Боја очију одређује праг бола

Захваљујући научницима са Универзитета у Питсбургу, сада се зна да боја очију показује колики праг бола одређена особа може да поднесе, као и ко је за које спортове талентован.

Здравље 04.12.2018 | 12:33
Боја очију одређује праг бола
За очи се одавно зна да се у њима одсликавају срећа, туга, патња, бес... Међутим, захваљујући научницима са Универзитета у Питсбургу, сада се зна да њихова боја показује колики праг бола одређена особа може да поднесе, као и ко је за које спортове талентован.

Плавооке и зеленооке припаднице нежнијег пола мање осећају бол приликом порођаја у односу на жене са црним и смеђим очима, показало је истраживање. Занимљиво је и да су плавооким особама потребне веће количине алкохола да би се напиле, у поређењу са тамнооким особама.

Зашто је то тако? Научници су одговор пронашли у генима. Прво, постоји 12 различитих комбинација гена који дају одређену боју очима. Међутим, осим што "боје" очи, ти гени утичу и на нека друга дешавања у организму. Па тако, примера ради, меланин који утиче да нечије очи буду тамније, истовремено убрзава реакције у мозгу, због чега је тамноока особа осетљивија на алкохол.

Доказали су и да особе са тамним очима, због карактеристичних комбинација гена, постижу боље резултате у спортовима као што је бејзбол, док су плавооки бољи у активностима где је неопходно планирање, попут играња голфа.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар