Комбинација три антибиотика убија ешерихију коли

Научници са Универзитета Бафало надају се да комбинација три антибиотика може да уништи супербактерију ешерихије коли, која има врло високу отпорност на постојеће лекове.

Здравље 28.08.2017 | 13:54
Комбинација три антибиотика убија ешерихију коли
Они су комбиновали три антибиотика који заједно уништавају два гена, мцр-1 и ндм-5, ешерихије коли која су бактерију учинила имуном на све доступне начине лечења. Комбинација азтреонама, амикацина и полyмyxина Б убија гене у року од 24 сата и истовремено превенира даљи раст бактерија.

Бактерија се шири фекалним контактом и слабом хигијеном, што сугерише да је присутнија него што подаци кажу. Аутор студије Закери Балман са Универзитета Илиноис каже да златна ера антибиотика још није прошла, али да друштво мора да се припреми за појаву нових врста.

Ово је прва студија која нуди терапију против супербактерије ешерихије коли која има два поменута гена, и то комбинацијом три лека. Ниједан од ових антибиотика сам по себи није делотворан.

Научници су испитивали комбинације више од петнаест антибиотика са антибиотиком полyмyxин Б, који иначе није баш најбољи за бубреге, али само је трострука комбинација деловала синергијски и спречавала раст бактерије.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар