Брига и страх могу бити узроци ове болести

Ново истраживање је показало да се код старијих особа, код којих се с годинама повећава осећај бриге и страха, неретко развије Алцхајмерова болест.

Здравље 17.01.2018 | 12:42
Брига и страх могу бити узроци ове болести
Геријатријски психијатар у бостонској болници Бригхам анд Wомен’с Фаулкнер, докторка Ненси Донован је са сарадницима установила да се појачани симптоми анксиозности повезују са високим нивоом бета-амилоида или протеинских фрагмената у нервном ткиву, који се иначе повезују с развојем Алцхајмерове болести у мозгу старијих људи, с нормалним когнитивним функцијама.

Докторка Донован тврди да резултати њиховог истраживања упућују на то да појачани симптоми анксиозности могу бити и рани знак Алцхајмера. Процењује се да с том болешћу у САД данас живи око пет и по милиона људи, а око 5,4 милиона их је старије од 65 година.

Сви типови деменције, па тако и Алцхајмерова болест, узроковани су смрћу можданих ћелија. Тачни узроци Алцхајмера нису потпуно јасни, али научници ипак верују да у процесу кључну улогу имају бета-амилоиди.

Због тога је занимљив резултат новог америчког истраживања које је показало да анксиозност има велику улогу у повећавању нивоа бета-амилоида код старијих особа, објављено је у часопису Америцан Јоурнал оф Псyцхиатрy.

Претходна истраживања показала су да и депресија и анксиозност могу бити индикатори Алцхајмера, с обзиром на то да се симптоми тих менталних поремећаја често појављују у ранијим фазама те болести.

У истраживање је било укључено 270 одраслих особа старости од 62 до 90 година с нормалним когнитивним функцијама. Сви они су једном годишње током пет година били подвргнути позитронској емисијској томографији (ПЕТ/ЦТ) како би се одредила висина бета-амилоида у њиховом мозгу.

Симптоми депресије су код учесника истраживања установљени помоћу питања геријатријске скале депресије (ГДС). Научници су тако установили да су одрасле особе с појачаним симптомима анксиозности у том периоду имале такође повишене бета-амилоиде у мозгу.

Докторка Донован је поручила да је свакако потребно спровести нека додатна истраживања како би се потврдиле наведене претпоставке, али да се на анксиозност код старијих особа може утицати, а самим тим и на одлагање појаве Алцхајмерове болести.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар