Колико су пробиотици значајни за здраву јетру?

Јетра је највећи унутрашњи орган човека, који обавља више од 500 функција како би нас одржао у животу. Њен значај нас, међутим, нимало не спречава да је константно злоупотребљавамо.

Здравље 25.04.2018 | 13:21
Колико су пробиотици значајни за здраву јетру?
А један од најчешћих начина на који то радимо јесте алкохол у комбинацији са пицом/буреком/пљескавицом касно ноћу... Ново истраживање је, међутим, на трагу решења за спречавање такве штете.

Инспирисани студијама које указују на то да добро здравље стомака може да побољша здравствено стање срца и мозга, научници са Универзитета Ејмори су одлучили да тестирају да ли обичан пробиотик (Лацтобациллус рхамносус ГГ или ЛГГ) може да заштити јетру од оштећења.

Студија је спроведена на лабораторијским мишевима, који су или храњени исхраном која је садржала ЛГГ пробиотике или обичном храном.

После две недеље, њихови налази су показали да су мишеви који су две недеље уз исхрану узимали и пробиотике имали мања оштећења јетре у односу на оне који их нису узимали.

Коаутор студије Беџан Саиди верује да су пробиотици утицали на повећање нивоа Нрф2 протеина у њиховим организмима. Тај протеин је позант по томе што регулише антиоксидансе који неутрализују слободне радикале.

"ЛГГ пробиотик унапређује реакцију антиоксиданаса на јетру, штитећи је тако од дејства оксиданаса које производе лекови као што су парацетамоли", рекао је Саиди.

Он, међутим, не верује да је још време да потрошите целу своју уштеђевину на пробиотике како бисте спасли своју јетру.

Међутим, неопходна су даља истраживања како би се показало да ли ЛГГ пробиотици имају исте позитивне заштитне ефекте и на људе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар