Доручак није најважнији оброк дана, ако желите да смршате

Ако сте од оних који желе да изгубе килограме, доручак никако не би требало да вам буде најважнији оброк дана, пише њујоршки Медикал дејли.

Здравље 04.08.2018 | 13:21
Доручак није најважнији оброк дана, ако желите да смршате
Текст који потписује стручњак за корективно вежбање, функционално кретање, рехабилитацију и фитнес исхрану Џери Џенесис објашњава три кључне ствари важне за мршављење. 

Током дана је потребно имати што је могуће ниже нивое инсулина, и то без икакавог наглог пораста његовог лучења. Глукагон, који делује супротно од инсулина, треба да буде максималан. Такође, хормон раста који када вежбамо шаље организму сигнале да се лучи, треба да буде оптималан. 

Доручак зауставља сагоревање масти 

Губитак масти и гојење су хормоналне ствари. Ради се о хормонима који ће организму или поручити да отпуштају енергију ускладиштену у масним ћелијама, да би је сагорели, или да ће је ускладиштити за касније потребе. Два важна хормона су у питању, инсулин и глукагон. 

Једна од главних улога инсулина је да регулише вредности шећера у крви. Инсулин шаље сигнал у мишиће, масне ћелије и ћелије јетре да апсорбују глукозу из крвотока која ће се искористити као енергија. Глукагон омогућује организму да регулише коришћење масти и глукозе. 

Ујутро, када се пробудимо, наш организам је током ноћи гладовало, чистећи се од ендотоксина и пробавног отпада од вечерњег оброка. Нивои инсулина су на минимуму и то је идеалан тренутак да почне сагоревање масноће. Циљ је да организам почиње да користи ускладиштену енергију, а то је углавном маст. 

Ако се пробудите ујутро и кренете са типичним доручком, пецивом, бананама, соком од поморанџе, јогуртом, житарицама... инсулин почиње нагло да расте и зауставља процес сагоревања масти. Уместо да вам дан почне трошењем ускладиштене енергије, организам ће користити угљене хидрате које сте управо јели.

Протеински доручак и воће ниског гликемијског индекса 

Ако радите од девет до пет, можда немате времена да вежбањем потрошите угљене хидрате које сте ујутро унели, па организам складишти енергију за касније. Додатно, јутро богато угљеним хидратима може да доведе до пада енергије током радног дана, а често и до сталне жеље за слаткишима или неком грицкалицом. 

Да ли то значи да треба да прескочите доручак? Зависи шта вам је циљ. 

Ако сте спортиста или планирате интензивније вежбање ујутро, морате да поједете доручак у коме има протеина, органских житарица и воћа. 

Ако вам је циљ губитак на тежини, дан започните водом, чајем или кафом да бисте спречили јаче лучење инсулина, када знамо да је губитак масти хормонална ствар. Ако имате план да смршате, једите протеински доручак и воће ниског гликемијског индекса: јабуке, крушке или шљиве. 

Протеини успоравају пробављање шећера, што ће помоћи да нивои инсулина буду стабилни. 

Доручак није најважнији оброк дана и зависи од тога шта желимо да постигнемо. Када се пробудимо, нивои инсулина су најнижи па је то идеалан тренутак за почетак сагоревања масти. Када поједете доручак богат угљеним хидратима, лучење инсулина се појачава, а хормони из наталожене масноће опадају. 

Калорије су и даље важне код гојења и губитка масноћа, али зато искористите предност јутра да бисте постигли потрошњу масти а главне оброке једите нешто касније.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар