Има ли разлога за панику на Балкану

Да ли је разграничење Србије и Косова заиста авет која може да запали балканско буре барута, како тврде поједини аналитичари? Постоји ли начин да се Београд и Приштина самостално договоре и спроведу мирољубиво рјешење, а да то не изазове хаос у БиХ или Македонији?

Регион 03.09.2018 | 08:27
Има ли разлога за панику на Балкану
До скора су били усамљени гласови који су уопште помињали могућност договора о разграничењу, а камоли га отворено заговарали. Ипак, љето 2018. донијело нам је преокрет – све више стручњака позива на подршку споразуму о размјени територија и истовремено негира да ће мирно цртање нове границе између Србије и Косова изазвати судњи дан на Балкану.

– Нема непосредног разога за панику – тврди Тимоти Лес, директор организације за политички консалтинг “Нова Европа” и руководилац истраживачког пројекта “Њу интермариум” Универзитета Кембриџ, преноси Блиц.

1) БиХ и Република Српска
Заговарачи “домино ефекта” тврде да ће размјена територија између Србије и Косова оживјети крваве етничке сукобе у БиХ. Тимоти Лес, међутим, тврди да судбина БиХ много више зависи од политике унутар земље и ширег геополитичког окружења, него од догађаја на Косову.

– Да је Балкан подложан простим узрочно-посљедичним везама, Република Српска би прогласила независност након што је то учинило Косово 2008. године. Штавише, у мјери у којој би споразум о подјели Косова имао реперкусије тако што би се Сарајево усресредило на могућност отцјепљења босанске државе, можда би се најзад указала прилика да се оконча мучна пат-позиција у Босни – писао је недавно Лес.

Он сматра да би могући споразум о Косову, којег назива “револуционарним”, могао да покаже да границе нису недодирљиве, да САД више не заузимају одређену страну и да дугогодишњи непријатељи могу да ријеше спорове мирно, преговорима, умјесто на бојном пољу.

– Ово би омогућило излазак из ћорсокака и пружило прилику Босни да се развија као држава – објаснио је Лес.

Волфганг Петрич, бивши специјални изасланик ЕУ за Косово и бивши високи представник међународне заједнице за БиХ, упозорава да административне корекције граница имају потенцијалне мане уколико се не спроводе пажљиво и у тијесној сарадњи са УН, ЕУ и Оебсом. Петрич излази са јасним приједлогом.

– Предлажем да се припреми обавезујући документ како би се ставила тачка на све будуће граничне спорове, укључујући и питање Босне – каже Петрич.

На питање да ли мисли да постоји шанса да коначно рјешење косовског питања буде пронађено на међународној конференцији, такозваном “Дејтону 2”, Петрич каже да може да замисли формат налик “Дејтону”.



Марко Прелец, професор на Школи за јавне политике при Централноевропском универзитету, сматра да Европа има интензиван и разумљив страх од промјене националних граница, али и да разговори о размјени територија заслужују пажљиву подршку Запада.

Што се тиче опасности од генерисања кризе у БиХ, Прелец каће да је Република Српска сасвим друго питање, гдје руководство и многи грађани заиста желе отцепљење од БиХ, али знају да је то немогуће. – Њихов регион представљају двије половине: сиромашан, мали, источни дио уз границу са Србијом и већи, богатији, западни дио испод Хрватске. Срби би могли сутра да прогласе независност, али двије трећине или више њихових људи било би одсјечено на западу, без повезаности са пријатељском територијом. Устав Босне и Херцеговине већ даје региону веома широку аутономију, која би вјероватно била изгубљена уколико отцјепљење не би било успјешно – каже Прелец.

2) Македонија

С друге стране, Прелец каже да је Македонија сада “далеко стабилнија”, да има “прогресивну, мултиетничку владу”, и да би “већ сљедеће године могла да постане чланица НАТО, док је Албанско становништво прагматично и задовољава се животом у држави са добрим изгледима европских интеграција и просперитета.

(Српскаинфо)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

X

03.09.2018 06:52

Интересантно како сви ово са косовом и србијом повезују са неким сценаријем да се РС отцјепи, а нико не види опасност да због таквих суицидних намјера неко може избрисати РС као гумицом !! ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.09.2018 07:45

БиХ, Република Српска ј Федерација БиХ су створене САМО вољом великих сила. Одвајање РС или стварање хрватског ентитета или унитаризација БиХ се може обавити опет САМО вољом великих сила. И тачка.

Name

Ре

03.09.2018 08:21

А хебо висе разграницења одвајања ако це народ гинути.. због медја и ливада губе се дјеца оцеви итд. Да ти дају цитав свијет ако неког изгубис не треба ти...

Name

Ре скептик

03.09.2018 08:27

Право питање је питање нецијег страха. Добро си рекао да се промјена БиХ мозе десити само вољом великих сила. Тога се заправо боје појединци. Знају они да Република Српска неце прогласити независност без подрске великих сила. Подјела Косова би великим силама знацила да се подјелом мозе доци до мирних конацних ресења а онда опција подјеле висе не би била табу тема. Многи политицари на западу би рекли ако се Косово мозе подјелити и да се додје до конацног ресења а не буде рата засто се подјелом не мозе доци до конацног ресења у БиХ, Украјини, Спанији, Молдавији, Грузији, Сирији, Ираку и јос многим другим земљама? Сама појава у политици која се зове Трамп изазива промјене у нацину функционисања свијета у односу на задњих 30 година. Задњих 30 година је Америка била дезурни полицајац и било је битно само ста они казу. Трамп схвата да моц запада стагнира или благо опада док моц ривала као сто је Русија, Кина, Индија, Иран и неке мање земље јацају. То знаци да це америцки утицај постепено да опада, неце америка пропасти преко ноци али постепено це их истискати други играци. Због тога Трамп позурује да ресава све ствари које нису потпуно ријесене. Циљ му је да на те ствари стави тацку док су јаци. То се односи и на трговину, економију, политику и све остало. Најбољи пример тога је руска подрска Асаду и Турско кур**ње са руским С400 и инацење са америком. Све то изазива паницан страх код појединаца у БиХ а и у ЕУ. Јер БиХ за америку не претставља ниста посебно и сада када и Србија јури ка западу нема разлога да бране РС независност. Мисле мозда це Додик понудити да РС удје у НАТО или несто слицно. Сустина је да се политика велики сила мијења како се мијења њихова позиција на глобалном нивоу а ми смо америци мање битни од предградја Њујорка. Не казем да цемо добити подрску за независност, нити да цемо добро проци али неко има велики страх да це изгубити оно сто имају. Тј оно смо мисле да имају.

Name

Па

03.09.2018 07:00

Шта има у БиХ да се разграничи? Све је давно разграничено. Све ама баш све се зна, гдје су Бошњаци, Срби, Хрвати, а зна се и да је једино Брчко остало као мултиетнички град ( не знам да ли је подјељен по квартовима ) а све друго је већ одавно (1992) подијељено. Нешто ратом, нешто Дејтон али то је то. Може да живи (да се пати) гдје ко хоће и како хоће јер у БиХ нико никога не *ебе ни за суву шљиву. Сад како ће се звати. Ма *ебеш то. Неко БиХ, Босна, Бејха, Република Српска, Херцег Босна. Нека је зову како коме одговара јер је била, биће и остаје халајбегова слама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

03.09.2018 07:07

Не дирајте БиХ превисе је љута она је призната дрзава ако нисте знали хаха будите мирни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.09.2018 08:21

Јесте, чак и Србија и Хрватска су је признали. Срби и Хрвати из БиХ имају двојно држављанство, Срби и Хрвати немају осјећај да им је БиХ матична држава, Срби навијају у спорту за Србију а Хрвати за Хрватску, Хрватска гради пељешачки мост упркос противљењу Бошњака....Бошњаци имају Босну од Зенице до Сарајава. Ту и играју спортске утакмице државе БиХ које се не играју у Бања Луци или Мостару. Стварно призната БиХ ха ха ха...

Name

Немања

03.09.2018 09:34

Призната је и Србија у границама са Косовом, па гледај развоја ситуације...

Name

Да, да...

03.09.2018 07:34

Г-дин Прелец је изнио најобјективнију оцјену и процјену тренутног стања и евентуалних промјена граница.нама у Републици Српској је најпаметније да, бар за сада, не "чачкамо мечку" јер би, у супротном, могли изгубити и ово што сада имамо, а имамо скоро све - извршну и законодвну власт, полицију, образовање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коо

03.09.2018 07:55

Не знам само сто би изгубио, јер ова тренутна власт и овласти сто полицијске сто образовне сто законодавне, раде само за једног цовјека а најмање за РС. Ако РС не успије елиминирати Додика и СНСД на изборима, онда це и без референдума о независности нестати.

Name

херцеговац

03.09.2018 07:56

Ако будем могао следећи рат на балкану ћу гледати на ТВ као и остали нормалан свијет. Разграницење и подјела територија је само димна завјеса, "елите" су се накрале и једини начин да задрже отето је нови рат. Према томе ако се буду питали ови који се данас питају рата ће сигурно бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титан

03.09.2018 09:08

Драги Срби!!! Зељети војну неутралност а истовремено куповати руске мигове, не иде. У глобалном рату, гдје сте у завадји са свим са којим границите, вас би растргли. Тразити независност Рс-а , а босњацима не дати ниста нпр. Сандзак , је немогуце. Уразумите се, ово је васа земља ма како се звала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао, кукулеле

03.09.2018 09:26

Разлога за панику на Балкану итекако има, јер чим се и помену границе и док поједини политичари говоре о осамостаљивању, уједињавању итд., ово подручје не може на зелену грану.Уз то, уље на ватру долијевају велике силе и мдовољна је једна искра па да ово "буре барита" експлодира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сфрјот

03.09.2018 15:14

Нити прву нити другу Југославију нису оформиле данасње ново настале републике.Задња Југославија се распала по ,,авнојевским,,границама,,које до тада никада нису биле границе.Зато,сваста је могуце.

ОДГОВОРИТЕ