Да ли је ласерска операција ока безбједна?

Они који би овом методом желели да се ослободе наочара и контактних сочива у први мах суочавају се са питањем да ли је ова метода безбедна, а потом и безболна. Постоји и дилема око тога да ли се диоптрија враћа након неког времена. На ову тему за Б92 говори пуковник доцент др Мирко Ресан, офталмолог Клинике за очне болести ВМА.

Здравље 10.10.2018 | 15:21
Да ли је ласерска операција ока безбједна?
Када је у питању ласерска операција, потенцијални пацијенти су прилично несигурни, јер се ипак ради о очима. Главно питање јесте колико је ова метода уклањања диоптрије безбедна. Др Мирко Ресан каже да се корекција диоптрије ласером изводи у свету уназад преко 25 година и да се ради о веома успешној хирургији уколико се процени коме безбедно може да се уради.

"Добром преоперативном проценом и добром хируршком вештином, ризици ове хирургије су минимални. Као најчешћу нежељену појаву ове хирургије треба навести евентуалан повратак диоптрије, међутим, то не представља озбиљну компликацију јер се таквој особи може успешно урадити ретретман“, истиче он.

Интервенција корекције диоптрије ласером је безболна и изводи се у локалној капљичној анестезији. Током интервенције пацијент удобно лежи на лежају еxцимер ласера, а интервенција по оку траје око 5 минута.

"Током интервенције пацијент оком које се третира гледа у зелено светло које се налази у пределу главе ласера. Сам тренутак дејства ласера траје од пар секунди до 15-ак секунди (зависно од вредности диоптрије). Док ласер дејствује на рожњачу, постоје заштитни механизми јер сам ласер прати покрете ока тако да пацијент не може направити грешку ако направи покрет оком. Јако је битно пре интервенције објаснити пацијенту како интервенција изгледа, тако да то опусти пацијента и сама интервенција брзо прође и без превеликог страха пацијента“, објашњава др Ресан за Б92.

Одмах након интервенције пацијент иде кући. Др Ресан каже да је први дан после интервенције, када су тегобе у питању, најтежи, јер пацијент има осећај жуљања и пецкања у очима и сузе му очи.

"Прва контрола је дан после интервенције, затим петог дана када се, уколико је урађена ПРК метода, скида терапеутско контакнтно сочиво, затим после две недеље и даље по протоколу праћења. После интервенције треба бити на кућном боловању неколико дана“, додаје он.

Што се понашања након захвата тиче, помиње се да особа не сме дуго да се излаже сунцу, светлу, ТВ екрану или мобилном телефону. Др Ресан објаснио је шта је од тога тачно, а шта није. Он каже да након интервенције особа не сме да трља очи и мора редовно да користи додељене капи за очи. Потребно је кућно боловање од неколико дана, након чега пацијент већ након једне недеље може да се врати редовним активностима.

"После интервенције, пар месеци потребно је носити наочаре за сунце када је пацијент напољу. По питању гледања телевизије или коришћења мобилног телефона нема забране“, истиче доктор.

Он каже да су вредности диоптрије које може да искоригује еxцимер ласер за кратковидост тј. миопију до -10 диоптрија, хиперметропија до +4 диоптрије и астигматизам до 5 диоптрија.

Кандидат за корекцију диоптрије ласером је свака особа старија од 21 године којој се диоптрија на даљину не мења последњих годину дана. Др Ресан је посебно истакао важност овог услова, а додаје и да кандидат за ласер мора да буде здрав, како офталмолошки, тако и у општем смислу.

"Интервенција се не сме урадити пацијенту који има вредност диоптрије већу од индикационог опсега. Даље, интервенција се не сме урадити уколико особа има претанку рожњачу, уколико има неко значајно очно обољење нпр. кератоконус, затим, уколико има неко теже опште обољење, нпр. шећерну болест или, рецимо, системску аутоимуну болест.“

Доктор ресан закључује да, уколико постоје правилна преоперативна припрема, која подразумева детаљан офталмолошки преглед, и процена да ли је диоптрија на даљину стабилна уназад годину дана, ризици од повратка диоптрије практично не постоје.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боро

11.10.2018 11:25

Зашто не спомињу никада има ли опасности за око уколико,не дај Боже,особа која је имала ласерску операцију доживи саобраћајну незгоду и сл., тј.повреду ока,ударац....Тада више нема назад.Јел им етика не дозвољава да наведу СВЕ ризике такве операције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

11.10.2018 14:58

Какве везе има собрацајна несреца с операцијом ока? Ако је повреда толико теска, онда је небитно је ли цовјек имао операцију или не.

Name

Опрезност

20.10.2018 07:57

Немојте то радити с мисљу све је средјено. Не зелим вас пласити мојим искуством само казем не зурите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

28.10.2018 07:26

Ево и ја да напишем пар ријечи ја сам радила скидање диоптрије 2015 у Аустрији мјесто Брегенц доктор долази из Минхена јако сам задовољна не боли ништа 10 секунди је по оку операција стави ти сочива први дан сутра дан је контрола и извади ти сочива и мјесец дана стављаш капи на посо идеш одма без боловања у мојој фирми је 5 особа радило ласерски скидање диоптрије кошта 3500 еура мислим да сам била јасна ја сам сретна и то је трајно тако ми је реко др

ОДГОВОРИТЕ