати због чега и како оне настају.

Здравље 17.01.2019 | 08:13
Глава боли и од превише лијекова против главобоље.
Три главне врсте главобоље су мигрене, напетост и кластер, али постоји још много узрочника и покретача ове тегобе.

"Нерешени стрес може допринети главобољи зато што се напетост јавља када су мишићи врата и власишта напети, а то може бити одговор тела на стрес и анксиозност. Ако вас често боли глава, покушајте схватити да ли сте под великим стресом и како га се решити“, каже докторка Сузан Хачинсон и додаје да код овог проблема помажу психотерапијске интервенције попут когнитивно-бихевиоралне те да оне помажу при депресивним мислима.

Још једна важна ствар коју треба проверити је унос воде, јер дехидрација може изазвати главобољу. Тачан разлог повезаности је непознат, али стручњаци верују да ово има везе са волуменом крви који се смањује кад не добијамо довољно воде.

„Особа треба да проучи своје навике и преиспита свој животни стил“, каже Хачинсонова.

Дехидрација се увиђа кроз претерано жут урин, осећај жеђи и сувих усана. Осим што можете повећати количину воде коју уносите, такође можете јести целер, лубеницу и парадајз.

„Анемија је стање у којем недостаје црвених крвних зрнаца која транспортују кисеоник до ткива у телу, а озбиљнија анемија може узроковати главобољу. За лечење се обратите лекару и урадите претраге које ће вам открити да ли је реч о правој анемији те како ћете је најлакше излечити“, истиче Хачинсон.

Звучи иронично, али превише лекова против главобоље може изазвати главобољу. Претеривање у конзумирању таблета може погоршати бол. Овај проблем се може решити тако што ћете направити драстичну промену у уношењу лекова у организам или тако што ћете поразговарати с лекаром о алтернативним методама.

Кофеин такође може утицати на главобоље јер узрокује вазоконстрикције у крвним жилама, што значи да оне постају мало уже.

„Ако свакодневно конзумирате пића с кофеином, ваше тело се навикава и што их више пијете, оно више зависи од њих. Ако прескочите један дан, ваше крвне жиле се не сужавају и може доћи до главобоље. То онда постаје зачарани круг те ви почињете пити кафу стално у жељи да зауставите главобоље“, каже Хачинсонова и саветује да кофеинске напитке смањите на максимално два и тада нећете имати проблема с главобољом. Додала је и да је, ако желите престати пити кафу у потпуности, најлакши начин да смањујете унос мало по мало, док се не одвикнете, уместо да прекинете одједном", преноси портал Клиx.ба.

Главобоље могу узроковати и проблеми са синусима који врло често изазивају мигрене. У овом случају је препоручљиво одмах посетити доктора да би се што пре започело лечење упале.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар