Бол у леђима упозорава на озбиљне проблеме

Бол у леђима често прикрива много озбиљније здравствене проблеме, попут упале бубрега, гуштераче или инфекције мокраћних канала. Никако није паметно да га игноришете, већ треба што пре да посетите лекара.

Здравље 08.09.2018 | 13:15
Бол у леђима упозорава на озбиљне проблеме
Проблеме са бубрезима, бешиком и са жучи лако је помешати са боловима у леђима, нарочито код жена. 

Органи шаљу сигнале телу, а најчешће се манифестују у леђима, зато што тамо има највише нервних завршетака, па је и бол највидљивији. На тај се начин прави узрок бола маскира и појављује где не би требало, пише Дејли мејл. 

Бубрежни каменац 

Стални бол у једном делу леђа, ако се појављује уз бол у стомаку или препонама, при мокрењу или уз крв у урину, може да буде знак бубрежног каменаца. 

Он настаје због накупљања калцијума и фосфора, а најчешће је последица пијења премало воде и превеликог уноса протеина. Такође, велику улогу игра и генетика па су неки људи подложнији бубрежном каменцу него други. 

Бубрежни каменац чешћи је код мушкараца него код жена и најчешће изађе природним путем, али оне веће треба разбити ласером. 

Упала бубрега 

Ако се уз бол у леђима јавља и повишена телесна температура, такво стање може указивати на упалу бубрега. Тај бол најчешће је у доњем делу леђа, изнад карлице и може се проширити на препоне. Шест пута је чешћи код жена него код мушкараца. 

Упала гуштераче 

Упалу гуштераче, осим бола у доњем делу стомака, повраћања и мучнине, прати бол у леђима. Тај бол може бити изненадан и да се шири од трбуха према леђима, а најчешће је последица акутне или хроничне упале. До упале долази због претераног уживања у алкохолу или због застоја жучи. Најчешће погађа старије људе и оне у средњим годинама. 

Жучни каменац 

Иако не наводи на жуч, бол у леђима заједно с боловима у трбуху и рукама, мучнином и уз бол приликом дисања, симптом је жучног каменца или упале жучи. Жучни каменац настаје кад се у јетри ствара више холестерола или га тело спорије обрађује, што ремети однос жучне киселине и жучи. Томе доприносе и упални процеси и инфекције жучне кесе, застој жучи и промене пХ-а. 

Са тим највише проблема имају гојазне жене преко 40 година, а велику улогу игра и генетика. 

Инфекција мокраћног система 

Инфекцију мокраћних путева најчешће узрокује бактерија, а може бити и последица иритације од дијафрагме, тампона или преуске одеће. Манифестује се као бол код мокрења, бол у доњем делу леђа и у трбуху. 

Најчешће погађа жене, а лечи се антибиотицима, али ако се не излечи, може да доведе до упале бубрега.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар