Шта се догађа с новчићима из најпознатије свјетске фонтане?

Град саграђен на седам брежуљака слободно можемо назвати и градом фонтани. Наиме, Рим укупно има преко две хиљаде фонтана, више од било ког другог града на свету, од чега педесетак отпада на оне које се сматрају вредним историјским споменицима.

Путовања 02.05.2018 | 14:25
Шта се догађа с новчићима из најпознатије свјетске фонтане?
Неке од њих су Фонтана четири реке коју је изградио Бернини (као уосталом и пола Рима) и Тритонова фонтана, али ниједна није толико позната као Фонтана ди Треви.

Архитекта Никола Салви замислио је и дизајнирао ову фонтану која је довршена 1762. године, 11 година након његове смрти и након укупно 30 година изградње.

Треви је највећа барокна фонтана у Риму и вероватно најпознатија на свету. Послужила је и као место многих реклама и филмова, а управо је један филм појачао и нагласио традицију бацања новчића у њу.

Након филма "Три новчића у фонтани" снимљеног 1954, грађани и туристи почели су да бацају кованице у фонтану, верујући да ће им то донети срећу.

Бацање ситниша у фонтану почело је много раније. Бриљантни Фелинијев филм "Долче Вита" много је заслужнији за касније промовисање фонтане, јер је тешко заборавити улазак Аните Екберг у најпознатију римску фонтану.

И пре тога веровало се да ако попијете чашу воде из фонтане то доноси срећу и да ћете поновно посетити Рим. Временом се ова легенда променила, па се данас верује да срећу и повратак доноси бацање кованице десном руком преко левог рамена, док леђима стојите окренути фонтани.

По договору с градом, новац из фонтане свакодневно скупљају људи из хуманитарне организације Каритас и користе га за куповину хране и помагање сиромашнима, како у Италији, тако и у преко 200 различитих земаља, пише пункуфер.хр.

Просечно, дневно се из фонтане извуче око 3 хиљаде евра, што значи да Фонтана ди Треви годишње донесе више од милион евра.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар