Неке од најпознатијих грађевина које никада нису завршене

У питању су грађевине које су познате широм света. Свако ко воли архитектуру чуо је за њих, а многе од њих сте и видели, било уживо, било на малим екранима.

Путовања 22.06.2017 | 09:13
Неке од најпознатијих грађевина које никада нису завршене
Палата Ајуда у Лисабону

Због историјских околности, тачније, бројних ратова, службена резиденција португалске краљевске породице никад није завршена. Изградња је почела 1796., али је од 1910. Португал престао да буде монархија, па је уз споменуте ратове и то један од разлога престанка градње. Данас се ипак користи и то као музеј вредан обиласка.

Рјунгјонг хотел у Пјонгјангу

"Хотел судњег дана" висок је више од 300 метара и има 105 спратова, али се гради већ пуних 30 година и не постоје велике шансе да ће ускоро бити довршен. Шта рећи него, још једна бизарност Северне Кореје.

Катедрала светог Јована у Њујорку

Једна од најмонументалнијих светских катедрала гради се још од 1892. године. Црква је заиста фасцинантна, на својој фасади открива бројне исечке из апокалипсе, а препуна је бизарних кипова. Да ствар буде занимљивија, њену изградњу финансирали су и масони, што јој даје додатну мистичност. Истина је да је највећи део цркве направљен, али ни након више од 100 година она није довршена.

Велика сфинга у Гизи

Остављен алат и велики камени блокови пронађени су око овог чудесног кипа, тако да бројни археолози сматрају како је она још увек недовршена. Сматра се да би потпуно завршена сфинга имала сређенији украс око главе, браду и још неколико декорација.

Ангкор Ват у Камбоџи

Ако је веровати археолозима, најпознатије дело кмерске цивилизације никад није у потпуности довршено. Сматра се да су радови стали кад је краљ преминуо. Упркос томе, Ангкор Ват и дан данас једна је од највећих светских атракција.

Света породица (Саграда Фамилија) Барцелона

Једну од најпознатијих светских цркви, која изгледа заиста невероватно, пројектовао је Антонио Гауди. Изградња је почела пре 200 година, али црква још увек није завршена.

Споменик поглавици Лудом Коњу у Јужној Дакоти

Прва експлозија којом се почело са припремом планине за уметничко дело одјекнула је 1948. године, и тиме је почео посао који никада није у потпуности завршен. Иако је од почетка градње до данас прошло више од 60 година, исклесано је тек лице Лудог Коња и обриси испружене руке. Ипак, и то је било довољно да кип постане једна од незаобилазних туристичких атракција.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар