Сријемуш или медвјеђи лук - убица отрова

Април и мај су мјесеци медвјеђег или дивљег лука сријемуша (Аллиум урсинум), којег зову и убицом отрова. Наиме, ниједна биљка не чисти тако добро систем за варење и крв као сријемуш, због чега га треба јести што чешће.

Здравље 29.04.2018 | 12:07
Сријемуш или медвјеђи лук - убица отрова
У прољеће је најдјелотворнији, представља савршени чистач крви, жучи и јетре од токсина који су се током зиме наталожили у организму.

Сријемуш је 1992. године проглашен европском биљком године од стране Асоцијације за заштиту и истраживање европских медицинских биљака.

Назив медвјеђи лук добио је као истинска прољећна посластица медвједима који се буде из зимског сна. Медвјеђи лук нарасте у висину од 20 до 40 цм, а у земљи има усправну и танку луковицу бијеле или жућкасте боје. Ако случајно током шетње по шуми осјетите јак мирис бијелог лука, то једино може бити медвјеђи лук.

Биохемичари тврде да је чак здравији од бијелог лука, а због обиља алина који се под утицајем кисеоника претвара у алицин дивљи лук подмлађује крвне судове и чини их еластичним. Сријемуш је богат и етеричним уљима, вриједним минералним солима, шећером, витамином Ц и каротеном...

Њега од давнина сматрају изузетно љековитим, а чувени њемачки травар и свештеник Јохан Кинцле је посебно истицао његову вриједност, наглашавајући да би људи били потпуно здрави када би га редовно јели. Млади листови пуни витамина представљају савршену комбинацију са зеленом салатом, а могу да се користе и као додатак супама и сосовима.

Међутим, с брањем листова престаје се чим биљка почне да цвјета, али се зато луковице скупљају у љетним и јесењим мјесецима и служе за прављење различитих љековитих препарата. Код брања листова сријемуша и вађења луковица треба бити опрезан.

Љековитост
Будући да расте почетком прољећа, медвјеђи лук је као створен за прољећно чишћење организма. Садржи алицин, етерична уља, алисулфиде и полисахариде. Млади листови садрже 20 до 50 мг витамина Ц и каротен. Конзумирање свјеже биљке веже за себе отрове и масноће из крви, крвних жила, цријева и желуца, те их избацује из тијела.

У облику тинктуре упија масти и помаже чишћењу организма од високе количине ЛДЛ холестерола.



Медвјеђи лук је потцијењено, али дјелотворно средство за снижавање високог крвног притиска. Кура овог лука одмара јетру од лијекова и на два до три мјесеца уравнотежује крвни притисак.

Љековити дијелови биљке су млади прољећни листови који се беру у априлу и мају те подземне луковице које се скупљају у љетним и јесењим мјесецима. Можете ископати цијеле биљчице и посадити их у свом врту, након чега не захтијевају никакву бригу.

Лијечи старачке тегобе
Медвјеђи лук идеалан је за старије људе јер поспјешује рад цријева, лијечи акутне и хроничне проливе, љеност цријева и тврду столицу. Вино од дивљег лука изузетно је љековито средство за старије особе с трајним катаром плућа и с повезаним тегобама дисања.

Чак и тешки облици катара плућа нестају, а с њим и тешкоће при дисању. Препоручује се и у случајевима плућне туберкулозе и водене болести, од којих често пате старији људи. Благотворно дјелује и на мокраћни систем. Медвјеђи лук се може користити и као купка код екцема, дерматитиса, хематома и рана.

Не препоручује се трудницама и дојиљама.

Љековита својства медвјеђег лука:

- побољшава памћење
- помаже код катара плућа и других респираторних тегоба
- спречава болести крвних жила
- благотворно дјелује на желудац и цријева
- тјера паразите
- помаже код несанице и вртоглавице
- чисти организам
- побољшава изглед коже
- помаже код остеопорозе и артритиса

Будите опрезни код бербе медвјеђег лука јер он има своје отровне двојнике: мразовац, чемерику и ђурђицу. Они изгледају слично, али им је мирис битно различит.

Мразовац расте тек у јесен по ливадама, а ђурђица има слично станиште, али и кожнатије листове. Ако нисте сигурни посавјетујте се с искусном особом.

Тинктура против хипертензије
Против закрчења крвних судова и високог крвног притиска народни љекари препоручују тинктуру од луковица сријемуша. Тинктура се спрема тако што се очисти 250 грама луковица и ставља једна по једна у стаклену боцу, у коју је претходно усуто три до четири прста ракије комовице јачине 40 степени.

Луковице успут треба да се гњече дрвеном варјачом, а онда се добијена каша пребацује у боцу од тамног стакла, налијевајући остатак ракије до једног литра.

У флаши треба да остане довољно мјеста за повремено протресање и мијешање штапићем. Након 14 дана боравка на собној температури процес је завршен и тада садржај треба проциједити кроз газу, по могућности чувати у фрижидеру у затвореној флаши.

Препоручује се узимање једне кашичице (10 до 20 капи) тинктуре ујутру и увече, помијешане са пола чаше млијека или јогурта. Ако се узима млијеко, оно не смије бити вруће.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар