Сви плавооки људи имају истог претка

Некада смо сви имали смеђе очи, али генетска мутација је утицала на ген у хромозомима неких људи, па је "нестала" способност стварања смеђих очију, каже генетичар Ханс Еиберг.

Здравље 01.11.2018 | 08:48
Сви плавооки људи имају истог претка
Научници кажу да је боја очију код људи почела да се мења давно, пре него је почела историја да бележи. Пре тога су баш сви имали смеђе очи. 

Истраживање Данских генетичара са Факултета у Копенхагену показује да сви људи на свету са плавим очима имају заједничког претка, човека који је живео пре 6.000 до 10.000 година пре Нове ере и носио генетску мутацију која се проширила широм света. 

"Изворно, сви смо имали смеђе очи. Али, генетска мутација, која утиче на ОЦА2 ген у нашим хромозомима, резултирала је стварањем 'прекидача' који је 'угасио' способност производње смеђих очију. Тај ген је иначе одговоран за настанак протеина који је је задужен за производњу меланина, који коси, кожи и очима даје боју", објаснио је Еиберг. 

"'Прекидач', који се налази у гену поред ОЦА2, међутим, не искључује генску целину, него ограничава његово деловање на смањивање производње меланина у ирису. На тај начин ефектно 'разређује' смеђе очи у плаве. Учинак 'прекидача' на ОЦА2 је врло специфичан. Ако би ген ОЦА2 био потпуно уништен или искључен, људска бића била би без меланина у коси, очима или боји коже, односно стању познатом као албинизам", додао је. 

"Варијације у боји очију од смеђе до зелене се могу објаснити количином меланина у ирису, али појединци с плавим очима имају само мали степен варијације у количини меланина у очима. Из тога закључујемо да су сви плавооки људи повезани с истим претком. Сви су наследили исти прекидач на истом месту у њиховој ДНК", каже Ханс Еиберг. 

Истраживачи су годинама тражили ту генетску мутацију у одређеном ОЦА2 гену , који даје смеђ пигмент у нашим очима. Нису ништа пронашли. Онда су се окренули сасвим различитом гену ХЕРЦ2 и тамо пронашли мутацију одговорну за плаве очи. Кажу да тај ген искључује ОЦА2.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар