Због палминог уља пријети изумирање још једне врсте

Станишта орангутана се уништавају да би се направило места за плантаже палми чије уље се користи за скоро пола производа по супермаркетима. Активисти преговарају са мултинационалним компанијама у намери да спасу угрожене орангутане, јер палминог уља већ има довољно да се задовоље све светске потребе.

Занимљивости 20.09.2018 | 13:54
Због палминог уља пријети изумирање још једне врсте
Гринпис је упозорио да је "сад или никад" за угрожену популацију орангутана у Индонезији које убијају брзином од 25 животиња дневно. Кажу и да имају доказе да компаније у својим производима користе палмино уље сумњивог порекла, иако су се обавезали да неће, пише Индепендент.

2010. су се многи популарни брендови обвезали да ће до 2020. за своје производе престати да користе палмино уље које долази са плантажа насталих уништавањем станишта орангутана.

Неке од тих компанија су Унилевер (који производи Дове сапуне), Нестлé (који производи Киткат и Схреддиес), Цолгате-Палмоливе, Монделез и бројне друге.

Активисти тврде да су компаније у протеклих осам година урадили минимално да пронађу палмино уље из проверених извора, а до истека задатог рока преостало је још само 18 месеци.


Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар