Јак вјетар и киша пале аларме

Због обилних падавина, Републички хидрометеоролошки завод издао је црвено упозорење за данас за регије Требиња и Мостара, док је наранџасти метеоаларм издат за регије Ливно и Бихаћ.

Република Српска 15.12.2017 | 07:15
Јак вјетар и киша пале аларме
Такође, на јак вјетар данас наранџасти аларм упозорио је становништво регија Бањалука, Вишеград и Фоча.

За Мостар и Требиње прогнозирају се падавине између 30 и 60 литара, а локално може пасти и 100 литара кише по метру квадратном. Осим падавина, у овим дијеловима се очекују и јаки, а локално и олујни удари вјетра.

"Ми имамо спреман план одбране од поплава и појачаних сњежних падавина. У координацији смо с Хитном службом и имамо разрађене оперативне планове за спасавање", казали су јуче у требињском Одсјеку цивилне заштите.


Иако још није сумирана ни штета од посљедњег невремена и орканских удара вјетра, наранџасто упозорење на снази ће данас од подне поново бити у Бањалуци, гдје се очекује врло јак југозападни вјетар с олујним ударима и од 65 км/х, а мјестимично ће бити обилније падавине.

И у Вишеграду наранџасто упозорење издато је због врло јаког вјетра с олујним ударима, а у Ливну због падавина између 30 и 60 литара по метру квадратном те јаких, локално и олујних удара југа, док ће у Фочи бити врло јак југозападни вјетар с олујним ударима од 65 км/х.

Штаб за ванредне ситуције власеничке општине одлучио је на јучерашњој сједници да у овој општини остаје на снази ванредна ситуација због елементарне непогоде, гдје је јуче поново почео да дува олујни вјетар.

Ванредна ситуација у Власеници је проглашена прије три дана, настава у школама и даље је у прекиду, а не ради ни предшколска установа. Многи објекти су претрпјели оштећења.

Водстаји ријека јуче су углавном стагнирали, међутим, због падавина становници приобалних подручја упозорени су на опрез.

"Водостаји су јуче били у благом опадању, међутим због нових падавина грађанима Живиница дате су препоруке у случају наглог пораста водастаја Спрече, који се очекује у наредних 24 до 48 часова.

Дакле, у зависности од времена водостај се може повећавати, па је грађанима речено да предузму све радње заштите да би правовремено надлежна тијела у случају нужде могла спровести своје оперативне мјере", казали су јуче за "Независне" из Службе цивилне заштите Живинице.


Водостаји ријека Уне и Сане код Новог Града јуче су стагнирали, иако су обје ријеке изашле из корита и поплавиле приобално пољопривредно земљиште.

Сана је у Благају код Новог Града поплавила локални пут Благај - Витасовци - Радомировац.

Из Федералне управе цивилне заштите јуче су рекли да су у овом периоду чешће падавине те да се грађани морају прилагођавати условима, као и привредни и правни субјекти у зависности од надлежности.

"Треба да поведемо рачуна о објектима, води, електричним инсталацијама. Грађани не би трребало да излазе из кућа ако не морају. Треба да се задржавају што мање напољу", казала је Мајда Ковач, портпарол ФУЦЗ.

Говорећи о поплавама, Ковачева је рекла да плаве углавном мање ријеке и потоци, док од већих ријека засад нема опасности.

Препоруке становницима:

уклонити возила с узбрдица, испод дрвећа и других ризичних мјеста,

обезбиједити предмете на терасама који могу изазвати опасност,

не излазити из кућа без пријеке потребе,

не поправљати кровове за вријеме удара вјетра,

рационално поступати с пећима на чврсто гориво, ради спречавања пожара на димњацима који се због вјетра тешко локализују.

Санирати образовне објекте

Влада РС усвојила је јуче информацију о причињеној штети изазваној елементарним непогодама на установама предшколског, основног и средњег образовања и васпитања, као и на установама студентског и ученичког стандарда РС.

Влада је задужила Министарство просвјете и културе, Министарство финансија и Министарство управе и локалне самоуправе да подузму неопходне радње и мјере на санирању и отклањању настале штете на објектима.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар