Шта треба да знате за путовање крузером

Свако се увек сец́а свог првог пута - било да је у питању пољубац или аутомобил. Исто важи и за крстарење, па је важно да се унапред припремите како би оно било савршено.

Путовања 03.11.2018 | 12:09
Шта треба да знате за путовање крузером
Зато, уколико планирате овако путовање обратите пажњу на све детаље - брод, кабину, одец́у… 

Изаберите право крстарење 

Уместо да проводете дане истражујуц́и крстарења и планове путовања, пронађите туристичког агента који се специјализовао за крстарење и, што је важније, заправо ради многа од њих. Свако крстарење и брод имају своју "личност", а специјалиста за крстарење може да вам помогне да пронађете оно које је најбоље за вас. 

Иако су Кариби, Аљаска и Медитеран најпопуларније дестинације, добар агент може да вам пронађе крстарење на удаљеном индонежанском острву, ако је то оно што вам се више свиђа. Постоје крстарења прилагођена за појединце, парове, породице са децом, старије особе, авантуристе… 

Различити бродови нуде и различите садржаје водене тобогане, кухиње у којима сами кувате, или нуде услуге батлера. Неки бродови су компактни, имају до 125 путника, док има оних огромних који могу да приме и до 5.500 путника, пише Нзхералд. 

Све има своје предности, па тако, на пример, бродови са више садржаја и ресторана одржавају забаву до ситних сати. Мали бродови (мање од 500 путника) могу зато да дођу до лука којима велики не могу да приступе. 

Свакако, без обзира на брод и одредиште, обавезно купите путничко осигурање које вас штити ако се озбиљно разболите, повредите или изгубите пртљаг. 

Изаберите праву кабину 

Избор кабине је обично једноставан: унутрашњост (без погледа), спољашњост (поглед на море са прозором или отворима), балкон (спољна соба са приватним балконом) и апартман (вец́а кабина често са одвојеним простором за дневни боравак и спавање и приватним балконом). 

Међутим, распитајте се и где вам се налази соба, како се не бисте нашли испод ноћног клуба или неке друге бучне просторије. Најбоље је да резервишете кабину средње величине. Тада ц́ете најмање осећати љуљање брода.

 Пазите како се пакујете 

Нико не брине ако носите исту одец́у више пута. Пакујте одећу која може да се лако опере и брзо осуши. Понесите и један џемпер, јер чак и када је лепо време на бродовима може да буде хладно. Понесите и два пара ципела – један удобан пар у којем можете дуго да шетете и један лепши за изласке. Понесите и јапанке. 

На неким крстарењима се и даље организују свечане вечере, али далеко од тога да вам треба одело. Понесите панталоне и кравату, а женама је довољна коктел хаљина. 

Вец́ина бродова нуди бесплатне перионице у којима можете оперете гардеробу и да је испеглате. Одећу је најбоље да перете или пре доручка, веома касно, или током средине дана, ако нисте отишли на неки организовани излет. 

Одлагање ствари 

Празне кофере чувајте испод кревета, али не постоји правило да морају да буду празни. Нека вам послуже за одлагање онога што не носите често или купљене сувенире. 

Прочитајте шта је у програм за следећи дан пре него што одете у кревет. Забележите оно што желите да урадите и носите распоред с вама. 

Тарифе вашег мобилног телефона се не примењују на мору. Искључите телефон или га ставите у режим авиона како бисте избегли скупе трошкове роминга. 

Бродови нуде WиФи, али могу да буду скупи и спори.

 Једите (и пијте) добро 

Једна недвосмислена чињеница: нец́ете гладовати током крстарења. Да бисте избегли линију за доручак, прескочите је и идите у главну трпезарију. Ретко је тамо гужва, наручите из менија и осец́ате се као да сте се частили. 

Добро израчунајте колико ће вас коштати пакет "све што можете да попијете" (алл-yоз-цан-дринк). Они могу да коштају и до 70 долара по особи, дневно, на шта се додаје још 15 до 18 одсто обавезног бакшиша. Можда ц́ете морати да наручите и до 10 коктела дневно да вам се ова рачуница исплати. 

Управљајте својим новцем 

Уколико немате пакет "алл-инцлусиве", водите рачуна како трошите новац, да вам се не деси да останете без новца пре краја путаовања. 

Вец́ина бродова аутоматски додаје на ваш завршни рачун - између 12 и 20 долара по особи, дневно за бакшиш. Тај новац се дели међу особљем које ради у трпезарији, кабинама и осталима. 

Идите на излете 

Обавезно обиђите места на којима се брод усидри, било да идете организовано или да сами истражујете то место.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар