"Ово је једино поврће које би требало да једемо"

Судећи према тврдњама доктора Ренгана Шатерјеа, броколи би требало да буде први избор људи, када је у питању поврће. Он тврди да је броколи "чувар живота", а своје тврдње је недавно изнео у Би-Би-Сијевој емисији "Доцтор ин тхе Хоусе".

Здравље 17.05.2018 | 13:37
"Ово је једино поврће које би требало да једемо"
То зелено поврће подстиче развој добрих бактерија у цревима, које подижу имуни систем и позитивно утичу на здравље дебелог црева.

Раније истраживање показало је да добре бактерије у цревима утичу на здраву телесну тежину и да смањују ризик од оболевања од психичких поремећаја, пише британски Дејли мејл.

Проласком кроз танко црево, броколи помаже при успостављању равнотеже имуног система. Након тога, влакна која се нису сварила одлазе у дебело црево, где се налази већина цревних бактерија. Тамо се оне надовезују на влакна стварајући тако кратке ланце масних киселина, који су изузетно важни за здравље дебелог црева.

Броколи је, осим тога, добар и за здравље срца, јер витамин К који се у њему налази утиче на рад срца, односно на проток кисеоника кроз цело тело.

Стручњаци саветују да броколи пре конзумирања насечете на ситне комадиће и оставите да одстоји до сат и по јер се тако повећава ниво сулфорафана, састојка који има антиканцерогено дејство и снижава ниво шећера у крви.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар