После колико се плућа опорављају од цигарета?

Данас се обележава Национални дан без дуванског дима, прави тренутак да престанете да пушите. Прочитајте шта се деси телу чим оставите цигарете и мотивишите се да то урадите, симболично, баш на овај датум.

Здравље 31.01.2018 | 13:40
После колико се плућа опорављају од цигарета?
Као ни сваку зависност, није лако прекинути ни с цигаретама. Нажалост, код многих људи мотивација у виду бољег здравља не покреће превише (јер да покреће не би никада ни пушили), али зато раст финансијских средстава игра важнију улогу. Чим престанете да пушите капацитет плућа се повећава, кожа добија потпуно нову боју, а мења се и плодност код жена, али и сексуални живот.

Како тело реагује на престанак пушења?

Након само 12 сати, тело се чисти од угљен-моноксида и враћа се у нормалу, а повећава се ниво кисеоника у њему.

Већ након 24 часа, ризик од срчаног удара се умањује, као и крвни притисак.

Након два дана, бивши пушачи већ осећају нове мирисе и укусе, пошто пушење оштећује нервне завршетке који су задужени за мирис и укус.

Повлачење никотина из организма почиње након три дана када ваше тело почиње да рагује. Врло је могућа јака главобоља и неописива жеља за цигаретом. Тада је кључно да се снагом ума одупрете и наставите даље.

Након месец дана од престанка пушења побољшавају се функција и капацитет плућа, а кардиоваскуларне активности, као што је трчање, постају лакше.

Девет месеци након престанка пушења, плућа су делимично оздравила, а први знак за то је све ређи бронхитис и болести које сте имали пре.

Десет година након престанка пушења смањује упола се смањује могућност за раком плућа, али и ризик од рака уста и грла.

Тек након 20 година ризик од рака плућа је на истом нивоу као код некога ко никада није пушио.

Зашто дефинитивно треба да оставите цигарете?

Пушење изазива прерано старење и безбојну кожу што значи да ће вас престанак пушења додатно подмладити. Шансе да останете у другом стању као непушач су много веће, али и рађање здраве бебе. А ту је и сексуални живот – наиме, због побољшаног „пумпања“ крви долази до много снажнијих и бољих оргазама.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зељко

02.02.2018 18:37

Сада ми је 55-та,,Престао цигарете пушити прије девет година,незнам шта је кашаљ,а сеx као да имам тридесет година.

ОДГОВОРИТЕ