Усне пуцају због хладноће, али и алергије

Испуцале усне нису нужно последица хладноће и ветра, већ могу да указују на алергију, дерматолошко или неко системско обољење.

Здравље 14.01.2019 | 10:42
Усне пуцају због хладноће, али и алергије
- Уколико су проблем климатски услови испуцала кожа усана лако се обнавља наношењем одговарајућих крема и избегавањем лизања усана - каже Светлана Минић, дерматовенеролог. - Код особа код којих се јављају болне пукотине најчешћи разлог је контактна алергијска реакција на ружеве, креме, пудере, па чак и на пасту за зубе. Неки пут је тешко одредити шта тачно изазива ово стање и потребно је време и пажљиво праћење на који препарат кожа реагује.

Узрок честе иритације коже усана могу да буду и запаљенски процес на зубима, деснима или било где у усној дупљи.

- Перутање и затезање коже усана са отварањем раница може да се јави и као реакција после стоматолошких интервенција, неки пут због механичке повреде или због реакције на неке од супстанци које се користе приликом интервенција - каже наша саговорница.

Компликације настају ако се на иритирану кожу "накалеме" бактеријска или гљивична запаљења.

- Нелечена инфекција може знатно да се прошири и направи велики проблем - каже др Минић. - Код неких аутоимуних, системских болести кожа је генерално слабо хидрирана, па се поред сувих уста и усана јавља и сувоћа коже у целини. Зато, уколико се проблем не повуче после интензинве неге, неопходно је обратити се дерматологу.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар