Пјешачење је најбоља рекреација

Најоптималнији начин физичке активности за све генерације је свакодневно пепачење. Препоручује се пола сата брзог хода дневно.

Здравље 30.01.2018 | 09:11
Пјешачење је најбоља рекреација
СТРУЧЊАЦИ за рекреацију тврде да је свакодневно пешачење брзим кораком по пола сата за огромну већину становништва најоптималнији, а самим тим и најбољи начин физичке активности. Зато би требало што је могуће чешће пешачити. Да би шетња била пријатна и имала ефеката, важно је ојачати мишиће ногу и стомака. То можете да учините са предложеним вежбама.

ИСКОРАК

Почетни положај је у искораку, а прсти предње ноге су благо подигнути. Руке су на боковима, а могу да буду и поред тела уколико желите да радите са малим оптерећењем, односно са тегићима. Лагано спуштајте колено под углом од 90 степени, од једаног до два центиметра изнад подлоге, па се вратите у почетни положај. Леђа су притом исправљена и вежбу би требало радити у три серије од 15 до 20 понављања. Искорак је савршена вежба којом ћете ојачати ноге и задњицу. Поновите вежбу искорачивши супротном ногом.

ПОДИЗАЊЕ НОГЕ У СТРАНУ

Заузмите стојећи положај са уским раскорачним ставом. Леђа су исправљена, једна рука је ослоњена на зид, а друга је на боку. Затим полако подижите ногу у страну, тако да остане права у колену док су прсти затегнути у правцу опружања ноге. Вратите ногу у почетни положај. Битно је да не савијате леђа и да се чврсто ослоните на зид. Вежбу поновите између 10 - 15 пута у три серије. Урадите исту вежбу подизањем у страну супротне ноге.

"МРТАВ" СЕД

Ослоните се леђима на зид, затим савијте ноге у коленима под углом од 90 степени, као да желите да седнете. Ово је положај такозваног мртвог седа који је такође ефикасан за јачање мишића ногу. У овом положају останите 20 до 40 секунди, затим се истегните. Потом, из мртвог седа, прекрстите једну ногу преко друге и задржите што дуже тај положај. Битно је да подигнуто колено буде оборено ка подлози и да дишете дубоко током целог издржаја. Останите што дуже у том положају, оптимално је између 20 и 40 секунди. После обавезно истегните мишиће ногу.

МАКАЗИЦЕ ЗА ЈАЧИ СТОМАК

Лезите на леђа, а руке поставите тако да се лумбални део леђа благо ослања на њих. Подигните ноге мало изнад подлоге. Затим, пребацујте лагано ногу преко ноге, радећи такозване маказице. Вежбу поновите кроз три серије, између 15 - 20 понављања. Комбинујте брже и спорије маказице, односно мењајте брзину, за бољи ефекат. Битно је да су вам при томе колена права, односно затегнута.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар