Да ли и ви после вјежбања "пустошите" фрижидер?

Сат времена након неке физичке активности, вероватно се осећате енергичним и пуним елана. Међутим, већ два сата касније, спремни сте да поједете се што пронађете у фрижидеру и онда се бринете како ће то пустошење утицати на ваш процес мршављења.

Здравље 14.08.2017 | 13:45
Да ли и ви после вјежбања "пустошите" фрижидер?
У томе нема ничег чудног, јер вежбање не стимулише апетит увек и код свакога на исти начин.

Ново истраживање мањег обима које је обухватило 16 здравих мушкараца (даме су изостављене због утицаја менструалног циклуса на метаболизам и апетит), којима је мерен ниво хормона гладе - грелина - после неколико различитих физичких активности. Такође, испитаници су имали задатак и да сами оцене свој осећај глади.

Испоставило се да интензивније и дуже вежбе заправо сузбијају лучење грелина, па су они који су их практиковали слабије осећали глад од оних који су вежбали слабим или умереним интензитетом током краћег периода времена.

Професор Дејвид Стенсел Факултета за спорт и здравље Универзитета Лоубороу, један од аутора студије, каже да ранија истраживања нису показала да људи једу више хране после вежбања него што је то уобичајено за њих.

Уједно, такве ствари је тешко испитати, осим ако директно не посматрате шта људи раде, а морате да се ослањате на њихову искреност о томе колико дуго или колико интензивно су вежбали и колико су јели.

Међутим, ако желите да смршате, нема сумње да вам је вежбање потребно. Ипак, да бисте спречили преједање после тренинга, трудите се да задржите интензитет вежбања на око 75 одсто ваших максималних откуцаја срца.

Чак и кратке и експлозивне вежбе, попут 30 секунди спринта сузбијају апетит и лучење грелина. Тај ефекат траје и до два сата после вежбања, али варира од особе до особе.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар