Појачано знојење може бити скривени знак болести

Сви људи се зноје, али претерано знојење би могло да буде знак да нешто није у реду са организмом. Јако знојење се још назива и хиперхидроза и може да буде толико изражено да омета свакодневни живот и ствара непријатности.

Здравље 29.05.2018 | 12:16
Појачано знојење може бити скривени знак болести
Према истраживањима америчког Националног института за здравље, претерано знојење може бити симптом срчаних тегоба, анксиозности, дијабетеса и других болести, пише Медикал дејли. 

Дијабетес 

Један од симптома повишеног шећера може бити екстремно знојење и лепљива кожа на врату. Знојење се нарочито јавља у ноћним сатима. Осим тога, неки од симптома дијабетеса су и дрхтање, глад и убрзано куцање срца. 

Проблеми са штитном жлездом 

Стално знојење може да буде знак претеране активности штитне жлезде или хипертиреозе. Када штитна жлезда производи превише хормона, може да проузрокује непрестано знојење, јер подстиче знојне жлезде. Други симптоми су губитак тежине и лупање срца. 

Срчани удар 

Знојење и вртоглавица могу да буду знак упозорења на срчани удар. Остали симптоми укључују притисак, јак бол у грудима који се шири према осталим деловима тела. 

Анксиозност 

Људи се претерано зноје и кад су под стресом, осећају тескобу или су преплашени. 

Карцином 

Претерано знојење може да буде нуспојава многих здравствених стања као што су гихт, Паркинсонова болест или употребе неких лекова. Понекад, знојење може бити и знак лимфома или карцинома лимфних ћелија. 

Менопауза 

Таласи врућине погађају 85 одсто жена које улазе у менопаузу, пише Хелтлајн. Слични таласи догађају се и у трудноћи.

Б 92
фото:интернет

 

Коментари / 0

Оставите коментар